2012.04.04. 16:00 – Sajó Dávid

Idea Of Happiness – A Van She új klipje + interjú Andreas Nilsson rendezővel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Hazánkban forgatták az ausztrál Van She zenekar júliusban megjelenő második albumának címadó számához készített legújabb klipjét. Az Idea Of Happiness című dal videója a svéd Andreas Nilsson rendezésében készült, és a lapozás után látható. Mindennek örömére készítettünk egy interjút a rendezővel, aki egy vetkőzni szerető német amatőr modellt kért fel a klip főszerepére, sőt, azt is megtudtuk, hogy majdnem Speak, the Hungarian Rapper is szerepet kapott a videóban. Aztán mégsem. További érdekességek és a klip a kattintás után.

A klipet egész pontosan Kalocsán forgatta Andreas Nilsson rendező, aki korábban dolgozott már többek között a Placebóval, Mobyval, az MGMT-vel, Robynnal és a Depeche Mode-dal is. A Moviebar Productions filmgyártó cégnek köszönhetően egy interjút is tudtunk készíteni a rendezővel, aki abból az okból érkezett Magyarországra, hogy itteni lakhelyén keresse fel a német String Emilt, akit főszereplőnek szánt a videoklipbe. Emil mellesleg egy überexhibicionista amatőr modell, aki szeret tangában pucsítani autókra támaszkodva. Mellette egyébként tervbe volt véve Speak, the Hungarian Rapper szerepeltetése is – mesélte a producer, Turán Eszter – Nilsson ugyanis meg volt győződve arról, hogy ő hazánkban biztos szupersztárnak számít. A híres rappert azonban nem sikerült megtalálni. Így a perverz NDK-s sztereotípiáját tökéletesen megszemélyesítő Emil teljes mértékben betölthette a Speak okozta űrt a forgatás alatt, ráadásul még egy cowboy is beugrott mellé, hogy teljes legyen kulturális káosz. Andreas Nilssonnal Emil sokat megélt szoláriumgépén üldögélve beszélgettünk.

Hogyan találtál rá erre a figurára?
Egy ideje ismertem már, mivel van egy nagyon érdekes és igen sikeres honlapja (nevet). Ő egy afféle online híresség, akit annak idején még az öcsém mutatott nekem. Elküldte nekem a linket és egy olyan oldalon kötöttem ki, ahol erről a paliról van vagy kétezer fotó egy szál tangában. Annyira sokkoló volt, hogy azóta megfogadtam, mindenképp csinálok vele majd egy videoklipet. Annyi bökkenő volt mindössze, hogy egy olyan zenekarra volt hozzá szükség, akinek van humora. Ha jól emlékszem Robyn videójánál hoztam fel őt ötletként, de elég hamar lebeszélt róla (nevet).

Akkor később csak simán felhívtad a Van She-t, hogy "Sziasztok srácok, tudok egy tökéletes személyt az új videótokhoz"?
Valahogy így. Meghallgattam párszor a számot, amit küldtek nekem és nagyon úgy tűnt ez lehet a tökéletes szereplési lehetőség Emilnek. Nem tudom láttad-e a Wham Last Christmas című videoklipjét, de nagyjából George Michael ihlette az egész ötletet.

Már otthon összeállt a fejedben a történet vagy ideérkezve alakítottad ki a végleges sztorit?
Ez egy low-budget videó, hiába találtam ki valamit előre, két nappal ezelőtt az egészet át kellett írni és nagyon sokat improvizálni. Amikor kis költségvetéssel dolgozol, akkor nyitott szemmel kell járni és ha látsz valaki érdekeset az utcán, odamenni hozzá és megkérdezni, "hé, mit csinálsz csütörtökön"?

Úgy hallottam egyes szereplőket a helyiek közül választottatok ki.
Egyik nap bementünk pizzázni Kalocsára, ahol két helyi srácot már be is vontunk a munkába, illetve a hoteltulajdonost, akinél megszálltunk, mert kiderült róla, hogy galambászással foglalkozik. Gondoltam, annak is hasznát lehet majd venni valahol (nevet).

Nemrég a Yeasayernek forgattál egy valószínűleg nagyobb pénzből készült videót, amiben Kristen Bell volt a főszereplő. Most pedig a semmi közepén forgatsz minimál összegből egy rakás innen-onnan összeszedett emberrel. Mennyire nagy a különbség két ilyen munka között?
Kristennel tudtam, hogy mivel egy profi színész ezért mindig hozni fogja, amit kérek tőle. Ez azért nagy különbség. Itt pedig sokszor nem is tudják a szereplők, hogy forog már a kamera. Ez a kicsit dokumentarista hozzáállás nagyon működik ilyen esetekben.

Honnan szerzed az inspirációt a munkáidhoz?
Nagyon sokat beszélgettem a magyar forgatóstábbal Tarr Béláról, mivel sokan dolgoztak vele korábban. Őt nagyon szeretem például és nagy hatással van rám a munkássága, de ebben az esetben az inspirációt Emil jelenti. Ő egy szabadszellemű fazon (nevet), aki leszarja, mit szólnak ahhoz, hogy egy szál tangában fotózza magát és felpakolja az internetre. Az ilyen figurák inspirálnak.

Mennyire illik majd a videó a Van She zenéjéhez? Gondolom már ezerszer meghallgattad.
Azt hiszem, mindössze ötször hallgattam végig a számot, amihez dolgozunk, mert a vágásnál úgyis hallani fogom eleget.

Ez általános hozzáállás részedről, vagy zenekarfüggő?
Változó. Meg akarom ismerni, miről is szól ez a zenekar, akinek éppen dolgozom, milyen képi világ illik hozzájuk. Ehhez sokszor elég csak pár számot meghallgatni, néha meg végigturkálni a teljes diszkográfiájukat. Legtöbbször viszont csak reménykedem abban, hogy valahogy rátudom illeszteni a zenére amit képileg kitaláltam (nevet).

Az utóbbi években egyre több angolszász zenekarral dolgozol együtt. Hogyan jut el valaki Svédországból addig, hogy mondjuk a Depeche Mode-dal dolgozzon?
Egy rakás svéd zenekarral dolgoztam már együtt és ezeknek a nagy része brit vagy amerikai kiadóknál van. Így sokkal könnyebben eljut a munkám híre olyan bandákhoz is, akiknek a lemeze ugyanannál a kiadónál jelenik meg.

Mit gondolsz, mi a titka a svéd könnyűzenének? Minek köszönhető, hogy évről-évre tűnnek fel nemzetközi sikereket elérő együttesek?
Nehéz erre pontos választ adni. Én Göteborgban nőttem fel és minden létező ismerősöm zenélt valami bandában, én is így voltam vele. Ez egy nemzeti sajátosság, hogy mindenki valamilyen zenekarban akar játszani. Bizonyára annak is köszönhető, hogy a svéd általános iskolákban mindenkinek kötelező megtanulni valamilyen hangszeren játszani . A másik pedig, hogy nagyon korán megtanulunk angolul. Ennek a kettőnek a kombinációja lehet a kulcsa, hogy a svéd könnyűzene ennyire előremutató.

Van olyan svéd zenekar akivel szívesen dolgoznál?
Hmm... Épp azon gondolkozom, kivel nem dolgoztam még otthon (nevet). Az a baj, hogy akikhez lenne kedvem, azoknak sajnos nincs meg az anyagi hátterük egy rendes videó leforgatásához és saját zsebből kéne fizetnem az egészet. Egyszer dolgoztam Bernard Sumnerrel és Stephen Morrisszal a Joy Divisionből és az egy hatalmas élmény volt nekem, mert én ezen a zenén nőttem fel. Talán Morrissey az, akinek nagyon szívesen csinálnék videót és örülnék, ha egyszer erre lehetőségem adódna. Nagyon imádom a The Smithst.

Máig meghallgatod ezeket a zenekarokat?
Hát, mostanság inkább egy komoly zenei kocka vagyok (nevet), de meghallgatok mindent a Burzumtól kezdve Beyoncé Halo-jáig.

Mondjuk egy Beyoncé-szám hallatán nem indul be a fantáziád, hogy vajon te milyen klipet rendeznél neki?
Áh, az már tényleg egy nagyon más világ.


premier pop klip van she



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása