2012.03.28. 10:35 – Lángoló Gitárok

A mi faszunkkal a csalánt avagy hobbirádiót 150 millából - Melis András az EstFM-ről

Ma jelent meg az Indexen az az írás, amiben az egykori EstFM alapítói, műsorvezetői, tulajdonosai emlékeznek vissza a nagyjából tíz évvel ezelőtt meghalt rádióra. Melis András tulajdonos abban a cikkben nem szerepel nyilatkozattal, most viszont teljes egészében, vágatlanul leközöljük az ő véleményét is az akkori dolgokról. Az alábbiakban ez olvasható.

„A mai napig nem látjuk át, hogy mi történt pontosan a fejünk felett, de mikor a Szupi (Superman) elment, akkor magunkra maradtunk.” (Galamb)

A Pesti Est volt társtulajdonosaként, az EstFM többi tulajdosaival való akkori kapcsolattartóként szeretném kiegészíteni néhány információval a cikket, hogy tisztább legyen „mi történt a szerkesztőség feje felett.”

Az EstFm-nek összesen kétszer örültem. Egyszer, amikor elnyertük a frekvenciát, és másodjára akkor, amikor hozzávetőlegesen 150.000.000 forint elégetése után végre megszabadultunk tőle és 0 forintért plussz tartozásátvállalásért megvették a Rádó Cafésok.

Utólag kielemezve az EstFm jelenséget, egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy egy halva született ötleten alapult. Rossz volt az üzleti modell. Másképp szólva, szar ötlet volt, szarul kivitelezve. Ezt bizonyítja, hogy a felfokozott várakozásoknak, a szokatlanul merész, nagyon erős indulókampánynak köszönhetően, induláskor magas hallgatószám rövid időn belül megállíthatatlanul csökkenni kezdett. Majd beállt egy olyan alacsony szintre, ami kereskedelmileg már eladhatatlanná tette a dolgot.

Az utóbbi a kulcsszó. Senki sem fogta fel rajtunk kívül („rajtunk” alatt Pesti Est oldalt értem), hogy ez egy kereskedelmi rádió. Sajnos úgy tűnt, hogy a hirdetők sem. Egyszer az egyik úgynökségtől egy médiafoglaló csaj megkérdezte, hogy „ez ugye amolyan hobbirádió?”. Kijózanító volt. Igen, sajnos az Est Fm a legnagyobb jóindulattal is csak hobbirádiónak volt nevezhető.

A rádió azzal az ígérettel nyerte el a frekvenciát, hogy politikamentes, kulturális „talk” rádió lesz, 50-50%-os szöveg-zene aránnyal. Naívak voltunk, a rádiózáshoz nem értettünk. Azt gondoltuk, hogy ez mekkora ötlet: laza, poszt-tilosos hangütés, hiánypótló zenei kínálat, összeforrva a Pesti Esttel, mint baromi erős branddel, automatiusan sikert hoz majd. Mekkorát tévedtünk! Utólag sajnos azt kell mondanom, és ez valamennyire menti a Supermanék dilettáns próbálkozásait, hogy egy szuperjó kivitelezés sem menthette volna meg a projektet.

Nincs az az élő ember, -a politikai/hírrádiók hallgatóit leszámítva- aki 50%-os szövegarányt hosszútávon elviselne. Sorozatos visszajelzés volt, hogy baromi jók a zenék, de minek pofáznak annyit?! Ezért volt rossz az üzleti modell. 15-20% szöveg és 80-85% zene lehetett volna a maximum, amit szabad lett volna bevállalni. Ezt akkor nem mertük, mert jóval magasabb frekvenciadíjat kellett volna fizetnünk, ha egyáltalán megnyerjük, ugyanis a médiahatóság „talk” rádiót preferált.

Valószínűleg nem is kaptuk volna meg a frekit, ha nincs az 50-50. Ez politika volt. Az akkori, első Fidesz-kormány aktuális médiabotrányai idején, a hatóságnak nagyon jól jött, hogy van végre egy vállalható pályázó, akivel takarózhat. EstFm rádió, 50% kultúra, 50% zene. Hát nem remek?!

A tulajdonosi kör két részből állt: voltak Erdélyi Zsolték, az akkori Edison reklmügynökség tulajdonosai, akik hozták az alapötletet, és a frekvencia ígéretét. (Jellemző, hogy végül ez sem sikerült teljesen. Az akkori Pesti Est ügyvezetővel, Hanák Tamással személyesen mentem lobbizni az ORTT akkori MDF-es és SZDSZ-es tagjaihoz. Gyanakodva néztek ránk, de aztán megnyugodtak, amikor látták, hogy tényleg annyira elkötelezett hülyék vagyunk, hogy képesek vagyunk belevágni egy kulturális rádióba. Kenőpénzt nem kértek, igaz nem is adtunk volna. Azt gondoltuk, ha nyerünk, nyerjünk saját jogon). Supermen ezen túl ragaszkodott ahhoz, hogy a rádió arculatát ők alakíthassák ki és ők is működtethessék azt. A Pesti Est oldal feladata a pénz belapátolásán túl az volt, hogy a kulturális tartalomhoz biztosítsa a programadatbázist, és a kiterjedt reklámpiaci kapcsolatrendszerére építve végezni próbálja a reklámértékesítést.

A két fél közti megállapodás szerint, amíg „jól mennek a dolgok”, vagyis jó a rádió hallgatottsága, a Pesti Est nem szól bele a tartalomba.

A szerkesztőség megannyi kis Superman klónból állt, élükön Pálinkás Szűts Róberttel, akinek vezetői eszköztára kiegészült egy valódi, rozsdás lovaskarddal, amivel a viták hevében szeretett hadonászni.

A feszültségek indulás után szinte azonnal berobbantak. A rádió szerkesztősége a programadatbázisra panaszkodott, ami nem volt naprakész. A Pesti Est hetilap volt, és nem volt felkészülve napi szintű hírszolgáltatásra, sajnos ez végig megoldatlan maradt. A rádióműsorok csapnivalóan rosszak voltak. A hallgatószám csökkent, a sales nem tudott a terv szerint értékesíteni.

Erdélyiék az induláskor berakott pénzen kívül nem vállalták a működésből adódó veszteségek finanszírozását, onnantól kezdve a 60%-os tulajdonos Pesti Est egyedül finanszírozta a rádió veszteségeit, havi laza 4-5 milló forintot. A működési költségek többek között a szerkesztőség létszáma miatt voltak magasak. Sok dumához sok ember kell.

A fentiek vezettek az ominózus kirúgássorozathoz. Az indulás után, talán fél-egy év elteltével jeleztük Erdélyiéknek, hogy a „dolgok már nem jól mennek”. Akkor még hinni próbáltunk abban, hogy a működés professzionalizálásával a hallgatószám visszatornázható és a rádió megmenthető. Először elküldtük a kardos embert, helyére jött Csillag János, későbbi sikeres Petőfi rádió főszerkesztő, aki egy darabig erőtlenül próbálkozott egy tökéletesen ellenséges környezetben. A szerkesztőség egy idő után -érthető okok miatt- minden változtatási kisérletnek keresztbefeküdt. Mi pedig -érthető okokból- kirúgtuk őket.

Akkor még csak sejtettük, hogy a kulturális programrádió koncepcióját semmilyen átalakítással sem lehet üzletileg megmenteni. Azért megpróbáltuk. Kár volt érte.


rádió estfmKommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

holdon 2012.03.28. 11:13:59

milliók reggelire kurvajó volt, mármint a legelső az esten

havoc 2012.03.28. 12:16:18

szerintem nagyon jó rádió volt. a kedvencem.
azóta se volt ilyen... ahogy olvasom nem is lesz... már nem hallgatok rádiót...

reggel lenn estfm98.6 :)

AvgDvl 2012.03.28. 12:17:05

Az első perctől hallgattam és szerettem.

"Parasztba kár a csokoládé" - mondta anno a Tengerész a tiloson. Sajnos igaz.

Az a sok elbutult fasz, aki pampogott a "sok duma" miatt, hallgasson inkább mp3-at.

Elkeserítő ami azóta van a rádiókban.

rkazinczy 2012.03.28. 12:46:26

Nekem is kedvencem volt, pedig en Dabason laktam akkor ami 50 kilometerre van Pesttol.
Nagyon sajnaltam mikor megszunt. Azutan jott a Radio Cafe ami...hm nbem tudom, van meg Radio Cafe????

Volt egy musor 1800 Monival, az a mai napig bennem van. Tarskereso program volt es egyszer felhivta egy fogyatekos srac es mondta, hogy o nagyon egyedul van es neki csak kell valaki akivel beszelgethet es neha elmehet setalni, csak egy barat.....
Nagyon szivszorito volt, ilyes fele beszelgetest sosem hallottam az akkori kereskedelmi radiokban. Azutan mindig odafigyeltem a musoraikra....

Bassza meg jo radio volt !!!!

fénycsepp 2012.03.28. 13:23:20

@rkazinczy: nincs már cafe sem:( nyomokban felfedezthető viszont a neston.hu-n:)

a Zamboni nem egy tészta 2012.03.28. 13:29:38

@AvgDvl: ott a pont...

mondjuk egy negatívum: a beszélgetős műsorok esetében a cafén is és az estfm-enk is még a millókregglirében is bántóan sok delitáns műsor volt azokról a témákról, amik nem a szerkesztő core szakterületei. Ez még nem gond, de nem volt szerethető módon előadva. A Tiloson pl elviselem, másutt sok volt

dzsefi 2012.03.28. 13:32:11

Balatonalmádiban (Budapesttől 120 km) a szobámban pont bejött az adó, mennyit hallgattam :) egy Hit Remény Zsűlölet típusú adást nagyon szívesen követnék akármilyen idősávban ma is!

jerk_off 2012.03.28. 13:42:50

sajnos ma ebben az orszagban kereskedelmileg kimutathatatlan annak a retegnek a mennyisege amelyik nem mp3-at akar a radioban is hallgatni. a petofi par honap alatt milyen sikeres lett azzal, h ellopta a cafe playlistet es megturmixolta vmi rossz ertelemben vett ezredfordulos emlekzenevel, es nem pofaztak benne egy percet sem. mukodott mert az adofizetok penze belefolyt. reklamozni sem kell benne.
azt amugy siman el tudom kepzelni h a superman mint kollega / munkavallalo meglehetosen irritalo tud lenni a mindenkori fonokeinek. akik egy ido utan nem kernek az altala okozott fejfajasbol, foleg ha anyagilag sem terul meg.

emkalman 2012.03.28. 14:32:09

12 evig, az elsotol az utolso percig volt kozom a 98.6-hoz, vegigcsinaltam az EstFM-et es a cafet is. jo erzes olvasni, hogy mennyien szerettétek. A Melis Andras cikkeben irott dolgokrol tenyleg nem volt fogalma az akkori stábnak. Vagy tudatosan, vagy csak ügyetlenül, de a műsorkészítők nem láttak bele a tulajdonosok közötti csatározásokba, persze nem is volt - egy darabig - közünk hozzá. Én pl. valóban hobbirádióztam, mert az első súrlódások és felmondások (DJ Arab, Izil, Vilma) után jeleztem, hogy inkább nem kérek pénzt, nem is kaptam ;)

FilcTroll 2012.03.28. 14:58:30

Amennyire én beleláttam (eléggé), Melisnek sok tekintetben igaza van, ami a piacot, az üzletet és a rádió működését illeti. Nagyon profi és feszes üzemeltetéssel talán működhetett volna: jó sales, az értékesítést támogató műsorkészítés, bla-bla. De hát ez pont nem arról szólt. Ráadásul szerintem az Est sem állt mindig a helyzet magaslatán.

Szerintem a műsorok nem mindig voltak annyira szarok, bár az kétségtelen, hogy a lelkes és kreatív, ám tök amatőr gárda igen hamar elájult magától. Azt hitték, hogy készen vannak és már eleve tökéletesek, így nem akartak fejlődni. Voltak köztük, akik tényleg jók voltak, de messze nem mindenki.

A kreatv stáb viszont kifejezetten nagyon jó volt, az ajánlók, a kamureklámok stb. ütöttek. A zenei kínálat is egyedülálló volt, és összességében az egész rádió hangulata, a gonzo-feeling nagyon tetszett.

Én úgy voltam vele, hogy "na végre, valami eredeti hang" és nagyon szerettem az Est FM-et. Még annak ellenére is, hogy hallatszott, hogy a műsorvezetők teljesen műveletlenek (pl. Rádió Petra negresszesz vertesznek ejti a Les Négresses Vertes nevét és hasonlók), kiszámíthatatlan a minőség, szar a vétel. Cserében nagyon sok új és érdekes magyar zene volt (pl. Belga, Emil Rulez, Hiperkarma, Hollywoodoo stb.) és mindig lehetett rá számítani, hogy valami szokatlan, izgalmas, meglepő és mulatságos dolog történik. Ez sajnos azóta sincs a magyar rádiózásban.

FilcTroll 2012.03.28. 15:06:26

Annyi javítás jár a korrektség kedvéért, hogy "egyes műsorvezetők teljesen műveletlenek". Messze nem mindenki volt setét. Bocs. :)

jerk_off 2012.03.28. 15:30:26

@FilcTroll: azert mert nem helyesen ejt ki egy nemmagyar tulajdonnevet, eleg nagy szuklatokoruseg kell ahhoz hogy teljesen muveletlennek nevezzuk. kulonben nem ismerem a nevezett holgyet, es lehet muveletlen, de nemarezert.

HiphopStar 2012.03.28. 15:42:44

A HRZS kurva jó volt, mindig szétfikázták a rap-es műsor ajánlóját, meg úgy az összes betelefonálót:) Mocsok Miki is állat volt, nagyon szerettem ezt a rádiót, azóta sem hallgatok rádiót, csak ha muszáj, kocsiban CD szól.

Elemer 2012.03.28. 15:46:56

Én nem vagyok benne biztos, hogy eleve halálraítélt ötlet volt egy ilyen rádió. Én viszonylag később szereztem róla tudomást és mire elkezdtem hallgatni már jött is a balhé, de arra emlékszem, hogy egyből felfigyeltem rá. Igaz, hogy voltak hibái és a műsorvezetők elég nagyképűek lettek, de olyan szinten minősíthetetlen szar volt akkor is (és még most is) a többi adó, hogy az ember csak nézett, hogy jé, ilyet is lehet? Supermant én speciel egy irritáló köcsögnek tartom, de azért nem lehet véletlen, hogy egy csomó jó ötlet éppen az ő fejéből pattant ki, szóval azért mégis tudhat valamit. Ami pedig Melist illeti, elég magas lóról beszél ahhoz képest, hogy tudomásom szerint ez az egész Est dolog sem egy sikertörténet. Vagy ha igen, akkor amolyan magyaros siker történet, néhányan biztos jól jártak, de ahhoz ez kevés, hogy így kioktasson mindenkit a sikeres vállalkozásról.

FilcTroll 2012.03.28. 15:47:10

@jerk_off: Csak egy példa volt, de igen jellemző. Egy rádiósnak illik tudnia felkonferálnia a zenét, amit játszani készül, mert ez szakmai kultúra, igényesség meg ilyesmik kérdése is. Például előtte megkérdezhetett volna valakit, vagy inkább nem mond semmit, vagy azt mondja, hogy egy kimondhatatlan nevű francia zenekar jön. De ennek ellenére, vagy tán épp ezért is, nagyon szerethető rádió volt az ESTFM, és azóta is nagyon hiányzik.

szopaul 2012.03.28. 15:56:05

Szerintem azon kellett volna elgondolkodni, hogy egy szokásostól eltérő rádiót nem a szokásos módszerekkel kell sales-elni. A pestiestbe szinte magától folyt a pénz, míg a rádióval dolgozni kellett volna.

Lost Z 2012.03.28. 16:52:48

Előtte rádiót csak akkor hallgattam, ha az Apukám világa ment a Csiszárral (Juventus, ill. Petőfi), viszont amíg volt EstFM, akkor szinte mást se hallgattam, csak rádiót, fújtam a neveket fejből (Emese Habbal, 1-800 Móni, Mocsok Miki, Izil, Fiki Dee, Panxnotdead Miklós, Párizsi Miki, stb...), aztán bepróbálkoztam még a Radio Caféval is, de az már nem jött be. Azóta megint nem hallgatok rádiót egyáltalán. De ha lenne még EstFM, most is folyton a rádió szólna. Hiányzik.

andrush 2012.03.28. 17:15:40

Sztem én egyedülálló állatfaj vagyok, de engem autóvezetés közben a sok zene idegesít, és inkább a beszélgetős rádiókat komálom. Ezért is hallgattam EstFM-et, meg Rádió Cafét, sajnálom, hogy kampec az egésznek.

Tény, hogy a nagyképű hozzáállás első percben lejött, és nem is volt mindig szimpi, de a lazaság cool volt. Az EstFM volt maga a hipsterség, amikor még a fogalom nem is létezett:))

jerk_off 2012.03.28. 19:12:01

@FilcTroll: most vegtere is szakmai igenytelenseg? akkor megse teljes muveletlenseg? elobbivel egyetertek, de a muveletlenseg nalam nem a kiejtes alapjan definialodik.

FilcTroll 2012.03.28. 21:01:52

@jerk_off: Jóvanna, ezen ne rugózzunk már. Nekem műveletlenség, de mi mindegy.

Kitsilatzi · http://leggitar.blog.hu/ 2012.03.28. 21:11:39

Annak idején rengeteget hallgattam az EstFM-et a neten, egy régi kedves hölgyismerősömnél, gyakorlatilag az első netes élményeim az éjszakai HRZS-k voltak, az elmebeteg Mikikkel, a Legjobb Méreg karaoke-verseny közben röhögőgörcsöt kapó betelefonálókkal, meg Superman vasárnap délutáni szeánszai, vagy csütörtök esténként Mocsok Miki, vagy a Reggeli Merevedés. Nagyon fasza kis talk rádió volt.

Az első 3-4 hónapban a zene is nagyon rendben volt, napközben is repkedtek A Motörheadek, Judas Priestek, Metallicától sem valami rádiós ballada ment, hanem a Blackened, tényleg változatos, sokoldalú volt a zenegép, meg a Belgát is ők fedezték fel gyakorlatilag. Aztán egy idő után bejött náluk ez a nagy drum n bass dj őrület, és a korábbi heti két óra helyett csak ezek mentek. Volt 1-2 irritáló ember, de a dumálós rész nagyon rendben volt a kirúgásokig, utána a Cafén egyedül már csak Fidó tudta tartani a korábbi színvonalat.

rajen 2012.03.29. 08:46:06

Állandóan hallgattam, nagyon sajnáltam, mikor megszűnt. Zeneileg a legjobb rádió volt, amit valaha hallgattam. A Café már nem jött be annyira, le is szoktam róla.

will 2012.03.29. 11:26:50

Azon kár vitatkozni, hogy jó volt-e vagy nem, erre elég jó mérce az, hogy még mindig visszasírjuk. A Danubius 2 éve szűnt meg, de egy kibaszott percére sem emléxem, amikor bármivel többet adott volna mint a belváros alapzaja. Az EstFm és a RCafé viszont mai napig hiányzik.
Az elért hallgatottság kedvezőtlen alakulása lehetett akár szezonális is, illetve a tipikus magyar dugóhúzó: amikor rosszak a jelek, akkor elkezded higítani, nyitsz a mainstream-felé, ezzel leölöd fokozatosan a lojális hallgatottságot, és végül meghal a brand.
Ha jó volt, és nem jött be hirdetésileg, annak egy másik baja van: a hirdetői oldal 99%-a maga is Danubius-agyú. White-partyn szopó kis fruskák (tisztelet az 5 darab kivételnek, akiből az egyik a nejem lett), akik CPT meg GRP meg egyéb statisztikai alapon vetik össze, hogy mit hol mennyiért jó hirdetni. Akkor sem, és ma sem értik a médiavásárlók a réspiaci médiatermékek hasznát és árazását. Elég nekik médiamixnek egy 3 soros exceltábla, benne a Blikk, Index, RTL. utána lehet menni cigizni. Az, hogy egy igényes és minőségi terméket jobb lenne elhelyezni 8 kisrádióba, 3 rétegmagazinba, meg beszponzorálni 5 blogot és csinálni 2 utcai rendezvényt, az már túl bonyolult, és túl kockázatos.
Persze lehet, hogy nekik van igazuk, és én vagyok sznob a lojális és fizetőképes közönség fogalmát illetően: ebben az országban előbb megy utcára százezer ember az ordenáré Bumeráng megszűnése miatt (ami megjósolhatóan ment át simán az új tulajhoz), semmint akár csak a vállát megrendítse a naponta feltárt milliárdos lopások, korrupciós leleplezések, vagy a vállalhatatlan Pál miatt.

Elemer 2012.03.29. 13:17:06

@will: már bocs, de szerintem tényleg sznob vagy egy picit! nem szabad lenézni senkit, amiatt, hogy milyen rádiót hallgat, vagy milyen zenét szeret. Szerintem egyébként ha többen ismerik az est.fm-et akkor nagyobb lett volna a hallgatottsága is. Sokan írnak az óriási bevezető kampányról, de ez engem például nem ért el, pedig Pesten laktam, amikor viszont egyszer véletlenül belehallgattam, akkor maradtam is. Biztos lett volna jópár olyan danubius, juventus, stb. hallgató, akik ha egyszer belefutnak, akkor azt mondják, hogy jé ezt tök jó és áttérnek. Emlékszem, hogy az ismerőseim közül is kevesen ismerték, amikor meséltem nekik róla.

will 2012.03.29. 14:17:50

@Elemer: Nem nézem én le a tömegmédiát, csak rosszabbak az arányok, mint máshol. 10 millióan vagyunk mi is, meg a finnek is, az a piac mégis elbír pár olyan szaklapot, rádiót, stb-t, aminek itt még nyoma sincs. Mert értékén kezelik azokat, és nem azt nézik, hogy csak tizede a közönségük a gagyihoz képest, hanem azt is, hogy fogékonyabbak lehetnek azok a kevesek a jó üzenetekre.

EwiiL 2012.03.29. 22:38:02

Az utolsó 3-4 évében kezdtem el hallgatni , nagyon szerettem. Sajnáltam, hogy megszűnt, reménykedtem benne, hogy egyszer majd feltámad a netes korszakban, mint online rádió, de ez sajnos nem következett be.

Azóta egy rádió tetszett a RádióBro, amely úgy volt meghírdetve, hogy csak egy hónapig lesz és minden nap bemondták hány nap van még hátra ... egy hónap után tényleg megszűnt. Nagyon jó zenék és különleges beszélgetések voltak benne....

Spiritmonger 2012.04.08. 18:30:53

a HRZS mindent vitt, akárcsak a kedd esti irodalmi műsorok. A legelső gárda volt a legjobb, heti 3 nap, kedd-szerda-csütörtök rock, punk, metal őrület, a Kónusz család, ami brutálisan jó volt, és megint a HRZS, ami asszem rétegműsorként szerzett második helyet Abaházy Csaba volt Sing-Sing énekes Danubiusos fostalicskája mögött valami rádióműsor-kategóriában. Volt még büntető mozidélután, elnökválasztási kampány, akkora bulival, hogy nem jutottunk be a helyre, annyian mentek. jó marketinggel talán lehetett volna belőle valami, így csak legenda lett

moshi (törölt) 2012.04.11. 23:06:09

Egyet mondok: az embernek azért nem volt kedve éjjel lefeküdni, mert akkor rádió kikapcs volt.

Hogy a Cafét hogy lehet egyáltalán hozzá hasonlítani, azt a mai napig nem értem, nyilván más mozit néztünk. Azóta sincs semmi, ami hozzá fogható. Legenda,

Havi 4-5 milla veszteség egyébként nem is olyan sok. Nekem megért volna ötezret havonta és könnyen lehet, hogy lettünk volna ezzel így ezren.

Riszpekt pálinkás, riszpekt sprm. Kibaszott zsenik voltak, az, hogy nem sikerült őket belenyomni valamiféle danubiusokra kitalált üzleti modellbe, szerintem inkább érdem.

pengnui 2012.04.14. 14:32:33

jaja jó kis rádió volt, hallgattam én is sokat
csatlakozva az elöttem szólokhoz

cardiobascuralis 2015.07.14. 23:02:49

@Elemer:
Mondjuk ahhoz képest, hogy a Pesti Est pár ezer forintból indult kézzel fénymásolt kétoldalas A4-es lapokból félbehajtott (és így 4 oldalas) műsorújságként, és lett belőle egy milliárdos nagyvállalat - hát nem tudom, mi a sikertörténet, ha nem ez. Meg mondjuk Gerendai Szigete.

@jerk_off:
Azért ha felrakok egy zenét, nézzek már utána a zenekar neve kiejtésének (meg nem árt róla tudni, hogy a magyar mellett nem csak az angol nyelv létezik a világon).
Egy zenés műsor műsorvezetőjénél ez bizony műveletlenség.
Ráadásul addigra már elég rég feltalálták az internetet.

@szopaul:
Ja, magától. Úgy 5-6 év után.
Addig azért nem annyira.

Az Est FM egyik nagy baja az volt, hogy beszélni nem tudó emberek rádióztak, márpedig ebben a műfajban a beszélni tudás az alap. Aki nem tud egy normális mondatot élő szóban megfogalmazni, az nem való rádióba (ahogy olyanok, akik írásban nem tudják ugyanezt, nem valók a sajtóba, lásd pl. az Index, a 444, a Cink és a Origó teljes gárdáját).
Pálinkás és Superman meg egyaránt elmebeteg. És nem okvetlenül jó értelemben.

Zeneileg pedig legalább olyan jó volt a Tilos, Civil, Fiksz hármas, amikor még egy frekvencián osztoztak, illetve a Civil-Fiksz duó, amikor a Tilos levált róluk és önállósodni akart (és megszopta), ők meg 50 km-es sugárban szórhattak már (és amíg Cs. Kádár Péter egykori főszerkesztő tönkre nem tette a Fikszet, mert nem őt (illetve az ő bábját, mert ő Petőfi rádiósként nem vállalhatott ilyet hivatalosan) választották meg megint főszerkesztőnek).
(Más kérdés, hogy az ő műsorvezetőik közt is elvétve volt 1-2, aki tudott normálisan beszélni. Cs. Kádár sem.)

@will:
A finnek 5 millióan vannak.

szopaul 2015.07.14. 23:45:32

@cardiobascuralis: természetesen arra az időszakra gondolok, amikor már volt est fm, nem pedig az azt megelőző időkre. Amikor a rádió elindult, a pesti estbe, mégha kis túlzással is élve, de dőlt a lé. Nem vitatom, hogy kemény munka árán jutottak el idáig. Hogy úgy mondjam a rádióval nem nagyon tudtak, vagy a belső ügyek miatt nem akartak mit kezdeni.

Ötperces Nickregisztráció 2015.07.15. 20:13:23

@cardiobascuralis: "Pálinkás és Superman meg egyaránt elmebeteg. És nem okvetlenül jó értelemben."

Ez valahol rád is igaz, közbizt. szilike: 30 nicken kommentálsz 2 éves híreket a nap 24 órájában :DD