2009.06.29. 09:15 – gihi

Metál, pénz, szakáll – Down-interjú Kirk Windsteinnel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Múlt héten a Pecsában lépett fel a 90-es évek elején alakult metál szupergroup a Down. Késő délután ültem le az együttes gitárosával, Kirk Windsteinnel (és barátnőjével), hogy beszélgessünk a turnézásról, a Crowbarról, múltról és jövőről, és persze a szakálláról.

Tavaly elmaradt az itteni koncertetek az akkori szervező hibájából, pedig még a jegyek is jól fogytak. Mit tudsz a sztoriról?
Igen emlékszem, hogy szervezési gondok voltak. Amennyire én tudom, bár nem nagyon foglalkozok ilyesmivel, nem fizették ki időben a pénzeket, nekünk pedig egy csomó költséggel – benzin, ami tavaly nagyon sokba került, pláne két busszal - kell számolnunk. Nem indulhattunk el ilyen körülmények között, nagyon sajnáltuk, de ma itt vagyunk végre!

Másik zenekaroddal a Crowbarral már jártatok Magyarországon, melyik koncertre emlékszel jobban?
Akkor, amikor a Crowbarral zenéltem itt volt időm körülnézni, bár a másik városra már nem nagyon emlékszem. Ma is már korán megvolt a beállás és utána volt időm a barátnőmmel sétálgatni ebben a parkban. Csak egy kicsit fázok. Bár ez már az öregség jele, 44 éves vagyok, ez van, nem lehetek újra 24. És holnap már Bécsben lépünk fel és még 7 hétig fogunk turnézni, te jó ég!

Mostanában sokat turnéztok, ez nem ment a barátságotok rovására? Milyen a hangulat a zenekarban?
Persze, még mindig barátok vagyunk, de azért mégis sok idő eltelt 1991 óta és sokszor idegesítő ennyi idő együtt. Ezért is van két turnébuszunk. Én Pepperrel lakom együtt ha úton vagyunk. Ő mindig nagyon korán kel, elmegy várost nézni, meg múzeumba, így annyira nem zavarjuk egymást. Olyan, mintha családtagok lennénk, azok se jönnek ki jól mindig.

Nem unalmas ez a rengeteg utazás?
Én nem unom, de a barátnőm igen, neki túl sok az az idő, amit a buszon kell tölteni, elfárad. Naponta 20 órákat utazni nem mindig kellemes. De jó megállni, szétnézni, interjúzgatni.

Tényleg belekezdtél az új Crowbar-lemezbe?
Igen, készül. Még a felvételek nem indultak el, de megírtuk a számokat. Felvettünk egy csomó koncertet, amiből egy live lemezt tervezünk, meg egy rakás Crowbar cucc fog megjelenni a jövőben Phil kiadójánál, a Housecore Records-nál. De most minden a Downról szól.

Kik most a Crowbar tagjai?
Vagyok én, aztán ott van Tommy Buckley és Patrick Bruders. Steve Gibb gitározik, de ő megnősült, lett két gyereke és Miamiba költöztek. Mi meg New Orleansban élünk és az asszony nem szereti, ha elmászkál, ritkán tudunk próbálni. És még ott van Matthew Brunson, aki a Kingdom Of Sorrow-ban is basszerozik.

Melyik a főzenekarod, a Down vagy a Crowbar? 
Mindenképpen a Down. Ennek egy csomó oka van, főleg az, hogy velük keresek több pénzt. Ez egy sokkal nagyobb banda, sokkal nagyobb lehetőségeink is vannak, például 35 országban jártunk az elmúlt években, ami nem semmi.

Mikor döntöttétek el, hogy a Down már nem csak projektként üzemel, hanem teljes zenekarként? 
2005 nyarán kezdtünk el beszélgetni róla. Miután sajnos meggyilkolták Dimebaget és a Pantera már nem akart újraalakulni kezdtünk el komolyabban gondolkodni azon, hogy legyen a Down az első és ne a többi zenekar. Majd a Katrina hurrikán után 2006-ban elmentünk turnézni és azóta is így megy.

Vajon ha nem lövik le Dimebaget, lenne ma Pantera?
Biztosan, jó öregek lennének és egy csomó pénzt keresnének.

És hogy áll a Down IV.? Mikorra készültök el az új lemezzel?
Készülget, csináljuk a számokat, van, ami jó, azt megtartjuk, a többit kidobjuk. Januárra, februárra be akarjuk fejezni a stúdiózást. 2010 nyarára biztosan elkészül. Nem tökölhetünk vele évekig, erre már nem érünk rá. De most muszáj egy kis időt külön is töltenünk, hogy ne menjünk egymás agyára.

Szó volt egy akusztikus Down-anyagról. Ez hogyan áll? 
Nem tudom, vannak ilyen számaink. Nem tervezünk semmit, de ha jól sikerülnek ezek, akkor meglátjuk, miért ne?!

Phil hogy érzi magát mostanában?
Jól van, most már sokkal jobban. De fáj a háta. Persze eltol egy-egy cigit meg egy sört koncert után, de előtte sohasem. Ez meg így rendben van.

Vajon ilyen külsővel lett volna esélyed más stílusban is? Van összefüggés a szakállad és a zenéd között?
Nem is tudom, talán van benne valami. Egyébként, ha már a fejemre nem tudok hajat növeszteni, akkor növesztettem az államra. Gondoltam rá, hogy csak itt középen hagyom meg, de ő nem hagyja (kedves pillantás a mellette mosolygó barátnőre). Azt mondja olyan jó puha, szeret belebújni.

Van még valami, amit egyik zenekaroddal se értél el?
Még mindig nem kerestem elég pénzt. Jó lenne gazdagnak lenni, de szerencsés voltam, elértem már mindent, amit ezzel a zenével akartam.


interjú metál down crowbar



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása