2009.09.14. 12:34 – gihi

Primitív megközelítésű zene - Poniklo-klippremier és interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az Amber Smith hiába lép fel hamarosan a Művészetek Palotájában, hivatalosan mégis pihen. A tagok viszont nem, így Poniklo Imre énekes-gitáros is kiad egy szólólemezt, amiről az Éjjelt már lehet hallani a myspace-oldalán, de innen akár le is lehet tölteni jó minőségben. Sőt, videó is van már hozzá, amit először itt a Lángoló Gitárokon láthat mindenki, és ha ez még nem lenne elég, csütörtökön koncert lesz Szegeden a Jugyu Klubban. Mi pedig még pár kérdést is feltettünk Poniklo Imrének a projektjével kapcsolatban.

Elkészült az első kliped, milyen volt a forgatás?
Kimerítő. Augusztus elején forgattuk egy stúdióban, amikor eleve harmincegynéhány fok volt, plusz teljes cuccban gitárral pörögni 7 órán át, ráadásnak a forgatási lámpák is égnek... az nem kifejezés, hogy izzadtunk. Ennek ellenére egy szavam sem lehet, a Hello Sun forgatásához képest, amikor kinn, hóesésben, 1 fokban, egy mélygarázsban azt kellett eljátszani mennyire izzadunk miközben spray-vel imitálták az izzadtságot és szétfagytunk. 

Milyen érzés szólóban zenélni?
Nos, a zenekari felállás trió, így nem vagyok egyedül. Az biztos, hogy más érzés, mint az Amber Smith, itt még jobban együtt kell lennünk, még kevesebb tér van a hibáknak, de nagyon felfrissítő érzés, amikor lenézek a setlistre, hogy teljesen más dalok vannak felírva. Kikészít a rutin, jó most a változás.

Az Éjjel c. szám már hallható a Myspace oldaladon, hogyan fogadták?
Egyelőre pozitív véleményeket hallok csak, amit megértek, én is szeretem.

Azt mondtad valahol, hogy ez egy egyszerű lemez lesz, miben egyszerű? Egyáltalán az lett?
Igen, az, és így a klip is. Az Amber Smith-ben sem 10 perces progrock dalok voltak, de az mégis komplexebb volt, mindig egy koncepció mentén haladtak a lemezek, plusz ugye az Introspective-en Ács Oszkár is dalszerző volt. Itt viszont nagyon gyorsan, természetesen születtek a dalok, és semmi különösebb koncepció nem volt, verze-refrén, szóló, a lehető legprimitívebb felépítésű számok, amiket évek óta írtam.

Változtattál valamit az eddigi stíluson, más, mint az Amber Smith zenéje volt?
Nyilván sokaknak hasonló lesz, mint az Amber Smith, ami érthető a hangom miatt, de szerintem más felfogású és szemléletű ez az anyag. Miközben 100%-osan büszke vagyok és felvállalom az Amber hangulatát, az egy fekete cuccos, bőrdzsekis, kissé komorabb, melankolikusabb dolog, a Poniklo lemezen pedig sokkal több a humor és pozitív. Van egy ilyen oldalam is. Nem szándékos, de pont a napokban gondolkodtam el, hogy az Éjjel bizonyos szempontból teljes ellentéte a Select All/Delete Allnak. Az egy keserű, szakítós dal, ez pedig egy életigenlő, bulizós szám. A refrén is erről szól: "A Művészbe majd menjünk másnap".

Lemezeden magyar nyelvű számok lesznek, milyen így énekelni? Miért ezt választottad?
Őszintén szólva, kezdetben nehezen álltam neki a szövegírásnak, pontosan azért, mert magyarul szerettem volna szövegeket írni. Azt gondolom, létezik olyan hangulat, gondolat, vélemény, ami nincs megfogalmazva magyarul a popzenében, míg más fílingek kissé túl vannak prezentálva, nem mondom meg melyikről beszélek, de szerintem mindenki tudja. Azt soha nem értettem minek 3-4 zenekar, ami ugyanúgy szól, és ugyanarról énekelnek.

George Shilling (Primal Scream, Blur, Coldcut producer) is dolgozott rajta, mennyivel többet tett ő hozzá?
Egyelőre az Éjjellel végzett, de az egész lemezt ő keveri Angliában. Csak ezt a kislemezt négy másik magyar hangember is megkeverte, de egyik rosszabb volt, mint a másik. Ez egy magyar lemez, magyar nyelvű dalokkal, sok esetben a dalok témái is itteni dolgokra reagálnak, így szerettem volna, ha ez a lemez teljesen itthon készül el, de úgy tűnik, vannak folyamatok, amikhez itthon még mindig nem eléggé vagy nem jól értenek. George egy jó értelemben vett profi, a dal úgy szól, ahogyan kell.

Első koncerted szeptember 17-én lesz Szegeden, miért ezt a várost választottad?
Eredetileg Budapesten, október elején léptünk volna fel először, de gyakorlatilag ez egy kezdő projekt így mindig is szerettem volna, ha előbb kipróbáljuk magunkat egy kisebb helyen. Kvázi főpróba, teszt. Szegedről megkerestek minket, így kapóra is jött a koncert. De persze ennek ellenére az utóbbi években Pesten kívül Pécsett és Szegeden voltak a legjobb koncertjeink, így kicsit sem bánom.

Nem félsz attól, hogy már mindig csak az Amber Smith énekeseként fognak emlegetni? Vagy ez nem is baj?
Kicsit sem baj, hiszen az is vagyok! Nézd, ha így emlegetnek, az már önmagában megtisztelő, mert ez azt jelenti, ismerik az Amber Smith-t, vagyis elértem valamit.


interjú pop rock exkluzív poniklo



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása