2012.08.17. 10:00 – _fá_

Kecskeszopatás baráti körben – Interjú Fluor Tomival és Ecküvel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

IMG_9706 copy.jpgFluor Tomi tavaly még azokhoz is eljutott, akik tényleg hallani sem akartak sem a hip-hopról, sem az elektróról, a kettő keverékéről pedig pláne, így természetszerűen kialakult egyfajta szeretem-gyűlölöm kapcsolat felé. Az elmúlt időben viszont Fluornak akkora ellentábora lett, hogy most a Hősökből ismert Ecküvel közösen jól megválaszolnak minden felmerülő kérdést, és elmondják, szó sincs itt celebségről. Az egész alapja pedig természetesen a Köpköde című új dal és klip, ami szintén ezt a témát járja körbe.

Régóta csináltál teljesen hip-hop dalhoz klipet, miért most?
Fluor: Most elégeltem meg, hogy azokkal a celebekkel azonosítanak, akiket én is utálok, mint a szart. Úgy láttam, hogy ez most szükséges. Csak hogy tudjuk, ki kivel van. Az új lemezemen három stílus lesz, lesz még ilyen hip-hop is, de megjelenik az elektró, és az élő zenés dolgok is alakulnak az Indigó Utcával. Lassan lesznek élő zenekaros fellépések is, tervbe van véve, hogy magunk köré húzzunk egyet. Nem akarok már ismert arcokat, olyan kell, aki teljes emberként tud ezzel foglalkozni.

Nem féltek tőle, hogy kvázi celebként visszás, hogy írtatok egy dalt, amiben celebeket kritizáltok?
F: Hát kinek mi a celeb? Valahol mi is azok vagyunk, mert most mindenkire rámondják, aki ismert, de számomra ez inkább a szarban fetrengést jelenti.
Eckü: Ennek a szónak olyan pejoratív értelme alakult ki itthon, hogy mindenki húzza a száját, ha meghallja. Én nem is sorolom magam ide. Azért Tamással van köztünk ismertségben egy nem is kis nüansznyi különbség. Én örültem ennek a felkérésnek, mert szeretem a szurkálós dalokat, a nagyon jó című Köpködéből pedig nagyon jó dolog lett. Ott vannak a rímek, amiket nem hallottam még hatvannégy előadónál, aki nagyon keménynek érzi magát és nagyon agresszívan tud nézni, és ez egy nagyon jó rap dal. Az én részem kicsit más, kicsit szól a szakma felé, akik a Hősökre picsognak, de az oroszlánrésze Tamásé.

Tamás, ezzel nagyjából párhuzamosan megcsináltad a Tudinni Tomika profilodat Facebookon, ami valamivel vadabb hangvételű. Ennyire eleged van?
F: Nem, csak sokan megszerették a dolgaimat, és arra jutottam, hogy a Fluor Tomis fan page-emen bármennyire is aranyosak az emberek, egy sokkal kevésbé értő közeghez szólok, mint ha megcsinálnék egy zártabb dolgot. Most megcsináltam ezt, direkt 18-as korlátozással, ott kiélhetem magam. Nem az indulatokról szól, de nem azt írom, hogy nagyon jól sikerült a klip, hanem hogy ‘baszott jók a visszajelzések haver.’ Most már nagyobb kedvvel frissítgetem azt, mint a 230000-es létszámú fan page-emet.

Mondhatjuk, hogy vége a mindenkivel jópofa és kedves Fluornak?
F: Igen, abszolút. Az elmúlt másfél évben kaptam a szart a nyakamban mindenkitől, olyan előadóktól, akik életükben egy szöveget nem írtak, és engem celebeztek le. Már minden baj volt, nyilván a legfőbb az, hogy nekem vannak bulijaim, de ezt ők nem vallanák be semmiért. Ráuntam arra, hogy az okos enged, mert egy idő után elhiszik azt, amit ezek a majmok tolnak, hogy káros vagyok a fiatalokra. Amikor nyolcéves gyerekek fagyit nyaló profilképpel kurvaanyáznak Facebookon, akkor inkább ott kezdenék el felelősségről beszélni, hogy szóljon már rá valaki a kölyökre, hogy ne üljön egész nap a gép előtt és nézze meg, hogy miket írogat. Ne hárítsák át rám ezt.

Terhes lett a fiatal rajongótábor?
F: Nagyon lelkesek, óriási szeretetet adnak, halomra kapom az ajándékokat a rajztól kezdve a plüssmacin át a sapkáig. Szeretem őket, de csak tinitáborra nem lehet építeni. Ha jön holnap más, aki szépeket mond, akkor majd őt szeretik. Hála égnek nekem tavaly annyi embert sikerült elérni, hogy megmaradt egy mag. És még mindig nem jött meg az a srác, aki elveszi őket.

Dolgoztok rajta, hogy Fluor Tomi ne változzon olyan kínos emlékké, amilyenné mostanra például egy Emergency House?
F: Szerintem azért erre nincs esély. Már tíz éve rappelek, és vannak szövegeim, amik azért talán többet mondanak, mint Herbie és Ducky dalai a nyárról. De amúgy épp tegnap hallgattam Emergency House-t vízibiciklizve, és nagyon jó volt sörözés közben.

Van ez a mostani akkora váltás, mint a korai hip-hop dolgaidhoz képest az elektró?
F: Nem, ez a vonal végig jelen volt. Eckü szerepelt az előző lemezemen is.
E: Figyelj, ha mi ezt a dalt három évvel ezelőtt csináljuk meg, huszadekkora lett volna a publicitása. Az a közeg, ami akkor ismert minket, azt mondta volna, hogy tök jó. Most azért van sokkal nagyobb visszhangja, mert itt van a Tomi, aki felforgatta tavaly a hazai közeget, mi a Hősökkel pedig épp most ott tartunk, hogy az undergroundnak már nem vagyunk érdekesek, a mainstreamnek pedig még nem. Viszont most, hogy itt közreműködök, egyből lehet híreket csinálni. A dalt nem misztifikáklom túl, zsigerből csináltuk, épp mint régen, csak most több emberhez jut el. Most elindul a találgatás, hogy mi lesz a Hősökkel, mert rappelek 40 másodpercet. Nos, semmi, megyünk fellépni, nem lesz olcsóbb a kenyér, de jó a kávé.

IMG_9669 copy.jpg

Egyébként honnan ismeritek egymást?
E: Alapvetően Fehérvár volt a gócpont, a fordulópont az volt, amikor bemutattam Tamást és Pixát egymásnak. Ő mindig szeretett volna kicsit a sablontól elrugaszkodott dolgokat csinálni. Ebben érzi jól magát. Én inkább kőrapper vagyok, bár most nekem is eljutott az agyamba, hogy mit tudnék kihozni egy jó kis grime-os alapra az ocsmány mély hangommal. Szóval nekem mindig tetszett, amit Tomi csinál. Nem haknizik hülyeségekkel, nem tudjuk, hogy hat lábujja van.
F: Hát, engem amikor felhívnak azzal, hogy promóznák az új klipet, ha azt mondom, hogy csókolóztam hat lánnyal, arra nemet mondok, mert nem csókolóztam hat lánnyal. Persze részemről lett volna rá igény, a lányokról nem tudom. Nem vállalunk be faszságokat.
E: Ha nagyon bemindenezünk és leszopatunk egy kecskét, azt megtartjuk baráti körben, nem csinálnánk belőle sajtóhírt.

Tehát titeket az választ el a celebektől, hogy ti nem tesztek meg mindent azért, hogy híresek maradjatok?
F: Én soha nem fürdőztem az ismertségben. Inkább elvagyok, nem szeretek középpontban lenni. Inkább arra vágyok, hogy normális költségvetésű klipjeim legyenek, és a produkció ne csak elvigye a pénzt, és minél jobb klipet csinálhassunk például. Bár ez az előzőnél sokkal olcsóbb volt.
E: Mi arra vártunk, hogy rappelhessünk. Most ezt csináljuk. Az a jó visszacsatolás, ha van rá igény. Nem éreztem magam cikinek egy VIVA Cometen, de büszkék vagyunk rá, hogy az OSG főfellépői lehetünk, másnap pedig az MR2 szimfónikus zenekarával lépünk fel.

Mi lesz veletek a klip után?
F: Sok tervem van, a punkzenekartól a gyereklemezig. Épp a hetekben jött ki az első gyerekdalom Kovácsovics Fruzsival, és gondolkozok a punklemezen. Már két tagból állunk, Fosmeleg Almalé a nevünk. Az is lehet, hogy öt év múlva teljesen mást fogok csinálni, mondjuk halat pucolni Norvégiában.
E: Biztos, hogy rappelni fogok. Nagyon ki fogok mindenkit osztani, amúgy meg nagyon szép dolgokról fogok beszélni. És nincs világvége, megyünk neki fejjel, gyerünk!


interjú hiphop hősök eckü fluor tomi



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása