2012.05.06. 11:07 – Sajó Dávid

Egy kis hazai - Klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A héten olyan kevés jó videót láttunk külföldről, hogy úgy döntöttünk ma csak magyar klipeket mutatunk. Rendszeresen kapunk leveleket hazai zenekaroktól, amiben videóikat ajánlják, de ezek legtöbbje nem üti meg azt a szintet, hogy külön bejegyzést érdemeljen. Itt viszont most mindegyik szerepel, kiegészülve egy-két általunk talált művel, és kiderül, vajon mekkora egyes zenekarok önkritikája, ha a saját munkájukról kell írniuk.

Hanoi – Ennyi maradt

A fiatal debreceni hardcore-csapat Ennyi maradt című dalához készült videó igazából egy haverok előtt tartott zenekari próba. A kicsit kolbászfesztivál hangulatú bulin (hol vannak a csajok?) megy a lökdösődés, együtt éneklés és a kicsi a rakás. Ha nem is erőltették meg magukat, azért van hangulata ennek a próbatermi ökörködésnek.

Bankrupt – Rewound

Retro címmel készült egy magyar nyelvű verzió is a Bankrupt új dalához, amely mintha kicsit visszahozná a kétezres évek eleji poppunk-videók hangulatát. Poszterekkel teliragasztott falak és a mozgást azért túlzásba nem vivő zenekar mellett egy párkapcsolatot is megfigyelhetünk, ahol az asszonyverőben sörözgető férfi nagy ívben tesz igen retrós külsejű barátnőjére. Ez odáig fajul, hogy a végén a férfi egy mopszkutyává változik sörrel kezében.

Abracadabra – Holnaptól

Az ilyen videónál mindig nagy gondban vagyunk. Nehéz összeszedni akár csak három-négy épkézláb mondatot is egy olyan klipről, amiben koncertfelvételeket vágnak össze egy-két közelivel. Ilyen ez a videó, semmi extra, képtelenség többet mondani róla annál, hogy vannak életlen fények is a képen.

Alvin és a mókusok – Nézek és nem hallok mást

Parkolóban forgatni klipet már rohadt unalmas, de az Alvin és a mókusokat ez annyira nem zavarta. A zenélést amúgy egy családi perpatvar is kíséri, majd egy csomó ember táblán szól be, míg végül jön a feloldozás.

Children of Distance – Örökké

Fogalmam sincs róla, vajon hogyan szed össze többmilliós nézettséget egy olyan rapcsapat, amelynek a zenéje semmivel sem jobb, mint a YouTube-on található önjelölt magyar rapperek barkácsdalai. Az Örökké erre egy tökéletes példa, hiszen egy ilyen dalnak és videónak nagyon rég lejárt már a szavatossága még itthon is, a romlott kaja pedig újracsomagolva is ugyanúgy megüli a gyomrod. Nem az a baj vele hogy rossz ez a Jimy Jameson által rendezett klip, csak az egész olyan bántóan idejétmúlt, hogy nem igazán tudom hova tenni a Children Of Distance hazai sikerét.

Gyurcsik Tibor – Mozi szélesvásznon

Bevallom fogalmam se volt róla ki az a Gyurcsik Tibor, de egy kis keresés után kiderült, valamiféle kereskedelmi tévés, eurovíziós dolog lehet a háttérben. Ezt mondjuk abszolút el is hiszem, mert a dal amolyan tipikusan magyar kertévés kreálmány, amely bátran indulhatna a „legtöbb fekete leúszás alkalmazása egy videón belül” világrekordjáért. Az Indián rendezte klip tényleg olyan, mintha valaki nagyon lassan pislogna miközben a képsorok képtelenek megállni egy helyben és folyamatosan jobbra haladnak. Az a jelenet pedig külön mosolyt fakasztó, amikor az énekes körül szállnak a falevelek, miközben csak egy lakásban énekel.

Simple Resistance – Let It Go

Ismét egy remek koncertvideó, ahol nem történik semmi. Pedig képtechnikailag nem rossz alkotás, csak hát egy idő után annyira érdektelenné válik az egész, hogy tiszta öröm, mikor három perc után vége lesz. Egyébként is gyanús nekem, hogy vajon hova tűnt a közönség, mert belőlük egy képkockát nem látni.

Dying Wish – Lopott idők

Ez a mai magyar kiadás valahol azért is jött létre, hogy propagáljuk a hazai előadók zenéit, de ezen kívül nagyon nehéz pozitív szavakkal illetni olyan produkciókat, mint a Lopott idők. A még egy home videónak is igen gyenge klip tökéletesen megmutatja, mit ne csináljunk, ha forgatásra adjuk a fejünket, hiszen egy ilyet bárki össze tud dobni magának otthon egy Windows Movie Makerrel. Természetesen ha van ötlet, egyáltalán nem számít mivel csináljuk, de itt az egyáltalán nincs.

Agregator – Egy nap a világ

És hogy az előbbi mondatunkat bebizonyítsuk, jöjjön egy nagyon jó példa arra, hogyan is kéne ezt a klip dolgot csinálni minimális költségvetésből. Azt, hogy pontosan mi is folyik a képernyőn elég nehéz meghatározni, de nagyon nem is fontos, mivel a szuperközeliek, apró képeffektek és a fekete-fehér filter ügyes használata abszolút megadja a hangulatot. Egyáltalán nem egy profi munkáról van szó, de abból a kevésből, ami volt, kihozták a legtöbbet úgy, hogy teret adtak a kreativitásuknak. 

Neverending – Dance With Me

Támogatom azokat a próbálkozásokat, amikor valamiféle történetet akarnak bemutatni egy videóban. A Neverending klipjében például egy lány és egy házibuli van a középpontban, miközben az együttes tagjai a lakás különböző pontjain zenélnek. Nagyon kétarcú lett szerintem a Dance With Me, mert néhol kifejezetten jól van megcsinálva, néhol viszont gimis diákfilm hangulatúak a képkivágások. A házibuli is lehetne kicsit élettel telibb, ez inkább hasonlít egy szülők nélküli ballagási vacsorához, ahol a fiatalok kicsit meg is mozgatták magukat. A vicces helyen fekvő másnapos poénja aranyos, de nem ennyiszer és talán kicsit több statiszta elfért volna. Viszont a mai válogatásban ez még mindig erős anyagnak mondható és nagy gondunk nekünk sincs vele.


klip klipmegosztás



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása