2010.11.26. 09:27 – Juhász Edina

Bartók Bélanak sokat köszönhet a világ – Helmet-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

2008 egyik legjobb koncertjét adta a Helmet az A38-on, a közönség rendkívüli lelkesen fogadta a csapatot, amit a zenekar is meghálált. Hogy ez a különleges este nem csak illúzió volt, azt a Page Hamilton által vezetett csapat a Seeing Eye Dog című lemez speciális kiadásával is meghálálta, illetve november 28-án a Dürer Kertben próbál ismételni. Az alábbi, Page Hamilton énekes-gitárossal készült interjú eredetileg a New Noise októberi számában jelent meg.

Miért döntöttél úgy 2004-ben, hogy folytatod a Helmetet?

A lemezkiadóm mondta, hogy kéne csinálni egy új lemezt. Mindez 2003-ban volt, és úgy gondoltam, hogy annyit raktam már bele a Helmetbe, hogy nem dobhatom el a nevet és azt, amit elértem vele. Azelőtt is én írtam a dalokat, most is én írom, úgyhogy nem láttam értelmét, hogy más néven jöjjek elő az új anyaggal.

Azóta minden lemezt más zenészekkel vettél fel. Ilyen nehéz jó embereket találni vagy veled nehéz dolgozni?

Jaj nem, velem nagyon jó dolgozni, olyan mint egy álom. Elképesztően kedves fickó vagyok, legalább is a csajom mindig ezt mondja, oké, hogy nem mondhatja azt, hogy egy seggfej vagyok, de azért biztos így is van... Igazából viszont az a helyzet, hogy sokan azt hiszik, a zenélés egyszerű pénzkereseti lehetőség, pedig nem az. Nagyon keményen kell dolgozni, nagyon sokat, kötélidegekkel, és ez nem olyan munka, hogy délután négykor kiesik a toll a kezedből, majd mész haza. Itt hetekig, hónapokig nem látod a családod, és ehhez alkalmazkodni kell, amit nagyon sokan nem tudnak, és ezzel nincs is semmi gond. Legtöbben olyan dolgok miatt mentek el, amihez nekem semmi közöm. Megházasodtak, gyerekük született, és az teljesen érthető, hogy ők inkább a családjukkal lennének mintsem egy büdös turnébuszban. Nagyon szerettem velük dolgozni, és csak remélem, hogy ez nem általános ürügy arra, hogy leléphessenek mellőlem békében, miközben kiállhatatlan a személyiségem.

Sokak szerint a Helmet Henry Bogdan basszusgitárossal és John Stanier dobossal volt az igazi. Mit szólsz ehhez?

Akik még mindig így gondolják, jöjjenek el megnézni a mostani felállással. Nemrég jött oda egy srác, hogy az elmúlt tizen-akárhány évben még sosem élvezte ennyire a koncertet, mint most. Amúgy is én vagyok a döntéshozó, és sokkal jobban tudom bárkinél a világon hogy mi a jó a zenekaromnak, és mikor jó a zenekarom, elvégre én írom a dalokat, én írom a szöveget, én vagyok a producer, mindent én csinálok. Félreértés ne essék, imádom az említett srácokat, de nem játszom velük többet, más tagok vannak a zenekarban, akik nagyon jók. Mondjuk ez nem is kérdés, mert az nekem nem elég, hogy elég jó zenészeim legyenek, én ragaszkodom a fellelhető legjobbakhoz.

A Seeing Eye Dog elég rövid lemez. Egyetértesz azokkal, akik szerint felesleges hosszú anyagokat kiadni?

Egyedül csináltam mindent, még a díszdoboz tartalmát is, és persze még rápakolhattunk volna dalokat, de nem éreztem szükségességét. Nagyon sok lemez a kedvenceim közül szintén nagyjából félórás, de igen, osztom azt a véleményt, hogy egy lemeznek, főleg egy rocklemeznek nem kell egyórásnak lenni. Persze vannak olyan esetek és műfajok, amiket hosszabb időbe telik felfedezni, de szerintem a Helmet esetében ez pont nincs így. Ez a lemez így kerek, nem un rá az ember, nem ismétli magát, nem laposodik el, de nem is túl rövid.

Honnan jött a Beatles-feldolgozás ötlete?

Néhány éve láttam egy filmet, az a címe, hogy Across The Universe, és abban van egy csomó Beatles-dal. Akkor jutott eszembe, hogy ezt a számot én régebben is mennyire szerettem. Aztán tavaly, mikor Európában játszottunk, és amikor sajnos hozzátok nem jutottunk el, akkor eldöntöttük, hogy játszani fogjuk a koncerteken, ami annyira jól sült el, annyira szerették az emberek, hogy felraktuk a lemezre is.

Elmondanád, hogy mit is ábrázol pontosan a borítótok.

Nagy szerelmese vagyok az ilyesfajta művészeteknek, és aki csinálta a lemez artworkjét mutatott néhány képet, ez pedig egyből megtetszett. A lány az én meglátásomban a Földről zuhan a semmibe, de másoknak meg biztos mást jelent, és pont ezért is szeretem.

Mi jut először eszedbe Budapestről?

A gyönyörű épületek. Amikor először voltam ott, nem sok időnk volt várost nézni, de amíg mentünk a fellépésre, gyönyörű épületeket láttam. Aztán ott van Bartók Béla, akinek nagyon sokat köszönhet az egész zenei világ. De a koncert is nagyon különleges volt.

Annyira, hogy fel is került bónuszként az új lemez különleges kiadására.

Igen, öt koncert van rajta, az egyik a budapesti hajós buli. Mi is annak a helynek a neve? A31? Vagy valami ilyesmi, mindegy is, az utóbbi évek számomra öt legkedvesebb koncertjét raktam rá, szerintem a rajongók is értékelik. Remélem igen.

Megjelentettek egy úgynevezett luxusverziót is. Melyiket viszik jobban a rajongók?

Sajnos nem tudom, mert az eladásokat még egyelőre nem látom, ráadásul nem igazán vagyok elérhető online, és blogokat sem szoktam olvasni, hogy mik a reakciók, csak azt látom, hogy raktunk a szuperverzióba egy passt, amivel a világ bármely koncertjére bejöhet az illető, és nyomulhat velünk a koncert után. És már találkoztam néhány sráccal, akik ennek segítségével jöttek oda hozzám dumálni. Igazából az volt a célom, hogy egy gyönyörű kiadványt hozzak létre, és szerintem sikerült, nagyon szépek a képek, a vinil verzió sokkal gyönyörűbben szól mint a CD, imádom.

Hol a legsikeresebb a Helmet a világon?

Melbourne-ben csináltuk életünk legnagyobb buliját, úgyhogy oda mindig szeretünk visszajárni.


interjú rock helmet new noise



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása