2012.05.04. 19:27 – Lángoló Gitárok

Elhunyt Adam Yauch, a Beastie Boys alapítótagja

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Negyvenhét éves korában elhunyt Adam Yauch, a Beastie Boys egyik alapítótagja, akit mindenki csak MCA-ként ismert a műfajban. Yauch fültőmirigyében még 2009-ben fedeztek fel rosszindulatú daganatot, amit azonnal kezelni kezdtek. Akkor azt nyilatkozta, hogy mivel igen korai stádiumban fedezték fel a rákot, így szinte biztos, hogy felgyógyul belőle. A kezelések azonban elhúzódtak, és azokat a híreket is cáfolták, hogy Yauch már teljesen egészséges. MCA ugyan aktívan részt vett a Beastie Boys legutóbbi nagylemezének munkálataiban, azonban a nyilvánosság előtt szinte egyáltalán nem mutatkozott, és új zenekari fotók sem készültek. A zenekar áprilisi, Rock And Roll Hall Of Fame-es beiktatásán sem vett részt egészségi állapotára hivatkozva. (Fotó: Andrew H. Walker)

Yauch két barátjával, Mike "Mike D" Diamonddal és Adam "Ad-Rock" Horowitz-cal alapította a Beastie Boyst még 1979-ben, de akkor még hardcore punkot játszottak. 1986-os első lemezük viszont már hiphop volt, később pedig a műfaj egyik legnagyobb hatású csapatává váltak annak ellenére (vagy pont amiatt), hogy fehérek voltak. Az együttesben mindenki zenélt is a szövegelés mellett, Yauch a basszusgitárért volt felelős. Lemezeiken is előnyben részesítették az élő hangszereket, és a hiphop mellett sokat idéztek a jazzből és a punkból is, illetve több instrumentális albumot is kiadtak.

Nathaniel Hornblower álnéven Yauch rendezte a zenekar videóit is, de a kosárlabdáról is forgatott dokumentumfilmet Gunnin' for #1 Spot címmel 2008-ban, ezt viszont már a saját neve alatt. Saját filmes cége is volt, az Oscilloscope Pictures, amivel számos kisebb film útját egyengette, illetve a hamarosan megjelenő LCD Soundsystem-dokumentumfilmet is ez a cég gondozza. A 90-es években indította a Milarepa Fundot, ami pénzt gyűjtött a Tibet felszabadításáért küzdő szervezeteknek, illetve a Tibetan Freedom Concerts is az ő nevéhez fűződik.


hír gyász beastie boys rap adam yauch



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása