2011.12.19. 12:35 – Dudich Ákos

A klinikai halálon innen és túl - Dave Gahan & Depeche Mode – Születés és feltámadás (recenzió)

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

TREVOR BAKER
Dave Gahan & Depeche Mode – Születés és feltámadás
(Silenos)

A Depeche Mode-dal nem lehet nagyot tévedni itthon. A zenekar olyan masszív rajongótáborral bír Magyarországon, hogy ha a közeljövőben végleg befuccsolna nálunk ez a demokráciának csúfolt zsibvásár, akkor még az is előfordulhat, hogy a Depeche Mode-fan-klub visszaállítja a királyságot és megkoronázza Dave Gahant. Hogy ezzel jól járnánk-e, vagy nem, az kiderül Trevor Baker könyvéből, a szerző ugyanis a kezdetektől 2010-ig elemzi a Depeche Mode karrierjét, azon belül is a frontemberre koncentrálva.

A Silenos által megjelentetett kiadvány bevallottan nincsen jóváhagyva a zenekar, illetve Dave Gahan által, aminek természetesen vannak hátrányai, de megvan az az előnye is, hogy a menedzsment nem kozmetikázta a tényeket, így a szerző nyugodt szívvel kielemezhette többek között a zenekaron belüli torzsalkodásokat, valamint az énekes válásait és drogfüggőségét. Mindehhez ipari mennyiségű cikken és interjún rágta át magát az angol újságíró és megszólaltatott a Depeche Mode holdudvarához tartozó kliprendezőket, producereket és vendégzenészeket.

A könyvben nyomon követhetjük a zenekar megalakulását, Vince Clarke és Alan Wilder kiválását, minden egyes album születését, Dave Gahan klinikai halálát és szólóalbumait, sőt, a szerző még a magyar rajongókra is kitér, hiszen külföldön is köztudott, hogy Anglia és Németország mellett Magyarországon a legelhivatottabb a DM fan-klubja. A felkínálkozó ziccert a kiadó se hagyta ki: magyar rajongók által készített képeket és élménybeszámolókat illesztett a könyv végére, így téve még személyesebbé az amúgy is elég őszinte hangvételű művet.

Idézet: „Arról álmodott, hogy az emberek végre meglátják a rocksztárt, amely már ott van a gyerekes arc mögött, jelen van a több millió, róla készült szánalmas fotón, az idétlen, zsabós ing meg az átkozottul rossz öltönyök takarásában. Nos, megkapta, amit akart.


kritika könyv pop depeche mode dave gahan



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása