2009.03.04. 15:30 – ziggy_pop

Reunion Top 10 - most akkor összeáll az eredeti Guns és a Soundgarden?

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Reunionból sosem volt hiány a mocskos rock'n'roll szakmában. Azt már megszoktuk, hogy minden évben van legalább két-három "egykori nagy", "kultikus státuszú" vagy az "akárhányas évek meghatározó" zenekara, amely hirtelen rádöbben, hogy jó lenne most már újra felmászni a színpadra és megint együtt tolni, ugyanúgy, mint régen. Az elmúlt pár évben viszont külön trend lett az újjáalakulás. A Rolling Stone írt egy tízes listát, hogy milyen reunionokra kellene számítani a jövőben, ha egyáltalán.

2007-ben volt ugye Police-, Sex Pistols- (ez nyilván nem újjáalakulás, mert már '96-ban is reunióba léptek, csak 2007-ben kezdtek el újra koncertezni) My Bloody Valentine-,  Verve- és egy Rage Against The Machine-reunió, aztán tavaly is volt néhány bejelentő (Stone Temple Pilots, Ultravox, Naughty By Nature). Idén is már több összeborulás történt: a Faces, a Mott The Hopple és a Limp Bizkit is váratlanul összeállt, aztán a Blink-182 a Grammy-gálán jelentette be a reuniót, de a legfrissebb és legjobb hír a múlt héten került nyilvánosságra, vagyis újra lesz Faith No More, ami azért az idei fesztiválszezon legnagyobb meglepetése. Ennek kapcsán a Rolling Stone újságírója összeállított egy tízes listát azokról a zenekarokról, akiktől már évek óta várják, hogy újra felvegyék a fonalat. Ezt mi egy reunióméterrel egészítjük ki, ami százalékban mutatja, hogy mennyi esély van az újrázásra.

Guns'N' Roses (eredeti felállásban)

Alig több mint két éve körbejárta a zenei sajtót egy hír, hogy Duff és Axl leültek beszélgetni, átdumáltak egy éjszakát és úgy döntöttek, hogy mégiscsak kéne folytatni. Igaz, hogy Slash és Axl már 15 éve nem beszéltek, az új felállású Guns meg elvileg működik, bár a Velvet Revolver éppen új énekest keres (a honlapjuk szerint nemsokára érkezik az új tag). Ha a Chinese Democracy kifutási idejét vesszük alapul, akkor nagyjából 13 év múlva lesz ebből valami, már most érdemes megvenni a jegyeket a 2022-es koncertre, a budaörsi Campona parkolójának jegyirodájában.

ReunióMéter: 0 %

Led Zeppelin

2007. december 10-én újra összeállt Robert Plant zenekara, aztán idén január elején valami iszonyatos kommunikációs labirintusba vezette a LedZep menedzsere a sajtót és a közönséget is. Szó volt arról, hogy Jimmy Page, John Paul Jones és Jason Bonham új énekest keresnek, aztán kicsit szívatták az embereket, hogy lesz LZ, nem lesz, nem úgy lesz, amúgy se, aztán pontot tettek a végére, és kiderült, hogy egyáltalán nem lesz. De ismerve a rocktörténelmet és a Led Zeppelint, egy szikrányi esélyt adunk a dolognak.

RM: 1 %

The Smiths

Morrisey (akinek nemrég jelent meg új lemeze) folyamatosan aktív a Smiths feloszlása óta, Johnny Marr is gyakran feltűnik különböző kollaborációkkal, tavaly jelent meg egy dupla deluxe válogatáslemez (The Sound Of Smiths). Akár még egy reuniót is el lehetne képzelni, ha Morrissey-t érdekené a dolog. Csakhogy már évek óta azt válaszolja az ezt firtató kérdésekre, hogy a zenekar tagjai bizony nem barátok, soha nem látják egymást, akkor meg mi a pokolnak álljanak újra együtt színpadon.

RM: 0 %

Pavement

Stephen Malkmus és zenekara már év elején nyilatkozott a reunióról. Szó volt arról, hogy az idei Coachella fesztiválra áll össze az idén húsz éves zenekar, de valamiért nem sikerült megegyezni a szervezőkkel. Mindenesetre azt is lenyilatkozták, hogy ha nem is idén, de 2010-re visszatérhet a színpadokra a Pavement. Szóval elvileg lesznek újra, ha nem jön közbe valami, bár egyelőre erről még csak a gitárosok nyilatkoztak. Várjuk, nagyon várjuk.

RM: 90 %

Soundgarden

Badmotorfinger, Superunknown - ezek a kilencvenes évek legjobb lemezei, a nagybetűs grunge hullám sokszor csak harmadikként emlegetett zenekarától, pedig a Soundgarden volt olyan jó, mint a Nirvana és a Pearl Jam. Chris Cornell az Audioslave után szólókarrierbe és jelentős poposodásba kezdett, csak hát olyan szirupos, semmilyen számokat csinál, hogy rá se lehet ismerni. Egyszer egy interjúban elmondta, hogy nincs befejezetlen történet a rock szakmában - szóval akár még lehetne is reunion, de jelen pillanatban nem úgy néz ki, mivel Cornell még tavaly tavasszal kezdett Timbalanddal dolgozni az új lemezén (Scream), ami március 9-én jelenik meg.

RM: 5 %

System Of A Down

A Mezmerize/Hypnotize duplalemez után határozatlan időre visszavonult a zenekar, de a tagok nem tétlenkedtek: Serj Tankian szólózni kezdett (ezt láthattuk a Szigeten is tavaly), Daron Malakian gitáros egy új együttessel, a Scars On Broadway-jel nyomul, és a basszeros, Shavo Odadjian is részt vett egy Achozen nevű hip-hop formációban. A gitáros Malakian még 2008 elején beszélt arról, hogy soha nem fognak újra összeállni, de hát ezek a gitárosok annyi mindent beszélnek.

RM: 1 %

Talking Heads

Ha ez összejönne, azért az elég nagy reunion lenne, csak sajnos nem úgy tűnik, hogy David Byrne és zenekara valaha felveszi újra a lantot. Miután 2002-ben felléptek a Rock'n'Roll Hall Of Fame beavatáson, a suttogó propaganda elkezdett beszélni egy esetleges újjáalakulásról, de aztán ez elég hamar felejtős lett, főleg hogy David Byrne inkább a saját lemezeivel foglalkozik. Most is éppen turnézik, jövő hétfőtől indulnak be az európai koncertek.

RM: 1 %

The Kinks

Ray Davies nagyjából egy éve nyilatkozta, hogy visszatérhet a Kinks, a hatvanas évek egyik jelentős zenekara, aztán tavaly novemberben is adott egy interjút a BBC-nek, amiben azt mondta, hogy elkezdtek új számokat írni az esetleges reunion turnéra. Csakhogy még nem tiszta, hogy kik is lennének benne az újratöltött Kinksben, mert a basszusgitáros Pete Quaife azt mondta, hogy semmilyen formában nem tudja elképzelni az újjáalakulást. De a többi tag Davies szerint igent mondott, szóval talán lehet belőle valami.

RM: 20 %

Stone Roses

Erre sem látni sok esélyt, bár Mani, a basszusgitáros egy Channel Bee nevű online tévének adott interjúban lenyilatkozta, hogy jó lenne, ha a 20 éves jubileumot és az idén megjelenő, újrakevert első lemezt (The Stone Roses) egy jó kis reuionnal ünnepelnék. John Squire gitáros és Reni, a dobos is benne van, már csak Ian Brownt kéne meggyőzniük. De tekintve, hogy a '95-ös feloszlásuk óta nem beszéltek és Brown is inkább a saját szólókarrierjével foglalkozik, nem tudni, mennyi esély van az újrázásra.

RM: 10 %

Minor Threat

A hardcore és a straight edge mozgalom megteremtőjeként számon tartott Minor Threat vitathatatlanul a nyolcvanas évek egyik legfontosabb zenekara, rövid életpályája ellenére is. Az énekes Ian McKaye nemrég egy egyetemi előadáson megmondta az igazat a reunion kapcsán: a Minor Threat a létezése időszakában, '80 és '83 között működött igazán, az adott korra reflektált, és nem lenne túl jó ötlet újrajátszani azokat a dalokat.

RM: 1 %

Az biztos, hogy 2009-re van két nagy név, ami biztos hogy lesz: nyáron összeáll a Blur és a Jesus Lizard is.

Ami a hazait reuniókat illeti, a Nyers idén újra összeáll a Pannónia Fesztiválra (ez azért talán sokaknak jó hír) és egy tag híján az ős-VHK is újra koncertezik a Pecsában április végén. Nyilván lehetne még sorolni a neveket, hogy kinek kellene összeállnia külföldi és hazai zenekarok közül, de ezt inkább a kommenteitekre bízzuk.


cikk pop rock reunion



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása