2010.01.01. 09:07 – sixx

2009-ben a U2 koncertezte össze a legtöbb pénzt

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Pollstar nevű zenei szaklap (ezen belül is az élőzenére szakosodott kiadványról van szó) nyilvánosságra hozta a 2009-es évben turnékkal legtöbbet kereső zenekarok listáját, melyet nem túl nagy meglepetésre az ír U2 vezet. Az önjelölt messiás szerepében előszeretettel tetszelgő Bono Vox és barátai csak az észak-amerikai koncertekkel 123 millió dolláros jegybevételre tettek szert, amivel ez a turnéjuk az örökranglistán az ötödik helyen áll (ezt a Rolling Stones 2005-ös turnéja vezeti 160 millió dollárral, a U2 ugyanebben az évben keresett 139 millió dollárjával a harmadik volt eddig is).

A Pollstar szerint a gazdasági válság nemcsak a lemezeladásokban, hanem a koncertek látogatottságában is éreztette hatását, a legtöbb rajongó ugyanis már nem megy el minden koncertre, amire szeretne, hanem csak egy-két nagyszabású show-t vállal be - igaz, ezekért hajlandók kifizetni a magasabb jegyárakat is. A U2 tavalyi, húszállomásos turnéjára Észak-Amerikában 1,3 millió néző volt kíváncsi, akik átlagosan 93,77 dollárt (kb 18 000 HUF) fizettek ki a jegyekért. Az átlagár alacsonyabb, mint a már említett 2005-ös turné idején, ahol a U2 78 koncertet adott és 97 dollárt két el a jegyekért. Még mielőtt nagyon elkezdenénk irigyelni az ír rockerek millióit, egy adat: a turné költségei naponta 750 000 dollárra rúgnak, helló.

Második helyen Bruce Springsteen végzett 94,5 millió dollárral, harmadik Elton John és Billy Joel közös turnéja lett 88 millióval, és meglepetésre Britney Spears is össze tudot bazseválni tavaly 83,5 millió dollárt, amivel megelőzik az ötödik helyre befutó veterán AC/DC-t (78 millió). Az első tízbe éppen hogy becsúszott még a májusban hozzánk is ellátogató Metallica a maga 53,4 milliós koncertbevételével. Ami viszont igazán megdöbbentő, hogy a Fleetwod Mac a megalakulás után 42 évvel is képes 54,5 millió dollárt összehozni egy észak-amerikai turnéval, amivel kilencedikek a listán.


pop rock lóvé 2009 u2 turné



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása