2009.11.12. 15:02 – lánggitár

Magyar konyha PASO módra - dalról dalra a Pannonia Allstars Ska Orchestrával

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Régi bevett szokás, hogy mikor egy zenekar lemezt ad ki, akkor az újságok valamelyik taggal végigmennek egyenként a dalokon, aki mindről mond valami érdekeset, vagy kevésbé érdekeset. Ezt a szokást most mi ismét bevezetjük, az első alanyunk pedig a Pannonia Allstars Ska Orchestra új lemeze lesz, ami jövő héten jelenik meg a Megadó Kiadónál Feel The Riddm! címmel, a dalokon pedig KRSA énekes vezet végig minket. Nem lennénk hűek magunkhoz, ha valami exkluzivitást nem vinnénk az egészbe, úgyhogy csatoltunk a bemutatóhoz kapásból három új szerzeményt is, amit a közönség most hallhat először stúdióverzióban. A hab a tortán pedig legalul található, méghozzá a DVD-n megjelent turnéfilm mind a négy része, amit egészen a december 4-i Dürer kertes lemezbemutatóig lehet nézegetni.

Pannonia Allstars Ska Orchestra - Feel The Riddim!

1. Hungarian Dish
A jamaicaiaknál nagy divat az egekig magasztalni a szigetük konyhájának specialitásait. Erre a jelenségre adtuk mi válaszul ezt a dalt, főszerepben a hortobágyi palacsintával, a székelykáposztával és a gulyáslevessel, ékes patois-val fűszerezett angol nyelven dicsőítve a hazait, így talán ők is átérzik koleszterindús üzenetünket. Zeneileg szintén kapott egy kis fűszert, a pattogós karibi alapra lokális hangulatú, vonulós fúvóstéma került.

2. Do The Rocka Style
Talán az árul el a legtöbbet erről a dalról, hogy sokáig Techno Ska munkacímen futott. Valamivel modernebb a hangvétel (már az eredeti jamaicai ska-hoz viszonyítva), táncolós, rövid dal, ragga kiállásokkal. Viszonylag hosszú idő után kapta meg végleges formáját - kimaradt belőle egy billentyű-szaxofon párbaj, a zenekar egy részének nagy bánatára. Sordó lendületű, sallangmentes szám.

3. Baw Out Fi We
Barna Gyuri hegedűsünk hozta le ezt a magyar népzenei témát azzal, hogy szerinte nagyon jól működne egy dancehall lüktetésű alappal. Kipróbáltuk, bejött, bár a fúvós rotyogtatással kicsit inkább balkán hatású lett - mindenesetre a koncerteken remekül működik, instant sláger lett a „Gyuri dancehall”. Reméljük, a lemezverzió is tetszést arat!

4. Miu Miújság? feat. Harcsa Veronika
Mindannyiunk gyerekkori kedvence, a zseniális Macskafogó rajzfilm egyik betétdalának ska változata, főszerepben Harcsa Veronnal. A hangulata eléggé hasonló az eredetihez, csak ska lüktetést kapott, illetve belekerült egy, az eredeti szöveg pajkos hangulatával harmonizáló, sok két-(vagy teljesen egy-)értelmű utalással tarkított ragga és egy fúvós szóló. Az áthangszerelés főkoordinátora és a fúvósszólamok felrakója egyébként Subicz Gábor, azaz Mr. Tony Ass trombitásunk volt.

5. Budapest
Eredetileg angol szöveg született erre a melankolikusabb alapra, de aztán beugrott az első pár magyar sor, amihez jött a refrén, amit Meleg Tamás szaxofonos egy békebeli fúvóstémával támogatott meg. Bár elképzelhető, hogy a dal alapján valaki más következtetésre jutna, szeretek itt élni.

6. Pon Di Corner
Egy klasszikus roots reggae dal. Többször is rögzítésre került, végül a szalagos magnós, lassabb változat került a lemezre, mert itt éreztük a legjobbnak a lüktetést és legautentikusabbnak a hangzást. Elmenne egy ’70-es évekbeli felvételnek is, bár néhol talán a modernebb delay-ek lebuktatják. A témaválasztása is klasszikus, a „rendőri túlkapás” és az „elhagyom a várost” körben mozog.

7. Big Bamboo
Ska-jazzes darab, egy kis szövegi utalással a Big Bamboo című calypso örökzöldre, bár itt más lesz a nagy bambuszrúd jelentése. A szaxofonszóló mellett a dal érdekessége a rövid ideig felbukkanó doromb.

8. Vampires
Az előző lemezünk, a „The Return of the Pannonians” végén outroként szerepelt ugyanez a zenei alap. Tony Ass írt rá egy új dalt, így az ő szövege alapján értelmeztük újra ezt a riddimet. A vérszívók természetesen itt is evilági gonosz erők, mint sok helyütt máshol a reggae tematikában.

9. River Of Life
Csákikapitány gitárosunk alapötletére épül a szám, sokáig „francia filmzenés” munkacímen futott. Fogós fúvósdallam, egy reverbes, már-már bluesrockba hajló gitárszóló és a lemezen először itt felbukkanó melodica a dal érdekességei. A szöveg, mint az várható, az élet folyásáról, illetve az életfolyamban való evickélésről szól.

10. Lucky Vacation
Instrumentális ska-jazz dal, afro hatásokkal. Szerzője Lukács Gábor, azaz Baba Lucky, aki itt alto-szaxofon helyett szoprán-szaxofonnal szólózik. A szám könnyed, mesélős, melegebb égtájakat idéző hangulatáról kapta címét.

11. What Is Our Love For? feat. Harcsa Veronika
Egy Harcsa Veronika szerzemény – meg is jelent Veron előző albumán – áthangszerelése ’69-es hangulatú, koszos, sűrű reggae-funk-ra. A lemez nagy részén hammond orgona hallható, ami itt különösen előtérbe kerül. Érdekesség, hogy a felvételi technika miatt az orgonaszólónál jól hallható az orgona billentyűinek kattogása, illetve mivel nem az a szóló került végül a számba, ami a közös feljátszásnál lett rögzítve, ezért ha valaki felhangosítja ezt a részt, a szóló alatt hallja az eredeti szólót is, mivel az beszűrődik a dob- és térmikrofonokba. Ez is az egy teremben-, egyszerre való feljátszás szépségei közé tartozik.

12. Skattila

Ezt a rossz szóviccet korábban sütötték el ránk, amikor valahol külföldön játszottunk, amiből aztán egyből szöveget is írtam és ráaggattam erre a dalra, ami keleties dallamvilágú, lendületes ska-jazznek indul, majd a végén egy komplett balkán hatású darabba csap át. Érdekesség, hogy a ritmusvezetés az egész lemezen követi a jamaicai műfajokat (a ska, a reggae, vagy a korai reggae lüktetést), egyedül ebben a dalban lép ki egy pár kör erejéig ebből a keretből.

13. New Generation
Lipi Brown gyermekeként, „Kalifa” munkacímen indult, lassabb fúvóstémával operáló darab, amire kontrasztnak rákerült francia mc barátunk, Tribuman pörgetős stílusú szövegelése. A verzékben válaszolgatunk, míg a refrénben egy érdekes dallamot énekel szólóban. Az ő szövege született meg először, ehhez idomítottam ez enyémet. Remélem tényleg arról, szól, amit írt a levelében, mert sajnos nem beszélek franciául, így bármit beadhatna nekem… :)

14. Tell It On The Mountains feat. Sena
Sena ezt a dalt az előző lemezen megjelent System Connection című számunk zenei alapjára készítette el (a reggae-ben bevett szokás, hogy egy zenei alapra, riddimre több előadó énekel, készít saját verziót). Az idei Szigeten ismét egy olyan örömteli alkalom volt, amikor előttünk játszottak jó barátaink, az Irie Maffia zenekar, így természetes volt, hogy meginvitáljuk a koncertet oldalról követő Sena-t egy rövid vendégszereplésre. Már sokszor volt hasonló közreműködés élőben, de akkor nem követte felvétel a jól sikerült együttműködéseket, most viszont egy youtube videó a kellő pillanatban frissítette fel a zenekar emlékezetét, így egy pár gyors telefon után még épp időben tudtuk elkészíteni ezt verziót ahhoz, hogy rákerüljön a Feel The Riddim! lemezre. Örülünk, hogy összejött – nekünk nagyon tetszik!

15. Rank With We
Kicsit lassabb, álmodozós számnak indult, végül gyorsabb tempóban vettük fel és harapósabb karaktert kapott. A fúvósok rendesen húznak, a szám végén a tenorszaxofon jut szólóhoz. A szövege a jamaicai „kihaminem” témát hánytorgatja, jó adag öniróniával.

16. Melodica Man
A lemezt lezáró könnyed instrumentális szám. Billentyűsünk, Benkő Dávid, azaz Mr.P szerzeménye és ahogyan az a címből is látszik a melodica, illetve maga a melodikás ember a főhőse. Szép, megnyugtató levezetés.

Pannonia Allstar Ska Orchestra-turnéfilm négy részben


ska exkluzív paso paso turnéfilm dalról dalra



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása