2011.10.20. 13:00 – _fá_

Meghallgatható Lou Reed és a Metallica közös lemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


Október 31-én jelenik meg Lulu címmel Lou Reed és a Metallica közös nagylemeze, ami már az első 30 másodperces részlettel kicsapta a biztosítékot, leginkább a Metallica-rajongóknál. A lemez szerdán kiszivárgott az internetre, így Reed és a zenekar úgy döntött, teljes egészében elérhetővé teszik a majd’ másfél órás anyagot. A Lulut ide kattintva lehet hallgatni, alább pedig kicsit összefoglaljuk mit is kell tudni a projektről.

A Luluról nem lehet túl gyorsan véleményt formálni, de azon felesleges vitázni, hogy poptörténelmi kuriózumról van szó. A kísérletező kedvét 69 évesen is megőrző Lou Reed szinte mindenbe belekóstolt már, de a metállal való találkozására egészen 2011-ig kellett várni. Reed persze biztosra ment, és a jelenleg létező vitán felül legnépszerűbb metálosokat, a Metallicát kérte fel a közreműködésre. A lemez ötlete 2009-ben született meg Reed és a Metallica tagjai között, miután közösen adták elő a Velvet Underground Sweet Jane-jét a Rock and Roll Hall of Fame 25. születésnapi buliján. A barátkozásból ötletek lettek és bár nem túl gyorsan, de eljutottak a stúdióig. A nagyközönség először tavaly novemberben értesülhetett Lars Ulrich dobostól, de ő is csak annyit árult el, hogy "2011 nagy dobás lesz a Metallica számára." Ekkora mindenki annyit hitt, egy újabb sorlemezről van szó, és egészen idén júniusig kellett várni a konkrétumokra. Ekkor jelentették be hivatalosan, hogy nem csupán a Death Magnetic folytatásáról van szó. Az különösen meglepő, hogy ekkorra már mind a tíz Lulura szánt dal kész volt, de nem árulták el, mikor akarják őket bemutatni. A felvételeket egyedül a Rolling Stone magazintól kiküldött szerencsések hallhatták, akik mind lelkendezve áradoztak az anyagról, Lou Reed 1973-as Berlinjének és a Metallica 1986-os Master of Puppetsének szerelemgyerekéről beszélt. A Lulu beharangozása itt kezdődött el, már az is nagy hír volt, amikor bejelentették a megjelenési dátumot, az meg csak fokozta az érdeklődést, amikor kiderült, hogy Kirk Hammett gitáros, aki a felvételek előtt nem sokkal veszítette el édesapját annyira meghatódott a Junior Dad szövegén, hogy a feljátszáskor ki kellett rohannia sírni, ahol a szintén összetört James Hetfield énekes-gitárossal együtt zokogott.

A Lulu amúgy nem véletlenül lett duplalemez, mivel egy drámáról van szó, két felvonásban. A mű eredetijét a német expresszionizmus egyik előfutárának tartott, Frank Wedekind írta, az első részét 1895-ben (A föld szelleme – Erdgeist), a másodikat pedig 1904-ben (Pandora szelencéje - Die Büchse der Pandora). A történet egy Lulu nevű szép, de velejéig romlott lányról szól, akinek senki nem tud ellenállni, és akit a végén Londonban öl meg Hasfelmetsző Jack. A darabból Alban Berg operát is írt később.

A mai naptól pedig bárki meghallgathatja a Lulut, próbálhatja értelmezni a történetmesélés szerint, keresheti a kiemelkedő dalokat, értékelheti teljes lemezként, felháborodhat Lou Reed teljesen metálidegen énekén, vagy a Metallica teljesen Lou Reed-idegen zenéjén.


pop rock metál hír metallica lou reed



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása