2010.12.30. 08:30 – Kovács M. Norbert

Ice-T-t fordít a médiahatóság

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az új médiatörvény elfogadása miatt aggódók a napokban olvashatták a rendkívül megnyugtató hírt, miszerint L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának elnöke az MTI-nek elmondta: a médiatanács csak a fokozatosság és az arányosság elve alapján szabhat ki bírságokat. Meg úgy egyébként is nagyjából arról szólt az egész, hogy nyugi van gyerekek, nem kell itt félni semmitől sem.

Hogy ennek szellemében mi lesz január elseje után, azt még 2 napig nem tudjuk, az viszont biztos, hogy az ORTT ősszel megalakult jogutódja a Tilos Rádióval már összeakasztotta a bajszát (igaz, nyilvánvalóan még nem az új, hanem a régi, '96-os törvény alapján). Mint arról cimboránk, a comment:com beszámol, az NMHH vizsgálatot indított a rádióval szemben, mivel "valakinek nem tetszett, hogy a Tilos Rádió szeptember 2-án délután előzetes figyelmeztetés nélkül leadott 'egy kiskorúak erkölcsi, szellemi és pszichikai fejlődésére hátrányos hatású' Ice-T számot". A pontos részletek itt találhatók, nagyon izgalmas, a dokumentum végén pedig még egy csodálatos Ice-T-fordítás is olvasható, by NMHH.

Ahogy azt a comment:com blogon barb is kiemeli, a legszebb az egészben, ahogyan az ügyben vizsgálódó NMHH anyaga a fiatalokról, a dalról, és a kettő találkozásáról értekezik. A lényeg nagyjából, hogy az It’s On című szám egy "erőszakra buzdító opus", ami a "a nyelvi igénytelenség felé tereli a kiskorúakat", holott a kiskorúaknak arra lenne szükségük, "hogy a gyakran követendő példává váló, népszerű előadók ne destruktív életszemléletet közvetítsenek". Mindez a megállapítás pedig szerintük azért lehet releváns egy Ice-T-szám esetében, mert bár ugyan angolul van, és a benne hallható jellegzetes szlenget nem könnyű megérteni, egyre több az angol nyelvvizsgát szerző magyar fiatalember, akik akár érthetik is a benne foglaltakat.

A történet viszont itt még nem éri el a csúcspontját. A Tilos hivatalos válaszában felhívja a figyelmet, hogy hallgatottsági adataik alapján az érintett, és az NMHH által veszélyben érzett fiatalok száma körülbelül 2 fő lehet, nagyjából ennyi nyelvvizsgával rendelkező, a jellegzetes szlenget értő fiatal hallhatta szeptember másodikán délután az It’s On-t. Még egyszer: kettő darab fiatal.

Az egyébként külön humoros a történetben, hogy a Tilos Rádió a szám előtt lejátszotta a '93-as Home Invasion albumról a megjelenése óta millió helyen idézett (és a híres "this is not a pop album"-szövegrészt tartalmazó) Warning című intrót is, amiben maga a rapper figyelmezteti, igaz, keresetlen szavak kíséretében a hallgatóságot, hogy itt bizony trágárság lesz, akinek nem tetszik, az kapcsolja ki. Nyilván annak a két darab szlenget értő, nyelvvizsgás tininek ezt is hallania kellett.

Mindezek után roppant kíváncsian várom, mire számíthat a Tilos Rádió az ügyben azok alapján, hogy L. Simon László a napokban arról beszélt, "a médiatanács kizárólag a jogsértés súlyához igazodó szankciókat szabhat ki, érvényesítenie kell az arányosság és a fokozatosság elvét", valamint, hogy az esetleges bírságnak "igazodnia kell a médium anyagi teljesítőképességéhez".

Emellett pedig innen üzenem az NMHH-nak, hogy ugyan nem áll rendelkezésemre semmilyen látogatottsági adat azokról a webhelyekről, amelyek a következő napokban a témát boncolgatva, esetleg azon csak kacarászva, gúnyosan mutogatva fogják Ice-T szinkronizált szavait megosztani a nagyvilággal, a legtöbb esetben nyilván gondosan jelezve, kik voltak a magyar változat munkatársai, de az egészen biztos, hogy ilyen formában nem kettő darab magyar fiatalember fogja olvasni például azt, hogy (figyelem, most ne olvasson tovább, aki nem bírja a trágárságot):

"Te csak egy rakás baszógép vagy
Aki a prostikból él
És amikor meglátlak
Adok a seggednek egy történetet, amiről majd írhat
Mert be vagyok élesítve

Be vagyok élesítve, a kurva anyád
Nem állíthattok le
Mert elkaplak téged az utcán és seggbe kúrlak
(3 lövéshang) mert ez nem semmi
Kicsinállak és végignézem, ahogy szétrobban a fejed (lövések)"


Oszt ehhez ráadásul még nyelvvizsga sem kell.


vélemény rap ice t



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása