2012.02.22. 14:35 – Hirdetés

Jazzanova-koncert és Marge-lemezbemutató az A38-on

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ezen a hétvégén, egész pontosan február 25-én, szombaton Magyarországon lép fel a berlini székhelyű Jazzanova az A38-on, akiket az egyik legfontosabb nujazz formációnak szokás tartani, de jeleskednek a house lágyabb ágazataiban is. A berlini székhelyű zenekar mellé ezúttal beszáll a Brazíliában nevelkedett, kitűnő amerikai énekes, Paul Randolph, előttük a finom elektronikával fűszerezett, dzsesszes hangulatokat hozó Marge lép fel lemezbemutatóval, a koncertek után pedig a Jazzanovából Alexander Barck DJ-zik a minap a világ legjobb klubjának választott hajón.

A Jazzanova neve nagyjából egyet jelent a nujazz stílussal (bár az agyonhasznált titulus ellen ma már kézzel-lábbal tiltakoznak), zenéjük jazzel, soullal vagy éppen afro elemekkel átitatott elektronikus tánczene. In Between című debütáló albumukon, vagy a több tucatnyi eddig megjelent remixükben elsősorban deep house, broken beat és hiphop ütemeket hallhatunk. Azon kevesek közé tartoznak, akiknek kiváló minőségű munkáikkal sikerült kitörniük az elektronikus tánczenei skatulyákból, és nevük, akárcsak például a Kruder & Dorfmeister vagy a Thievery Corporation duóké, szélesebb körben is ismertté vált.

A Jazzanovát hamburgi, müncheni, illetve berlini DJ-k és producerek alkotják, akik az elektronika felől közelítenek a jazz felé. Amellett, hogy jelenleg ők az egyik legkeresettebb DJ-csapat a világon, arra is maradt idejük, hogy Sonar Kollektiv néven egy számos zenészt és DJ-t magába foglaló közösséget, és azonos néven lemezkiadót hozzanak létre, továbbá az elmúlt évek során több sikeres albumot, többek között a Koop és az Underwolves nagylemezeit, továbbá kelet-európai jazzválogatásokat is megjelentettek a szintén általuk működtetett Jazzanova Compost Recordsnál. A The 'I Human' Tour keretében rendezett budapesti koncertjükön ezúttal vendégként az amerikai énekes, Paul Randolph is közreműködik.

Az előttük fellépő Marge 2010 decemberében debütált ingyenesen letölthető And című albumával, amin a dalokat és a szövegeket egyaránt az énekes-előadó, Mészáros Zsuzsanna írta. A jazzes, a triphopos és a soulos hangzású számokat a producer Monkeyneck segítségével, főként számítógéppel, viszont hangszeres zenészek közreműködésével készítették. Az album köré tavasszal zenekar alakult és számos helyen felléptek, többek között a Szigeten és a Bánkitó Fesztiválon, az A38 tetőteraszán, a Kobuci Kertben és a Millenáris Parkban is. A My Way című dalt az MTV és a 1Music Channel is gyakran játszotta az MR2 Petőfi rádió mellett, és a londoni Ealing Autumn Festivalon bemutatott Liszt-installációhoz is Marge Rapszódia című Liszt-átiratát használták fel.

A most bemutatásra kerülő új anyag már sokkal könnyedebb, klubosabb hangzású dalokat tartalmaz, a korábbiakhoz képest több fúziós- és kevesebb jazz-elemmel. Az album egyetlen magyar nyelvű, Igaz című számából készült klip január közepétől az MTV-n is látható. A lemezbemutató koncert előadói (Farkas Áron – basszusgitár, Gulyás Kristóf – dob, Simkó-Várnagy Mihály – cselló, DJ Dice & Monkeyneck – elektronika) külön a bemutató kedvéért álltak össze, hogy minél színesebben adják elő az új album dalait, amik mellett az első nagylemez alaposan áthangszerelt számai is felhangzanak, valamint közreműködik az előző albumról már jól ismert rapper, Fernando (USA) is.

Mészáros Zsuzsanna egyébként nagyon korán, már tizenkét évesen került bele a magyarországi underground elektronikus zenei körforgásba. Föllépett az A38-on a Fresh ER rendezvényein, énekelt a Live Act beatbox formációval és SP-vel is. DJ Negro és Infragandhi gyakori vendégfellépője, valamint kislemezt készít elő az Uptown Felazzal, akikkel az Utolér című film főcímdalát is készítette. Az idei évtől kezdve a Realistic Crew zenésze és énekese is.

A rendezvény 21 órakor kezdődik, jegyek elővételben még holnap estig kaphatók. Bővebb részleteket az A38 hivatalos weboldalán érdemes keresni.

Itt jegyezzük meg, hogy az A38-at hivatalosan is a világ legjobb klubjának választották a Lonely Planet útikalauz és a Singha sör által szervezett közönségszavazáson, amiről korábban itt írtunk bővebben.


jazz hír house elektronikus marge triphop jazzanova paul randolph



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása