2010.05.31. 10:04 – maUgly

Húzz a picsába Jack White!

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

The Dead Weather – Sea Of Cowards
(Third Man)

A Tennessee állam fővárosából, Nashvilleből származó The Dead Weather valóságos szupergrupp. Születése 2008 nyarára tehető, amikor Jack White épp nem a White Stripesot, hanem egy másik projektjét, a Raconteurst turnéztatta. A koncertsorozat idejére melléjük szegődött a londoni székhelyű The Kills is. Az együtt töltött idő olyan pompásan telt, hogy a két zenekarból hárman is úgy döntöttek, hogy közösen (is) folytatják a zenélést. Így alakult, hogy a Kills énekesnője, Alison Mosshart két Raconteurs-taggal az oldalán (Jack White: egyébként The White Stripes; Jack Lawrence: egyébként The Greenhornes) alakított új formációt. Az már csak hab a tortán, hogy a csapatba mindeközben beszállt Dean Fertita is a Queens of the Stone Age-ből.

A 2009-es debütálás, a Horehound után, némi huzavonát követően, májusban megjelent a második lemez. A címe Sea Of Cowards, és közel sem annyira jó, mint elsőre hinnénk. A Dead Weather ugyan nem lett rosszabb, de sokkal jobb sem, mint volt. Amíg az első album inkább vérprofi zenészek játszótere volt, puszta önfeledt dzsemmelgetés, addig az új anyag már sokkal inkább dalorientáltra sikerült. A Sea Of Cowards hisztérikusan visító gitárjai rendkívül karakteres hangzást tesznek lehetővé. De ez az utánozhatatlan dögösség csupán a felszín, a figyelemfelkeltő külcsín alatt ugyanis csak üres és semmitmondó számok lapulnak. Koncerten biztos csodás lehet látni, ahogy a sátáni erejű Dead Weather energikusságának hatására elszabadul a pokol, de így lemezen nem válik igazán maradandóvá az élmény. Egyedül a korong tartalom nélküli kakofóniája lesz emlékezetes.

A csapat tagjai – egyetlen kivételtől eltekintve – nem lesznek többek a Dead Weather által. Csak Alison Mosshart alkot kiemelkedőt. Az énekesnő hangjának sokkal jobb táptalajt biztosít ez a gitárnyúzás, mint a Kills zenéje. Az album éke a The Difference Between Us című dal, amelyben Mosshart éneke már bőven az „őrült szexi”-kategóriába esik. Ezzel szemben a csapat férfi tagjainak teljesítménye csupán stagnál.

Ám a Dead Weather húzónevének most sem kell félnie. Jack White a stabil rajongótáborára a jövőben is számíthat. Viszont ha tisztességesen és emelt fővel szeretne távozni a nemzetközi pop/rock színtérről, akkor jobban teszi, ha mielőbb felhagy a zenéléssel. A futballszurkolók köszönik szépen a Seven Nation Army-t, mi, szőrösszívű zenebarátok pedig a Fell In Love With A Girlt. Szóval baromi hálásak vagyunk neked, Jackie, de most már tényleg húzz a picsába! A saját érdekedben.

Szerintünk: (2,5/5)
Szerintetek: (4,6/5)

lemezkritika rock dead weather



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása