2011.12.14. 16:00 – [MTI] Lángoló Gitárok

Grandmaster Flash ismét Budapesten játszik

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ismét Budapesten játszik Grandmaster Flash, az egyik első lemezlovas, aki a hetvenes években elkezdte hangszerként használni a lemezjátszóit. A Grandmaster Flash and the Furious Five nevű formációjával a nyolcvanas évek elején kiadta The Message című számot, ami a hiphop egyik alapművének számít mind a mai napig. Az ember, aki nélkül a hiphop, és talán az elmúlt 30 év teljes popzenéje is egészen máshogy alakult volna, december 17-én lép fel a budapesti Symbolban.

A most 53 éves Grandmaster Flash (Joseph Saddler) Barbados szigetén született, onnan vándorolt be családja az Egyesült Államokba. Már 16 éves korától fellépett New Yorkban, Bronxban, és addig nem látott sajátos technikával rakosgatta a lemezeket a lejátszón: az elsők között alkalmazta a Kool Herc által kifejlesztett Cutting Breaks névre keresztelt technikát, vagyis hogy két lemezről variálta párhuzamosan ugyanazt a zenét, ütemre váltott, a lemez sebességét változtatta, visszaforgatta a zenét.

Saját együttesét, a Furious Five-ot 1978-ban alapította, kiváló előadói képességekkel rendelkezik, az 1982-ben megjelent The Message című lemeze gyökeresen megváltoztatta a hiphop világát, de az egész modern könnyűzene történetében is új fejezetet nyitott. A címadó dallal azt hangsúlyozta, hogy a hiphop társadalmi mondanivalót is közvetít. A dal, a lemez és az együttes hatását jól mutatja, hogy 2007-ben ők voltak a történelem első hiphopzenekara, akiket beiktattak a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Grandmaster Flash neve alkotóként, producerként - a válogatásokkal együtt - több mint egy tucat albumon szerepel. Idén márciusban új lemezt adott ki, amin olyan vendégsztárok közreműködtek, mint Busta Rhymes vagy Snoop Dogg. Szintén idén a Nagy-Britanniához tartozó Wight-szigeten 40 ezer néző előtt adta elő műsorát a Bestival elnevezésű rendezvényen.

A DJ először 1993-ban járt Magyarországon, akkor Kurtis Blow alá pakolta a lemezeket a híres rapper budapesti koncertjén, majd legközelebb 2009 áprilisában játszott magyar közönség előtt, amikor is egy kétórás szettet mutatott be a fővárosi A38 hajón. Ebből az alkalomból a Lángoló Gitárok is közölt róla egy hosszabb lélegzetvételű cikket, és a fellépésről is beszámoltunk.

Grandmaster Flash legutóbb tavaly a Felvonulási téren, a Fridge Fesztivál keretében lépett fel hazánkban.


ajánló pop hiphop hír program grandmaster flash rock and roll hall of fame



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása