2012.09.28. 10:59 – Lángoló Gitárok

Idén nem lesz Fridge Fesztivál - A szervezők a vádakat visszautasító Offline Sport Gamest hibáztatják

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Magára haragította egy rendezvényszervező csapat a lakókat és a döntéshozókat, ami miatt idén nem lesz Fridge. A Városligeti Műjégpályán tartható rendezvények körül kialakult bizonytalanságok miatt így a Fridge Fesztiválnak egy évet ki kell hagynia. Viszont a szervezők ígérik: jövőre új lendülettel és a Sziget szakmai segítségével fejlődik tovább. Az a bizonyos "rendezvényszervező csapat" viszont visszautasítja a vádakat, miszerint miattuk maradna el a fesztivál.

A Fridge szervezőinek elmondása szerint az elmúlt két év alatt összesen közel százezer látogatót vonzott a téli szezonindító fesztivál, amely a zenei programok mellett extrémsport bemutatókkal és a síszezonhoz kapcsolódó kiállítással és vásárral várta a látogatókat, a Városligeti Műjégpályán. Most viszont, ahogy a sajtóközlemény fogalmaz, a több hónapos előkészítő munka ellenére kérdésessé vált, hogy a Fridge Fesztivál idén megrendezhető lesz-e.

„Pár hete volt a műjégpályán egy rendezvény, ami a hajnalig tartó hangoskodásával kiváltotta a környező lakók és kerületek, sőt a főváros vezetésének haragját is, ezzel olyan helyzetet teremtettek, ami ellehetetlenítette a korábban két évig sikeresen és közmegelégedésre szervezett fesztiválunk megrendezését" – magyarázta Balogh Balázs, a Fridge alapító-szervezője. A nyárvégi rendezvény szerintük olyan közhangulatot eredményezett, aminek okán csak este 10-ig lehetne szabadtéri zenés programokat tartani és utána – és az ominózus rendezvény következtében megszigorított zuglói hangrendeletnek köszönhetően - még sátrakban sem lehetne folytatni a programokat.

„A kialakult helyzetnek most a Fridge issza meg a levét. Minket sújtanak a szigorítások, elveszítettünk egy értékes hónapot a kampányidőszakból és ráadásul az elmúlt időszak sajtóhírei miatt több támogatónk is elbizonytalanodott és visszalépett. Mindezek miatt úgy döntöttünk, hogy ez az év kényszerűségből kimarad, ugyanis nem akarunk minőségben visszalépni és az elmúlt években megszokottnál gyengébb és kisebb rendezvényt kínálni" – vázolta a helyzetet Balogh Balázs.

Tehát a Fridge Fesztivál, a szervezők akarata ellenére, idén egy évet kihagy - jelentették be a szervezők. Arra, hogy a rendezvény az idén kialakult nehézségek ellenére, jövőre tovább tudjon fejlődni, az eddigi szervezők szerint garancia lehet, hogy a MEEX és a 4 BRO mellé csatlakozott a Sziget Szervezőiroda csapata is. „Azzal, hogy Európa legjobb nagyfesztiváljának a szervezőgárdája is mellénk állt, új lendületet és még komolyabb szakmai hátteret adhatunk a jövő évi Fridge-nek" – vázolta a jövőt Balogh Balázs.

Az Offline Sport Games visszautasítja vádakat

Ugyan a Fridge sajtóközleményében nem említi a renitenskedő rendezvény nevét, elég egyértelműen kikövetkeztethető, hogy a szeptember elsején tartott Offline Sport Gamesről van szó, pláne, ahogy ezt a HVG is leírja, még a Blikk is beszámolt a nagy, több kilométer távolságból is zavaró zajról. Tarlós István főpolgármester ezután utasította is Bartha Lászlót, a műjégpálya ügyvezető igazgatóját, hogy a budapestiek nyugalmának érdekében ne adja ki a helyszínt ilyen hangos rendezvénynek, írja a HVG.

A Fridge Fesztivál szervezői által felvetett vádakra reagálva az Offline Sport Games (OSG) szervezői viszont visszautasítanak minden olyan felvetést, ami arra irányul, hogy az ő rendezvényüket állítsák be a 2012-es Fridge Fesztivál elmaradásának okaként.

„A Fridge Fesztivál rendelkezik a szükséges engedélyekkel, amelyeket maga a Főpolgármester hagyott jóvá, azzal a kitétellel, hogy hangszigetelő megoldásokat kell alkalmazni az éjszakai programok során. Ezen iratok meglétéről a Műjégpályával ápolt jó kapcsolat okán értesültünk." – írják a Lángoló Gitároknak eljuttatott közleményükben az OSG szervezői. „Az a felvetés, hogy az Offline Sport Games miatt szigorodtak az előírások szintén nem állja meg a helyét, mivel az OSG engedélyezése során már magunk is folyamatosan falakba ütköztünk, éppen a tavalyi Fridge Fesztivál miatt; az előírások már akkor szigorúbbak voltak és a hivatalok már akkor jelezték, hogy idén nem adnak engedélyt a Fridge Fesztivál megszervezésére. Természetesen a Sziget Szervezőiroda színre lépése minden bizonnyal segített a helyzeten, amit bizonyít az engedélyek megléte is."

Az OSG szervezői elmondták, hogy szerintük a lakókat szintén nem az Offline Sport Games haragította magára, hanem „a kereskedelmi média által keltett hisztéria, ami az aznap tapasztalható zaj okaként kizárólag az OSG-t okolta, holott aznap szerte a városban legalább hat másik hangos esemény zajlott – a Városligetben, Újpesten, a Lánchídon, a Budai Várban, végig az Andrássy úton, a Ferencvárosban; nem túl meglepő módon éppen azokon a helyeken, ahonnan a zajjal kapcsolatos panaszok érkeztek."

A szervezők hozzáteszik, hogy annak ellenére, hogy a zajkorlátozás minden pontját betartották és a hangerőt végig bőven a határérték alatt tartották, amikor értesültek a panaszokról, még tovább csökkentették a hangerőt. „Az Offline Sport Games több tízezer fiatal kulturált szórakozásának volt aznap a helyszíne, olyan színvonalas sporteseményekkel, amelyre korábban nem volt példa Magyarországon. És semmiképpen nem volt oka annak, hogy egy másik sportesemény elmaradni kényszerüljön – idén, mert jövőre a szervezők szerint ismét lesz Fridge Fesztivál. Addigra vajon toleránsabbak lesznek a lakók és a hivatalok?" – teszik fel a kérdést az OSG szervezői.


fesztivál hír fridge



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása