2011.03.03. 15:44 – gihi

Stoner vagy akármi – Rakéta-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Alig egy évvel ezelőtt szinte a semmiből bukkant fel a Rakéta zenekar és hozta ki első videóját. Azóta megmutatták már magukat a Gödörben és a Corvintetőn is, most pénteken pedig a Mappa Klubban lépnek fel a Hó Márton és a Jégkorszak és a Peacetones társaságában. Sperling Andor gitárossal, Mészáros Dániel basszusgitárossal és dobosukkal, Veres Ferenccel beszélgettünk a stoner-pop gyönyörűségeiről, és arról, hogyan kell a semmiből elkészíteni 2010 egyik legjobb klipjét.

Hivatalosan tavaly május óta létezik ebben a felállásban a zenekar, de senkinek sem ez az első projektje, honnan lehettek ismerősek?
Sperling Andor: Szerintem sehonnan. Legalább is a saját kis "underground legenda" zenekarom, a Manikin Faint már feledésbe merült, bár anno ígéretes csettintések lengték körbe mind a zenész, mind a zenebuzi rétegekben, de pont az áttörésnél kifújt a dolog. Akkor még az IHM-es Lacika dobolt nálunk és a szintén IHM-es Pali is lelkesíteni próbált, hogy beszáll. Tegyük hozzá, hogy ez a szigetes utolsó buli után volt, mélyen lent tartott levegővételek közepette. De aztán ők elutaztak Londonba és én is mentem utánuk szerencsét próbálni. Ott egyik napról a másikra egy komoly produkció közepébe kerültem, lemezszerződéssel, jó menedzsmenttel. Aztán nagyjából az egész itthoni történet megismétlődött kint is. Mikor már a második lemez felvételeire készültünk és az Arctic Monkeys producerét is beszervezte a kiadó, az énekesünk kilépett, mondván inkább a színészi karrierre koncentrál a jövőben, láttam is nemrég az új Harry Potter-filmben. Ekkor már Lacikával leveleztünk, hogy a Manikint folytatni kéne csak jöjjek haza. Meg is történt.
Veres Ferenc: Nekem kölyökkoromban volt egy epizódszerepem a Szomszédokban, talán onnan.

Rakéta - Védett by langologitarok

A Rakéta nevet néha ellövi egy-egy zenekar, nálatok honnan jött?
Mészáros Dániel: Az Isten Városa c. film főszereplője ihlette.
SA: Igen a filmben elhangzik a főszereplő sráctól, hogy a nevem Rakéta. Ez akkor sugallatnak hatott, mert már nagyon kellett egy név. Azt gondolom, hogy ha többen többet szívnánk nem ez lett volna a név, túl evidens. Nemrég a turbós Vígh Dáviddal lebonyolítottam egy pedálüzletet és ő is megemlítette, hogy ezt a nevet akarta használni vagy már használta is korábban és ránk is csodálkozott mikor az MTV-n meglátta a videót.

Mi történt a korábban már említett két taggal az Isten Háta Mögöttből?
SA: 2009 legelején már Danival hármasban próbáltunk egy Dub Trio-Amplifier-féle instrumentális vonalon, s májusban Pali is beszállt, mert ki akarta élni a pop-énjét. Ez eleinte nagyon lelkesítő volt, a Mozgó testek kinetikáját is vele raktuk össze ennyire popdalnak, egy kb. kétszer ilyen hosszú dub-stoner akármiből. Felcsillant a szemünk, hogy ebben lehet valami így, de aztán folyamatosan elmaradoztak a próbák és 2010 tavaszára be kellett látni, hogy se Pali, se Laci nem tud vállalni még egy zenekart az Óriás/IHM mellett. Ekkor jött a képbe Stu az Amnesztiából. Vele megvolt az összhang és hivatalosan is útjára indítottuk a zenekart.

Éreztétek a közös munkának bármilyen hatását az IHM új lemezén?
MD: Bárcsak éreznénk! Akkor jobban is tetszene.
SA: Jó kérdés. Nekem eszembe se jutott volna ezen eltöprengeni, ha a környezetemből jó páran nem mondtak volna olyanokat, hogy az új IHM-ben felfedezni vélnek hasonló ízeket. Én inkább azt mondanám, hogy azok a pop-szándékok, amiket akkor közösen kezdtünk érlelni, aztán a saját útjainkon megvalósultak, nálunk így, náluk úgy.

Előbb jelent meg az első videótok és csak aztán kezdtetek koncertezni, ez csak véletlen vagy egy jól kitalált koncepció?
SA: Amikor végre életképes lett a formáció, akkor a nyári pangás erre adott időt előbb. Úgy gondoltuk, hogy az emberekhez el kell juttatni mielőbb, hogy létezünk és adott esetben az internet több potenciált rejt magában erre, mint tök ismeretlenként nekiállni koncertezni és onnan felépíteni egy ránk kíváncsi tömeget. Az igazi arcunkat a következő felvételeken tudjuk megmutatni, illetve addig is a koncerteken, mert a két elérhető dal nem feltétlen reprezentálja a teljes zenei palettánkat. Élőben azért csöppen a nyál mellé egy kis lizergsav-dietilamid.

Honnan jött a videó ötlete és hogyan valósítottátok meg?
SA: A stop-motion technika mindenkinek tetszett és úgy tűnt, jól lehet vele operálni kis költségvetés mellett. Úgy voltunk vele, hogy majd együtt, a saját bénázásunk kárán kihúzunk valamit magunkból. A sok ötletelés után végül Dani elhívta Bernáth Szilárdot, aki a maga megfontolt és kimért stílusában bólogatott, kérdezett és egy hét múlva minden különösebb felvezetés nélkül letett elénk egy forgatókönyvet, előállt a stábjával és helyszínt is intézett. Aztán tényleg csak ámultunk, hogy milyen szép és lelkiismeretes eredmény született. Ebben rengetek munkája volt neki és a csapatának, majd 10000 álló- és mozgóképből lett összevágva a végeredmény. Azt hiszem kevés zenekar tesz le indításnak egy ilyen minőségi klipet, amiért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki velünk dolgozott rajta.
MD: Nem akartunk ennyire összetett klipet, de amikor már benne voltunk a folyamatban, akkor nagyon felspanolt bennünket Szilárd profizmusa. A végeredménytől meg hanyatt vágtuk magunkat.

A zenéteket stoner popként definiáljátok, kit próbáltok vele megcélozni?
SA: Ez csak annak szól, hogy nem vagyunk annyira eltökélt és megfontolt zenészek, hogy egy sima kis "pop" jelzővel beérjük és kényelmesen is érezzük magunkat benne. A zenénk egyfelől dalközpontú, ettől pop; egyszerű szerkezetű, fogós motívumokból építkező. Másfelől pedig a dalok többségét átszövi egy pszichedelikus-funk-zúzás, amitől nevezhetjük akárminek. A stoner jelző valójában tök közel van az akármi funkciójához a zenében. Ez koncerten átjön, el lehet hinni!
MD: A zenénk azt az utat járja be, amit mi magunk is bejártunk, amióta zenét hallgatunk. Kőkeménytől a langyosig, kis dub, techno, jazz néha befigyel. Egy gagyi hasonlattal úgy tudnám szemléltetni, mint Noé bárkáját, ahol csúnya dolgok történnek a fedélzeten. Azoknak szól, akik már átélték ezt, vagy akik még nem, de kíváncsiak rá, hogy mi sül ki ebből.

Mi terveztek erre az évre?
VF: Zenétől korosztálytól függetlenül szeretném ha eszméletlen jó partyzenekarrá nőnénk ki magunkat és mindenki úgy távozzon a koncertekről, hogy besza behu.
MD: Szeretnénk nyáron még pár számot rögzíteni, mert az új dalaink annyira jók, hogy nem elég csak a koncerten hallgatni. Új kisfilmet is fogunk forgatni, mert nagyon tetszett a rajongóknak az előző, amire büszkék vagyunk. Meg persze annyi koncert és fesztivál amennyi belefér.
SA: Nyárig még pár koncert van, de aztán 2 hónap aktív szünet jön, dalírás, simítások és egy új zenei elem integrálása a zenénkbe, amit a billentyűs hangszer testesít meg. A nyári stúdiózásra 4-5 dallal készülünk, és tervek szerint a felvételeken velünk lesz személyes hősünk, Szesztay Dávid (Dav Trió, Santa Diver, Specko Jedno), aki az egyik legtehetségesebb magyar zenész. Ő fogja a billentyűs részeket megírni. Utána pedig gőzerővel belevágunk a koncertezésbe, szeretnénk mindenkihez eljutni fizikai és virtuális valónkban egyaránt.


interjú pop rock rakéta stoner



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása