2009.11.30. 13:09 – Dankó János

Stadionturné előtt – Turbo-interjú és klippremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az első Turbo-lemez megjelenése óta már hosszabb idő telt el, és mivel a zenekar aktívan koncertezik, érdemes volt megkérdezni tőlük, hogy mi a helyzet. A beszélgetés fő apropója azonban az, hogy az debütáló koronghoz tartozó második klip is most készült el, aminek természetesen itt a Lángoló Gitárokon tartjuk a premierjét, úgyhogy lehet tekerni lejjebb. Aki pedig a videó után kedvet kapna egy Turbo-koncerthez, az menjen el december 18-án a Dürer Kertbe, ahol a Fish!-sel, a Grand Mexican Warlockkal és az Azokon A Napokonnal lép fel a zenekar.

Milyen fogadtatása volt a lemeznek?
Jero (basszusgitár): Szerintem nagyon jó. Igazából jobb, mint amire számítottam és ennek nagyon örülök. Ha jól emlékszem talán csak egy negatív hangú kritika született valamelyik online magazin jóvoltából, ami persze nem baj, nem tetszhet mindenkinek, amit csinálunk.
Tanka Balázs (ének): Szeretik a népek, egyre többen járnak a bulikra. Személy szerint örülök, hogy más műfajokat hallgató emberek is elismerően szólak róla.

Éreztek változást közönségszámban a koncerteken?
Jero: Igen, többen vannak. Nemrég játszottunk a Corvintetőn az Óriással, ahol, ha jól számoltam nagyjából teltház volt. Ez persze az Óriásnak is szól, akinek ezúton is szeretnem megköszönni az estét. Egy évvel ezelőtt kevesebben lettek volna.
TB: Buliról bulira több arc jelenik meg. Vicces látni, ahogy kezd kialakulni egy sajátos „turbós”tábor. Jómagam leginkább a Star Warsból jól ismert Mos Eisleyhoz tudom hasonlítani a bulijainkat. Van ott mindenféle nép: metálos, rapper, indie szóval minden. (nevet)

Születnek az új dalok? Milyenek lesznek?
Jero: Születgetnek. Az egyik új dalt már egy ideje játsszuk is plusz minding be-becsempészünk egy-egy új ötletfoszlányt a számok közé, amelyekből szép lassan fejlődnek az új dalok. Az új számok kicsit összetettebbek lesznek. Tulajdonképpen most van először, hogy már viszonylag összeszokott csapatként új lemezre készülünk. Korábban a tagcserék miatt erre nem volt lehetőség, úgy is fogalmazhatnék, hogy az első lemez valamennyire összerázta a zenekart, a második pedig ennek lesz az eredménye.
TB: Kicsit más lesz persze, több összetettebb rész, kevesebb popcukorkodás. Fasza, kísérletező anyag lesz. Nem lesz Jáksó hot20 kompatibilis. (nevet)

Milyen zenék inspirálnak titeket mostanában?
Vigh Dávid (gitár): Leginkább a zenei formák felszabadítása izgat mostanában. Minden művészet halála a megkristályosodás. Ezért nagyon sokfelé tekintek inspirációért. Mostanság sokat hallgatom a 70-es évek elejének progresszív jazz-rock zenekarait, ilyen a Mahavishnu Orchestra, Billy Cobham, Al di Meola, vagy épp Chick Corea. De jöhet izgalmas elekronika, mondjuk a Fever Ray, vagy épp egy kis sludge metál ala Mastodon, vagy Isis. Persze a Mars Volta, a Coheed and Cambria, a Porcupine Tree alap.
TB: Nálam Coheed and Cambria, Mutemath és természetesen az új Alice in Chains.

Szerepeltetek az MR2 Akusztik című műsorában. Mennyi idő volt összerakni a programot?
TB: Én nem emlékszem, akkoriban elég sokat piáltam.
Jero: Nagyjából 8-10 próbát szántunk a feladatra.

Szerintetek lesz érezhető változás a két, új országos kereskedelmi rádió piacra lépésével?
TB: Attól függ mit nevezünk változásnak?! Én nem hiszem, hogy valaha is eljön az, hogy a Looking in View –t hallanánk egy reggeli műsorban az Alice in Chainstől, a dugóban ülve. Szóval szerintem nem lesz semmi változás.
VD: Nem hiszem, hogy az új anyagunkat valaha bárki is lejátszaná itthon egy rádióban.
Jero: Én meg nem tudom.

Aktualitás az új klipetek. Mit kell róla tudni?
VD: A klip az elmúlt időszak több koncertjén forgatott anyagból készült. Megpróbáltunk ezzel teljes képet adni a Turbo-bulik fékevesztett száguldásáról. Nem akartunk történetet mesélni, egyszerűen csak azt a mérhetetlen energiát szerettük volna érzékeltetni, ami egy koncerten minket és a közönséget is elkap és átjár.
TB: És azt is érdemes megemlíteni, hogy a régi hatás, a "fröcskölődős" animációs réteg annak köszönhető, hogy Dádó (Vigh Dávid), kézzel, akril festéssel, utólag varázsolta a filmre.

Mik a közeli és távolabbi tervek?
VD: Új lemez mihamarabb, és a vidék bevétele.
TB: Illetve továbbra is a stadionokat megtölteni és mérhetetlenül gazdagnak lenni a zenéből. (nevet)


interjú rock exkluzív turbo klip



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása