2010.03.20. 09:23 – gihi

Antirasszista különkiadás

A Zene a rasszizmus ellen kampány csatlakozott a 2010 tavaszán zajló nemzetközi rasszizmus elleni akcióhéthez. Ennek keretében az ország több pontján lesznek hasonló témájú rendezvények. Vasárnap a Gödör Klubban az Antirasszista különkiadásra a zenekarok kifejezetten erre az alkalomra összeállított műsorral készülnek. A szervezésről kérdeztem Lőrincz Marcellt illetve a fellépők közül Wiltner Lászlóval (Rivers Run Dry), KRSA-val (PASO) és Harcsa Veronikával beszélgettünk.

Miért érezted fontosnak, hogy részt vegyél a szervezésben?
Lőrincz Marcell: Gyakorlatilag tíz éve folyamatosan foglalkozunk az antirasszizmus ügyével, amit sajnos sokan pártpolitikai kérdésnek tekintenek, pedig nem az. A probléma súlyosságának ellenére kevés szervezet aktív e területen, ezért érezzük saját felelősségünknek, hogy tegyünk valamit mi is a kirekesztés ellen.

Mennyire volt nehéz rávenni az előadókat, hogy a nevüket adják a rendezvényhez?
L. M.: Ez volt talán a legkönnyebb része, mindenki örömmel jött.

Mi minden várja még a Gödörbe látogatókat a koncerteken kívül?
L. M.: Több civil szervezet, kezdeményezés hozza el a bemutatkozó anyagait. Reméljük, hogy a mi kampányunk egyszerű üzenete mellett, lesz lehetősége a látogatóknak komolyabban is elmélyülni a témában.

A vasárnapi Antirasszista különkiadáson kívül még milyen programok várják az érdeklődőket a rasszizmus elleni akcióhéten?
L. M.: Más városokban is szerveznek koncerteket a ZARE kampány részeként (12 másik esemény, részletek a zare.hu oldalon). Persze tőlünk független kezdeményezések is akadnak, pl. a CEU-n a hallgatók előadásokat szerveznek.

Miben látod a megoldást a rasszizmus problémájának orvoslására?
L. M.: Csak egy része a szemléletformálás, közösségépítés. Azt gondolom, hogy a hiteles közszereplők feladata is újra és újra elmagyarázni az embereknek, miért veszít mindenki a kirekesztéssel.

Találkoztál valaha személyesen is a rasszizmus bármilyen formájú megnyilvánulásával?
Wiltner László: Nap, mint nap szembetalálja magát ezzel az ember.
KRSA: Mivel idehaza etnikai és vallási szempontból is a többségi társadalom soraiba tartozom, illetve külföldön leggyakrabban olyan helyeken fordulunk meg, ahol hasonló gondolkodású, nyitott emberekkel találkozunk, ezért a saját bőrömön szerencsére még nem tapasztaltam semmilyen komolyabb, ilyen irányú megnyilvánulást. A barátaimat viszont sajnos érte már mind szóbeli, mind fizikai atrocitás is. Ily módon látom, hogy ez a jelenség jelen van – kezdve onnan, hogy az autósiskolában az elsősegélynyújtást oktató előadó azon viccelődik, hogy ő nem lélegeztetne mesterségesen egy feketét, egészen odáig, hogy belekötnek a roma származású barátomba és verekedéssé fajul az ügy.
Harcsa Veronika: Szerencsére ellenem sosem irányult ilyesfajta negatív indulat. Nagyon érdekes tapasztalat volt viszont, amikor Japánban jártam. Ott éreztem meg először, milyen úgy sétálni az utcán, hogy minden szembejövő tudja: idegen vagy, más vagy, mint ők.
Harcsa Veronika
Miért érzed úgy, hogy állást kell foglalnod ebben a témában?
W. L.: Mert nem lehet mindent lenyelni, vagy minden felett szemet hunyni. Ha nem teszel valami ellen, akkor érte teszel, mégpedig a hallgatásoddal.
KRSA: Ha azt vizsgáljuk, hogy milyen az emberek általános hozzáállása a különböző problémákhoz, akkor megfigyelhetjük, hogy a cinizmus teljesen eluralkodott mindenen. Általános dolog az, hogy fontos ügyek cikivé válnak, csak azért mert már sokszor felmerültek a közbeszédben. Mivel nem sikerül megoldani a problémát, ezért az ismétlődő frázisok kiüresednek, az emberek pedig csak legyintenek, ha valaki újra felveti a témát, holott a jelenség változatlanul fennáll. Ezt roppant károsnak ítélem meg, hiszen ez végül gyakran a fennálló helyzet legitimációjához, beletörődéshez vezet. Emiatt gondolom úgy, hogy fontos újra és újra felhívni a figyelmet a hasonló kérdésekre.
H. V.: Nem lehet kérdés, hogy az ember felvállal-e egy ilyen ügyet. Érthetetlen számomra, hogy korunkban a rasszizmus nagyon is létező, mindennapos probléma. Elszomorít ez a fajta primitívség.

KRSAMiért gondolod, hogy a zene lehet az egyik megoldás erre a problémára?
W. L.: Nem gondolom, hogy a zene önmagában megoldás lehetne, viszont módot teremt arra, hogy kommunikáljunk.
KRSA: A zene egy általános nyelv, ami sok korlátot segít ledönteni. A rythm and blues, vagy a rock and roll például óriási szerepet töltött be abban, hogy a fiatalabb amerikaiak generációi ne ugyanúgy gondolkodjanak a feketékről, mint szüleik, vagy nagyszüleik. De hogy hazai példát is mondjak, a ’80-as években egy félreértés alapján sok fajgyűlölő hallgatott ska zenét Magyarországon. Komoly meghasonulást jelentett sokuk számára, amikor megtudták, hogy ez a zene Jamaica szigetéről származik és kedvenc angol együtteseikben fekete zenészek is játszanak. Jó pár olyan emberrel találkoztunk már, aki emiatt revideálta álláspontját. A zene tehát nagy erő. Ennek következtében felelősség is jár azzal, ha valaki színpadra áll, mert akarva akaratlanul is egy magatartásmintát közvetít. Részünkről ez a dolog tudatos. Egyfelől a zenénk is a kultúrák találkozását hirdeti, hiszen a karibi zenei világ találkozik a saját zenénkkel, másrészről már az elejétől kezdve megjelenítettük a szövegeinkben is egymás elfogadását és a minden nemű diszkriminációt elítélését.
H. V.: Úgy érzem, túl sokan ítélnek meg másokat a közöttünk lévő különbségek alapján. Sokkal könnyebben fogadható el egy másik ember, ha arra figyelünk, mi a  közös bennünk. A zene mindenképp közös, ráadásul mindenki számára könnyen befogadható, ezért lehet jó példa a közös zenélést.

A számaitokban is foglalkoztok ezzel a kirekesztő magatartással?
W. L.: Igen, de nem csak a faji megkülönböztetéssel, hanem például az anyagi javak birtoklásán, testi képességeken, szexualitáson alapuló kirekesztéssel is.

Kik szenvednek itthon a legjobban a rasszizmus miatt?
KRSA: Hazánkban minden bizonnyal a roma kisebbség szenved a legjobban a rasszizmustól. Nagy hányaduk mély szegénységben él, sok helyen megfigyelhető a gettósodási folyamat, illetve az iskolákon belüli szegregáció. A jelen szituáció csak hosszútávon orvosolható, a kulcsa valószínűleg az iskoláztatási- és a segélyezési rendszer reformjában és a munkahelyteremtésben rejlik. Ez nyilván nem csak a romák nagy részét, hanem a társadalom alsó rétegeiben élő embereket is érintené, s mivel ez jelen pillanatban egy erősen növekvő réteg, így a probléma megoldása égető.
H. V.: A romák, ebben biztos vagyok.

Vajon a magyarok segítőkészebbek, toleránsabbak vagy éppen ellenkezőleg?
W. L.: Nem hinném, hogy toleránsabbak lennének. Amíg az embercsoportokat nemzetként különböztetjük meg, addig biztos, hogy az idegengyűlölettel, rasszizmussal is szembe fogjuk magunkat találni.
H. V.: Nem hiszem, hogy élen járnánk toleranciában, vagy segítőkészségben. Vannak viszont jó ügyek, amik mellett érdemes kiállni. A ZARE mindenképp ilyen.
River Runs Dry
Mire lesz jó ez a rendezvény, mit sikerül ezzel megváltoztatni az emberek hozzáállásában?
KRSA: Ahogy már említettem, ezzel egy magatartásmintát közvetítünk és ezzel a gesztussal közösen üzenünk a zenénket szerető fiataloknak, vagy akár idősebb embereknek, hogy mi így gondolkozunk ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Akinek esetleg nincs még kialakult véleménye a dologról, az így támpontot kaphat, aki pedig esetleg ellentétes véleménnyel rendelkezik, az remélhetőleg elgondolkodik, látva azt, hogy a sok különféle zenész és ember ezen az állásponton van. Aki pedig osztja a véleményünket, az megerősítést nyer, ami a jelen időkben szintén nem egy utolsó szempont.

Mivel készültök a vasárnapi fellépésre?
W. L.: Saját számokkal.
KRSA: A Karaván Família együttessel közösen adunk elő egy újraértelmezett PASO-dalt, amiben a karibi hangulat mellett a roma hangzásvilág is megjelenik majd.
H. V.: A Miu, mi újság? című dalt fogom előadni. Nemrég vettük lemezre a PASO-val, úgyhogy Krsa is beszáll pár ütemre. Egy versszakot cigányul fogok énekelni, illetve beépítettünk a feldolgozásba egy cigány dalt is.


interjú harcsa veronika paso zareKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Stern James 2010.03.20. 11:45:36

Költözzetek Hétesre!

WhiteWarrior 2010.03.20. 12:21:06

Mekkora képmutató köcsögök ...
Legyen "mélyszegény" a szomszédotok!2 hét múlva üdv a klubban!:)

gemby 2010.03.20. 12:25:21

"Nagyon érdekes tapasztalat volt viszont, amikor Japánban jártam. Ott éreztem meg először, milyen úgy sétálni az utcán, hogy minden szembejövő tudja: idegen vagy, más vagy, mint ők."

jajistenem, szegény veronika.

végigvezetném az avas II-n, adja ott elő a miumiújságot. távészbáktáló!

Joe84 2010.03.20. 13:10:13

Olaszliszkán nem lesz ilyen rendezvény? Mert ott van rasszizmus.

Nem hiányozhat persze a jól ismert ötágú csillag sem, jól tudjuk, hogy kik állnak az "antirasszizmus" mögött.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2010.03.20. 13:18:42

Nagyon sokan megfeledkeznek, hogy világnézeti rasszizmus is létezik és annak a melegágya bizony a biblia.

vilagnezet.blog.hu/2010/03/20/bibliai_egy_rasszista_mu

bigthereal 2010.03.20. 13:19:28

szerencsétlenek...

tényleg nagy probléma a rasszizmus, a kisebbségvédelem, a magyar nénit hétesen nem védte senki, pedig ott ő volt a kisebbség, ott is előadtad magad, veronika??? vagy az nem érte el az ingerküszöböd?

csak a cigányokat trendi védeni?

és az okokat is érted? mert ez csak okozat, bogaram... hogy idézzelek: "Elszomorít ez a fajta primitívség."

I-brahi 2010.03.20. 13:27:36

Gratulálok! Kurvára gratulálok az összes primitív hozzászólónak. Büszkék lehettek magatokra. Az okok? Az okok ti magatok vagytok!!! Miattatok tart itt ez az ország.

bigthereal 2010.03.20. 13:29:30

nagyon könnyű pestről meg japánból meg faszomtudjahonnan ugatni, úgy, hogy fogalmatok sincs a valódi életről, gyerekek!

talán ahogy a kollégák is felvetették, költözzetek kesznyétenbe, ózdra, nagycsécsre, mátészalkára, csenyétére egy időre, empirikusan gyűjtsetek tapasztalatot, ha értitek, hogy mondom, aztán lázadhattok.

ja, hogy még nem is hallottatok ezekről a helyekről, bocs, persze, japán biztos érdekesebb...

amíg fogalmatok sincs a valós körülményekről, pofa be!

bigthereal 2010.03.20. 13:30:19

@I-brahi: részletezd már okoska, mi az ok? na?

a segélyezési rendszer? vagy mi?

redrick 2010.03.20. 13:55:00

Engem nem a rasszizmus szomorit el, hanem az, hogy nem tudok ervelni ellene. A rasszizmus nem jo, persze, de az emberek nem unalmukban lesznek rasszistak. Ti antirasszistak meg kibaszott kepmutatok vagytok. Kurva konnyu azt mondani, hogy "primitiv rasszista bunkok", meg zenelgetni egyet es konnybenuszo szemekkel osszenezni koncert utan, hogy "mennyire fellsobbrenduek is vagyunk erkolcsileg".
Nem tudtok semmirol semmit, nem vagytok jok semmire. Jo esetben kellemes kikapcsolodast nyujtotok a zenevel, de ennyi. Ez nem tesz titeket szellemi vezetove, vagy orakulumma, aki majd jol megmondja a budos kis bunkoknak a frankot.

Döm/ 2010.03.20. 13:57:40

Az előítéletet a tapasztalat előzi meg.

Üdv Józsefvárosból

arisztid és tasziló (törölt) 2010.03.20. 14:06:10

az állítólagos "tapasztalat" pedig nem más mint az előítélet szűrőin át érzékelt, értékelt, az előítéletekből eredő hamis általánosítások útján, nem létező oksági kapcsolatok feltételezésel létrejövő dolog.

Ha orrba vág téged vagy a gyereked egy cigány nyóckerben vagy ellopja a biciklid, te már ismered életet és jogod van cigányozni.

Szerencse, hogy ilyen eccerű nektek az élet!

Döm/ 2010.03.20. 14:07:03

@arisztid és tasziló: Csak ha hozzáteszi, hogy rohadt gádzsó :)

Döm/ 2010.03.20. 14:10:23

Amúgy meg nem cigányoztam...

Joe84 2010.03.20. 14:12:39

@arisztid és tasziló: Azért ez elég gyakori. Nem néhány egyedi eset, hanem rendszeres probléma.

Ha "elfogadóak" és "toleránsak" lennénk, akkor sem lenne ez másképp, csak mosolyognánk, meg örülnénk miközben megvernek/kirabolnak/megölnek.

Én meg ehhez nem vagyok hajlandó jó képet vágni sőtt védekezem ellene és kimondom, hogy ez a helyzet. Ennyi, ez a nagy rasszizmus.

bioritmus 2010.03.20. 14:37:02

nem olvastok elég figyelmesen.

ez a mozgalom arról szól, hogy a cigánylurkók ne támadják meg szegény védtelen, idős magyar néniket, hanem inkább zenéljenek. mondjuk bádogkannán.

HUN_Sector 2010.03.20. 14:59:30

ezek paranoiások, kezelésre szorulóak, , nem zenészek.

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.20. 15:12:17

Kár, hogy nem a nyóckerbe szervezik! Biztos elszomorodna a sok köcsög biciklis futár, mikor az össznépi drogozás végén szembesülnének azzal, hogy mehetnek haza gyalogszerrel...

gitáros 2010.03.20. 16:07:55

Ez itt a jobbik fóruma, tessék mondani?
Faszok.

redraven 2010.03.20. 16:39:57

Üdv szintén a nyolcból, i-brahi, költözz ide hacsak nem vagy te is kátrányos helyzetű, rájössz majd te is, honnan ered a rasszizmus!
Szebb Jövőt!

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2010.03.20. 17:08:27

@gitáros:

Csupán arra tudok gondolni, hogy a lángoló gitárok blog csendőrlelkű cenzora egyszerűen kimoderálta innét azt a több száz lelkes lmp szimpatizánst, akik csillogó szemmel gépelt buzdításukban piedesztálra kívánták emelni e nemes kezdeményezést!

disco-boy · http://diszko-rulez.blog.hu 2010.03.20. 17:30:33

Ezaz,koncertet a szegin elnyomott romaknak,megtobb segilyket!!!remelem egy min 20 fos melyszegeny csoport is ellatogat a koncertre

Karma Gedeon 2010.03.20. 17:45:59

szoktak lenni romák néhány világzenés koncerten a gödörben. táncolnak, buliznak, mint mindenki más.
olaszliszkán is lehetne egy rendezvény. megemlékezni a feleség-gyilkos jobbikos képviselőjelöltől, a sikkasztóról, a barátnőgyilkos ex-gárdistát esetleg a további magyarbűnözőkről... is.

disco-boy · http://diszko-rulez.blog.hu 2010.03.20. 18:01:22

es a holokausztra is emlekezzunk mar meg akkor

Vintage_Lady 2010.03.21. 14:18:50

Farkaslyuk és Salgótarján is klassz hely ebből a szempontból. De Csermelyt is érdemes megemlíteni.
Akik eddig nem voltak rasszisták, tuti (sajnos) 2 napa alatt azzá válnak.
Ha nem lopnának, nem lennének mosdatlanok és tetvesek, akkor is pusztán a viselkedésükkel is halálra idegesítenek...
Azért lehet hogy este elmegyünk megnézni, hány barna bácsi és néni tolong a gödörben az ingyenes koncerten, én meg majd jó szorosan fogom a táskám....

Vintage_Lady 2010.03.21. 14:20:02

@Vintage_Lady: Mármint akik oda költöznek, ezt kihagytam...

Addig jó, amíg nem érintkezel velük, utána már régen rossz...

ukunoka 2010.03.22. 18:09:09

@Döm/: ... ezek szerint a környező országokban tapasztalható magyarellenesség is teljesen jogos. :) Gratulálok!

kikesz 2010.03.22. 19:42:21

Eleg sok a tevedes a hozzaszolasokban, nem szoktam kommentelni, de hadd segitsek.

A rasszizmus annyit jelent, hogy valakit pusztan a szarmazasa miatt eri hatrany. Ilyen ertelemben nem tudom miert gondolja itt barki, hogy egy ilyen kezdemenyezes a bortonokbol akar bunozoket kiegedni, csak mert teszem azt romak? Mindenkit a tettei alapjan kell megitelni, de csak az alapjan.

Tenyleg komolyan hiszitek, hogy akik arsadalmi kerdesekben aktivak, azok lottonyertes milliomosok es a roszadombi hazakbol beszelnek ossze/vissza.

Mi koze az lmpnek barmihez? Eloiteletek minden part szimpatizansai kozott vannak.

Miert faj, ha a zsidok szeretnek a holorol beszelni? Engem meg a tatarjaras is elszomoritott.

Persze ha csak a szimpla utalkozas megy, attol ha lehet kimeljetek meg, de az erdembeli velemenyek erdekelnenek.

björn 2010.03.23. 09:59:16

@inDIEkiller!: Nem tudom, hogy jogos e vagy sem. De megdolgoztunk érte haver. Épp úgy ahogy a cigányok a cigányellenességért.

Nils. H 2010.03.24. 11:01:04

A rasszizmus baromság. Tökmindegy, hogy honnan jött és miféle, aki orrbaver.

Ballagator 2010.04.01. 13:44:00

@kikesz: Köszi, pont ezt akartam írni. Kicsit félremegy az egész, ha a rasszizmus definíciója itt: bűnpártoló. A dolog teljesen mást jelent.
Pont, hogy ártatlanok védelméről van szó, nem bűnözőkéről. Nem is tudom, honnan ez a félreértés. Az a gyanúm, hogy szándékos. Szerintem tisztában van mindenki ezzel, hogy mi mit jelent, csak hát sokan szeretik a balhét. Militaristák és társaik.