2009.01.26. 08:05 – Dankó Gábor

Obama, a zenebuzi

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az amerikai Rolling Stone magazin már többször is foglalkozott Barack Obama zeneszeretetével, illetve azt a vak is látja, hogy az új amerikai elnök poprajongó, elég csak a beiktatását ünneplő rendezvényre gondolni. Egyszer, még a nagy választási küzdelmek alatt, kitárgyalták vele, hogy mi van az iPodján (amúgy az vicces, hogy „odaát” mintha csak ez az egy mobil zenelejátszó lenne, minden cikkben ezt emlegetik, ha ilyesmiről van szó, kb. mint annak idején nálunk a Rotringot a töltőceruza helyett). Szóval Obama az akkori interjú alapján legszívesebben Stevie Wondert hallgat, őt nevezné meg, ha egyetlen zenei hőst kéne kiemelnie.

Emellett egy csomó r&b, vagy soul előadót is szeret. Szívesen kapcsol ki az Earth Wind And Fire, a Rolling Stones, vagy Elton John zenéjére. Kedveli a Howlin’ Wolfot, Sheryl Crow-t, Yo Yo Ma-t. A fiatalabbak közül Usher, Will.i.am, és Jay-Z van rá nagy hatással. Utóbbival különösen jó kapcsolatot ápol az újdonsült elnök: „Élvezem mikor Jay-Z-vel beszélgetek, szeretem, ahogy gondolkodik. Ő egy briliáns elme, és jó srác.” – mondta Mr. Beyonceről Obama, aki szerint a jelenlegi politikai helyzet hamarosan megjelenik majd a fiatalok zenéjében.

A beiktatás óta viszont már arról beszélnek mekkora zenei kincsen ücsörög az elnöki pár a Fehér Házban. Az alagsor állítólag tömve van értéksebnél értékesebb LP-kel, úgy mint a Led Zeppelin negyedik lemeze, a Rolling Stones Let It Bleedje, a Ramones Rocket to Russia-ja, vagy a Sex Pistols Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols-sza. De olyan klasszikusok is „hevernek” ott, mint a Captain Beefheart Trout Mask Replicája, vagy a Flying Burrito Brothers The Gilded Palace of Sinje.

A gyűjtést még Richard Nixon kezdte el 1973-ban, de aztán elsikkadt az ügy, egészen Jimmy Carter elnökségéig, aki 1981-ben számos fontos lemezt pakolt a kollekcióba. Aztán újból nem történt semmi, főleg Nancy Reagen miatt, aki kifejezetten utálta a lemezeket valamilyen oknál fogva.

Egyelőre semmi hivatalos közlemény nincs arról, hogy Obama pontosan mit tervez a több ezer darabos gyűjteménnyel, de annyit elárultak, mindenképpen bővíteni fogja. Bob Dylan Blood on the Tracks lemeze, illetve Bruce Springsteen Born to Run klasszikusa nagy eséllyel a szerencsések között lesznek, és mindenképpen vinyl formátumban, mert az elnök ebben hisz.

Attól meg most jótékonyan tekintsünk el, hogy a múlt keddi beiktatási ceremónián az összes zene playbackről ment mondván, hogy a nagy hidegben (-4 fok volt) elhangolódnának a hangszerek, és inkább a főpróbán rögzített felvételeket játszották be a háttérből...


pop rock bulvár hír elton john barack obama steve wonder



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása