2011.12.07. 14:00 – Lángoló Gitárok

Nem turnézik Európában a Metallica, hozzánk pedig nem jön a Red Hot Chili Peppers

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Félti a pénztárcáját a Metallica és egyre több nagynevű zenekar, ezért fontolóra veszik a közeljövőben az európai turnézást, a meglévő naptárjukat pedig átszervezésekkel igyekeznek anyagilag racionalizálni – írja a Portfolio.hu a mértékadó Wall Street Journal amerikai napilapra hivatkozva. Közben bejelentették a Red Hot Chili Peppers 2012-es európai turnédátumait, a zenekar ismét nem jön Magyarországra, bár arról nincs hír, hogy ez közvetlen összefüggésbe hozható lenne az euróválsággal.

A Metallica menedzsere, Cliff Burnstein arról beszélt az amerikai lapnak, hogy kénytelen volt felforgatni a zenekar turnéterveit, hogy az európai adósságválság miatt minél kevésbé szenvedjenek el devizaveszteséget. A menedzser elmondta, félő, hogy az euró gyengülésének hatására lesznek olyan korábban kiszemelt európai országok, amelyek koncertszervezői nem lesznek képesek megfizetni a zenekart. Ennek köszönhetően egy 2013-ig tartó európai turné helyett mindössze egy európai nyári vakációnak becézett rövidebb programot tervez az öreg kontinensre a Metallica, elvetve több korábbi fesztiválterveiket, például Németországban. Cliff Burnstein egyébként a másik nagyágyú, a Red Hot Chili Peppers menedzsere is, akik hasonló okokból idén ősszel négy év után újra Dél-Amerikában tartanak koncertkörutat. Jól jellemzi a zenekarok helyzetét, hogy az RHCP bevételeinek 75%-át a külföldi turnézás hozza.

Hogy hasonló óriásoknál maradjunk, a korábban a Rolling Stones és a Police európai turnéját is szervező Bill Zysblat az európai válság zenekarokat érintő oldaláról nyilatkozva elmondta, a fő gondot az jelenti Európában, hogy a szervezők nem hajlandóak dollárban fizetni, így korábbi problémákból okulva a legtöbb zenekar manapság már fix árfolyamon, határidős ügyletekkel biztosítja be dollár-bevételeiket. Hasonlóan az exportcégekhez, az amerikai zenekaroknak a gyenge dollár a kedvező, hiszen például euróbevételeik így lényegesen többet érhetnek dollárban, amiben év közbeni költségeik jelentős része jelentkezik.

Az euró tartós gyengülésének hatására az amerikai zenekarok és menedzsereik Európa helyett olyan területek és országok felé kezdenek nyitni, ahol a helyi fizetőeszköz lényegesen erősebb. Ennek köszönhetően a menedzserek terveiben főleg Délkelet-Ázsia, Ausztrália és Dél-Amerika szerepel. A Metallica és az RHCP menedzsere elmondta, a zenekaroknak a legjobb piacokat kell megcélozniuk, így mostanában a leglogikusabb és legfőbb cél Indonézia meghódítása – írja a Wall Street Journal alapján a Portfolio.hu.

Némileg ide kapcsolódik a Quart híre is, miszerint bejelentették a Red Hot Chili Peppers jövő évi európai turnéhelyszíneit és dátumait. Az együttes szinte az összes környező országban zenél valamikor 2012-ben, Magyarországra azonban ezúttal sem jönnek, és már az is biztos, hogy a jövőre 20. alkalommal megrendezésre kerülő Szigetet is kihagyják.

Érintőlegesen ide kapcsolódik továbbá egy szintén mai hír, miszerint megszűnik a Rockmaraton. Ebből idézzük a fesztivál operatív szervezőjének, Varga Zoltánnak mindössze egyetlen mondatát: "Külföldi fellépőket hívni 310-320 forintos eurónál egyébként is öngyilkosság."


zeneipar red hot chili peppers fesztivál hír rhcp metallica sziget 2012



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása