2010.08.16. 13:56 – lánggitár

A VHK szeptemberben pótolja a Szigetet

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Talán már sokakhoz eljutott a hír, hogy a VHK szigetes visszatérése rendkívüli módon balul sült el, ugyanis nemhogy lekeverték a zenekart, hanem egyenesen kikapcsolták a keverőpultot, így csupán a színpadon lévő alapokból lehetett némiképpen hallani a koncertet. A Sziget szervezői nem is tagadják, hogy ez történt, de mivel a hangerőt külső zajszakértők vizsgálják folyamatosan, és a VHK alatt a zaj jelentősen túllépte a megengedettet, így logikusnak tűnt, hogy a legnagyobb éjszakai helyszínt csavarják le. Később ezt korrigálták azzal, hogy több színpadot is visszavettek, a VHK koncertjére pedig újból adtak hangerőt. A zenekar ennek ellenére hétfőn egy felháborodott közleményt adott ki, amiben teljes egészében a Szigetet teszik felelőssé az eset miatt:

"Úgy gondoljuk, hogy a közönséggel szemben a Sziget Szervezőiroda, példátlan cinizmussal, a megvásárolt jegyekért cserében képtelen volt megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani. A zenekar minden felelősséget a Sziget Szervezőirodára hárít, egyúttal értetlenségének és megdöbbenésének ad hangot, a közönséggel együtt érez. Rendkívül sajnáljuk, hogy 2010-ben a legnagyobb magyar zenei gazdasági vállalkozás értelmetlen módon, saját munkájának becsületes elvégzése helyett önmaga és a velük együttműködő zenészek, illetve az őt fenntartó közönség legelemibb érdekeinek durva semmibevételével próbálja ügyeit mederben tartani." (A teljes nyilatkozat itt olvasható.)

Természetesen a Lángoló Gitárok megkérdezte Marinka Csabát, a Sziget sajtószóvivőjét is a zenekar közleményével kapcsolatban: "Sajnálatos, hogy a VHK zenekar az igazság részleges elhallgatásával hárítja a felelősséget a fesztivál szervezőire. A leírtakkal szemben a valóság az, hogy mivel pontosan tudtuk, hogy a VHK zenekarnak nagyobb a hangerő igénye, felajánlottuk nekik azt az idősávot, amikor lehet hangosabban zenélni, ez viszont csak 23 óra előtt lehetséges. Ők ezzel szemben azt választották, hogy később játszanak, tudván, hogy akkor már nem lehet azzal a hangerővel szólni. Tehát az időpontot választották a hangerő rovására. Ennek ellenére nem játszottak halkabban, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem voltak hajlandók lejjebb venni a hangerőből. Ilyenkor az a protokoll, hogy miután a figyelmeztetéseket figyelmen kívül hagyják, meg kell szüntetni a zajforrást. Miután a hangerőszabályzás éjszakai feltételeivel a zenekar is tisztában volt, nem tisztességes a felelősséget másra hárítani és így a közönségüket félrevezetni. Nagyon sajnáljuk, hogy egy ilyen eset megtörténhetett, de egy zenekar kényére nem kockáztathatjuk az egész fesztivál létét."- mondta Marinka.

A VHK egyébként szeptember 5-én lép fel legközelebb a Wes-Balkánban, ahol Jello Biafrával, a Dead Kennedys alapító énekesével adnak közös koncertet.

UPDATE (2010.08.16., 19:30)

Mestyán Ádám (VHK) az alábbiakban reagál Marinka Csaba nyilatkozatára: "Marinka Csaba nyilatkozata előtt nem ártana megvárnia talán, míg munkatársai a belső vizsgálatot le nem zárják. Annyi bizonyos, hogy állítása, miszerint "többszöri figyelmeztetés ellenére sem voltak hajlandók lejjebb venni a hangerőből" valótlan és hamis. Mint a nyilatkozatunkban hangsúlyoztuk, a zajlimitet tudomásul vettük és a VHK készen állt, hogy amennyiben jelzés érkezik, lejjebb vegyünk a hangerőből. Hangsúlyozom, mint a zenekari szervezésért felelős tag, hogy sem a soundcheck alatt, sem a koncert közben semmifajta jelzést nem kapott a zenekar. Ennek megfelelően e-mailben most kértük a Szigetet, hogy valótlan és félrevezető nyilatkozatát vagy módosítsa vagy vonja vissza, mert a zenekar becsületéről van szó. Továbbra is értetlenül állunk az események előtt és reméljük, hogy nem kell jogi útra terelnünk ezt a mindenki számára kínos és az egész magyar zenei életet felkavaró ügyet. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Sziget szervezőiroda komoly infrastuktúrával rendelkezik a vitás kérdések megoldására, de azt gondoljuk, hogy sem a zenekarokkal, sem a közönséggel ilyet megtenni nem lehet, és hamis állításokból hamis következtetéseket levonni pedig nem úriemberekhez méltó eljárás. "

UPDATE (2010.08.16., 21:30)

Marika Csaba az alábbiakkal egészítette ki a fenti nyilatkozatát: "Mint az ügyben folytatott vizsgálatból kiderült, a VHK zenekart hangosító szakember nem a zenekar saját hangmérnöke volt, hanem egy alvállalkozó, így valóban állíthatja a zenekar, hogy a többszöri felszólítást nem ők kapták. Hanem a hangmérnök. Mint minden olyan esetben, amikor a zenekar okozta hangerő a külső kerületekben a határértéket meghaladja. Jelen esetben azonban a felszólítás nem juthatott el zenakarhoz, miután nem volt köztük kommunikáció. Ezért valóban váratlanul érhette őket a "fejük fölött" zajló procedúra és mivel nem tudtak a történtekről, valóban gondolhatták méltatlannak az eljárást. A kép tehát így válik teljessé, hogy míg a fesztivál munkatársai igyekeztek megoldani egy valós problémát, a zenekar tagjai - egy kommunikációs hiátus miatt - kerültek váratlan és így kellemetlen helyzetbe. És ez nem az ő hibájuk. Remélem ezzel sikerült tisztázni a zenekar becsületét. Sem az ő megbántásuk, sem a közönség félrevezetése nem volt cél. Bocsánat."


punk rock hír vhk



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása