2011.12.26. 16:00 – Hirdetés

Első Nufolk Fesztivál a Millenárison

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Szinte rögtön karácsony után, a két ünnep között, december 28-29-én rendezik meg hagyományteremtő szándékkal az első Nufolk Fesztivált a Millenárison, a Fogadóban. A kétnapos rendezvényen összesen hat hazai zenekar lesz lesz hallható, játszik a Kerekes Band, a Napra, a Folk Error, Szabó Balázs Bandája, a Maszkura és a Tücsökraj, és a Budapest Nufolk Revolution nevű együttes is. A zenekarok és a fesztivál szervezői mindkét napra a koncertek mellé különleges, egyszeri, megismételhetetlen zenei meglepetésekkel is készülnek. A fesztiválról, a fellépő zenekarokról, a részletes programról és egy nyereményjátékról bővebb információk a lapozás után.

Azt, hogy mi a folkzene, több ezer oldalon keresztül taglalja a szakirodalom, a nufolk azonban valahogy kimarad a szótárok és zenei lexikonok oldalairól. Talán azért, mert zenei kísérletezésről van szó. Ráadásul ezen a két napon több – soha többet nem hallható – zenei meglepetéssel is készülnek a fellépők, így a fesztivál lényegében egy megismételhetetlen karácsonyi ajándék.

Kísérletezni azonban olyan dolgokkal szoktak, amelyekről nem feltétlen tudják, hogy működnek-e. A nufolk viszont nem ilyen. Az I. Nufolk Fesztivál fellépői évek óta varázsolják, ejtik rabul a közönségüket. Nem bűbájjal, nem erőszakkal, egyszerűen azzal, hogy remek zenészek kicsit nagyobbra tárják a népzene kapuját – új lüktetéseket, új színeket, új hozzáállást beeresztve.

December legvégén két nap alatt hat zenekar mutatja meg, milyen az, amikor egy pillanatra sem áll meg a láb, nem pihen a fül. Bővebben a zenekarokról és a fesztivál programjáról:

Budapest Nufolk Revolutiondecember 28. 20.00

Az első nap első fellépője már nevében is hirdeti az új stílus nagy hatását. A Budapest Nufolk Revolution szinte csak most alakult, mégis azt a feladatot vállalta magára, hogy megújítja, leporolja az ismert hangulatokat. A hiphop lüktetés, gömbölyödő hangulat. Budapest: "Mert itt élünk, alkotunk. Egyszerűen idevalósiak vagyunk, és kész." Nufolk ("új népi"): "Mert a népzene jelentése, tartalma folyamatosan változik." Revolution ("forradalom"): "Mert forrongunk egyfolytában." – vallják magukról.

Napradecember 28. 21.40

A Napra évek óta kápráztatja el a műértő, decensen tapsoló közönséget, valamint a klubok táncolni vágyó látogatóit – még külföldön is. Az elektronikus és a népi hangszerek kiegyensúlyozott használatával teremtett új nyelvhasználatra igen gyorsan felfigyelt a szakma. A gitárprímás zenei kavalkádja főleg arra való, hogy bejusson a fülbe, és ott zsongjon napokig az agyban – így nem beszélni kell róla, hanem átengedni magunkat neki.

Kerekes Banddecember 28. 23.30

A Kerekes Band a hazai nufolk másik domináns exportcikke. Földrajzi és zenei kalandozásuk elérte többek között Jamaicát és a turbófunkot is. Az idei What The Folk? című lemezüket simán beragaszthatnánk képzeletbeli lexikonunk nufolk szócikkéhez. A lemez első klipje, a Mr. Hungary nem más, mint egy last minute tengerparti utazás – egy bányatónál. Az utóbbi pár évben nem nagyon volt érdemes nélkülük fesztivált vagy klubszezont tervezni. Leesett állak szegélyezik útjukat.
 
Az első titok – Valamikor a Napra és a Kerekes Band koncertje között lesz hallható majd, egyszer és megismételhetetlenül – ígérik a zenekarok, illetve a szervezők.
 
Folk Errordecember 29. 20.00

"Szittya népi rákkenról" – hirdeti honlapjuk. Nincs is több kérdés. Azonnal látszik, hogy szintén olyan csapatról van szó, akiket csak akkor kell komolyan venni, ha elég nyitottak vagyunk, és van bennünk nagy adag humorérzék is. Egyébként teljesen felesleges próbálkozni. Zárt agyúaknak és tapasztott fülűeknek nem való.

Szabó Balázs Bandájadecember 29. 21.40

Aki nem ismeri őket, az utóbbi pár évben burokban élt. Bújjon ki belőle, mert sokat veszít! Pilinszkytől a "fejleszakító kontrákig" egyszerre robog le a színpadról a rockba oltott "népZaj". Hihetetlen energiatúltengés lehet a srácokban. Szinte megállás nélkül koncerteznek, és mindegy nekik, hogy fesztiválon, vagy egy klubban kell megmozdítaniuk az embereket. Egyelőre még nem találkoztak olyan emberrel, aki nem lett volna már az első dalok után – legalább titkon – az SZBB rajongója. Szerethető feszültség, kalandos fúzió.
 
Maszkura és a Tücsökrajdecember 29. 23.30

Nem teljesen komplettek a srácok. Adott hozzá egy cilinderes "rapper-harmonikás" és négy "funkjazzmulatós" Tücsök. Rohanó érzelmek, elszabadult pozitív indulatok. Egyszer szalonspicces, csajozós boogie, máskor szívszorító hangulatlíra, majd keserédes (ön)irónia. Igen, pont olyan, amely felmelegít majd mindenkit az év utolsó napjaira. Az I. Nufolk Fesztivál után nem azt fogjuk kívánni (január első perceiben), hogy legyen jobb évünk, hanem – hogy legalább ilyen legyen. Nem gond, mert érkezik majd a II. Nufolk Fesztivál.

A második titok – Valamikor a Szabó Balázs Band és a Tücsökraj közé várható. Egyelőre ezt is izgalmas homály fedi.

A Nufolk Fesztivál a szervezők szerint ideális ajándék karácsonyra, persze csak akkor, ha unalmasnak tartjuk a parfümszett + nyakkendő + kézi mixer + kötött rénszarvasos pulcsi alkotta egyveleget, sőt biztosak benne, hogy az újévi fogadalmak listáját is befolyásolni tudják vele. Mondjuk azzal, hogy a jelenlévők mindenképp elmennek majd a II. Nufolk Fesztiválra is.

Bővebb információk a fesztivál Facebook-oldalán, ahol holnapig még egy nyereményjátékba is be lehet szállni, aminek keretében a legszerencsésebb egy páros bérletet nyer az első Nufolk Fesztiválra. A nyertes nevét 27-én a Millenáris Facebook-oldalán közlik.


ajánló folk pop rock koncert hiphop fesztivál hír elektronikus nufolk fesztivál 2011



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása