2010.10.04. 09:01 – lánggitár

Antiszemitizmussal vádolják Roger Waterst

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Már javában zajlik a Pink Floyd The Wall című lemezének 30 éves jubileumi világ körüli turnéja a zenekar alapítójának, Roger Watersnek az előadásában, ami 2011. június 22-én éri el Budapestet. A koncertek eddig zökkenőmentesen haladtak, azonban most az Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes Liga) felháborodott közleményt adott ki, mely szerint Waters antiszemtia képeket vetít a Goodbye Blue Sky című dal alatt. Egész pontosan azzal akadt problémájuk, hogy a vásznon látható animált repülőgépekből, mint a bombákat, úgy szórják szerteszét a világra a Dávid-csillagokat, majd rögtön utána a dollárjeleket.

Abraham Foxman, a liga igazgatója szerint ezzel csak a zsidó sztereotípiákat erősítik az emberekben. Foxman elmondta, hogy természetesen Watersnek megvan a joga, hogy kritizálja Izrael államot, ahogy ezt pár éve folyamatosan meg is teszi, mikor a ciszjordániai falak ellen felszólal, de a vetített képek, illetve az hogy a két jel egymás mellett szerepel, már átlépik az antiszemitizmus határát. Egyébként a két fentebb leírt szimbólummal együtt többek között keresztek, félholdak, Shell-logók és Mercedes-márkajelzések is potyognak a repülőkből, de a liga közleménye erre nem tér ki. Waters weblapján reagálva elmondja, hogy ha megnézték volna az előadást eszükbe sem jutna őt ilyen vádakkal illetni, illetve hogy az egésszel csak arra akarta a figyelmet felhívni, hogy mindannyian ki vagyunk téve az ideológiák mértéktelen bombázásának. A problémás rész az alábbi rajongói felvételen mozgásban is látható:


rock pink floyd hír roger waters



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása