2011.01.18. 09:12 – gihi

Sötét hangulat, pozitív gondolatok – Marionette ID-dalpremier

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Nem aprózták el, de mostanra végre elkészült a Marionette ID új lemeze, amiről most két számot itt meg is lehet hallgatni a Lángoló Gitárokon. Az eltelt időről és az új számokról beszélgettünk Kovács Ákossal, a zenekar énekesével.

2009 végén az új klipetek mutattuk be, most pedig jön az új lemez, mi minden történt a kettő között?
Habár valamivel korábbra terveztük a lemezt, közbejött pár szerencsés és kevésbé szerencsés dolog. A szerencsés például az volt, hogy 2010 tavasszal lehetőségünk volt elmenni egy hosszabb európai turnéra az amerikai Empire! Empire! zenekarral, arra az alkalomra viszonylag sokat készültünk, sok energiát elvett, de végül egy remek turné lett belőle, volt kisebb folytatása is ősszel, illetve innentől remélhetőleg lesz is. Ezenkívül Krisztián, gyerekkori barátunk határozatlan időre külföldre távozott munkaügyben, tehát kénytelenek voltunk egy tagcserét eszközölni, Kővári Gábor barátunk lépett be basszusgitárral a képbe, aki előtte a Lincoln nevű formációban énekelt és gitározott. Egy ilyen váltás is idő, de Gabi szerencsére könnyen beilleszkedett minden szempontból, nagyon fekszik neki ez a stílus. Erre nagyjából rá is ment a nyár, és végül az őszi koncertek során döntöttük el, hogy jócskán ideje az új anyagnak, elvileg így szólt a megállapodás a Fluttery Records-szal is.

Már akkor is beszéltetek a készülő második lemezről, nem apróztátok el vagy ezeken kívül más gondjaitok is voltak?

Nagyjából ez történt. Plusz mikor mennyi idő jut rá a tanulás, meló, munkahelyi baleset és egyebek között. Úgy éreztük, hogy noha kiadóhoz csak tavaly került külföldre az anyag, már összejött jócskán annyi ötlet, hogy csináljunk egy új felvételt. Mostanra sikerült ezt valamelyest realizálni. Ráadásul nem vagyunk túl nagy szervezők, tehát az elaprózás valóban bekövetkezett bizonyos szempontból.

Mesélj pár szóban mind a két számról, amiket most meg lehet hallgatni!
Mindkettő viszonylag új ötlet, nagyjából nyáron raktuk össze őket, és bár a lemezt csak részben reprezentálják, mégis láttatni engedik, mi az, ami esetleg más lesz az előző anyaghoz képest, vagy mi az, ami nem. Lesz gyorsabb szám is, de nem ez a jellemző, sokkal inkább az itt hallható középtempós megoldások. Szövegileg érdekes módon a pozitívabb gondolatok felé tolódott minden, sok olyan történt velem mostanában, ami mindezt indokolttá teszi. Nem túl elvont vagy túl absztrahált ez a világ, ugyanakkor valahogy felismertem, hogy a sötétebb hangulatú zene nem zárja ki a pozitív élmények és érzések meggyőző közlését.

Az új lemezt súlyosabbnak, sötétebbnek terveztétek, olyan is lett?
Nagyjából igen. Ennek több oka is van. Már az előző anyag felvételekor is érleltünk ezzel kapcsolatban pár gondolatot, és ezeket hamar meg is léptük. A gitáron sokszor egymástól jelentősen eltérő hangolásokat használunk, valamint az alaphangolás az előzőeknél is mélyebbre került. Ez utóbbihoz végül azért folyamodtunk, mert erre mindketten könnyebben tudunk énekelni, és jobban fekszik a hangszínhez is. Ugyanakkor a hangzást is óhatatlanul vastagítja. Ezeken kívül a dalok szerkezete is változott valamelyest, de ebben viszonylag nagy a folytonosság az előzőekhez képest. A dalok első verziói hosszabbak voltak, amivel nem igazán voltunk kibékülve, végül így maradtak a kb. 5-6 perces számok. Az énekek arányában szintén nincs változás, az instrumentalitás irányába semmiképp nem akartunk elmozdulni, ez talán változatosabbá teszi az anyagot, főleg hogy immár ketten próbálunk énekelni. Ez sok új lehetőséget adott.

Olyan zenekar vagytok, akik néha kicsit eltűnnek, aztán újra feltűnnek. A dalok, lemez mellé terveztek bármilyen renoválást?
Szeretünk egyszerre egy dologra koncentrálni, most a dalírás volt előtérben, arra fordítottuk energiánk nagy részét, ráadásul mindezt egy új basszusgitárossal. Talán ennek tudható be, hogy eltűntünk, de folyamatosan jelen voltunk külföldi blogokban, netrádiókban, tény, hogy a hazai koncertekre nem jutott elég időnk. Ráadásul ezt szabadidőnkben csináljuk, ami azért tovább bonyolítja a helyzetet. Nagy renoválást nem tervezünk, de a megjelenési felületeink arculatát mindenképp az új anyaghoz igazítjuk majd. Ez még talán megy nekünk.


interjú rock exkluzív marionette id



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása