2012.10.16. 14:52 – Dankó János

A legnagyobb fika Magyarországról jön - Ektomorf-interjú Farkas Zoltánnal

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

ektomorf_EK_BF-P03.jpgBlack Flag címmel nemrég jelent meg a mezőkovácsházi Ektomorf új nagylemeze, amit egy nagyobb, főként Németországot bejáró Európa turné is követ, köztük két magyar állomással Budapesten az A38-on november 1-én, előtte pedig Debrecenben október 30-án. Az új lemezről, a thrash metálról, a változásról és a Magyarországról érkező fikaáradatról beszélgettünk a fenti képen az öklét mutató Farkas Zoltán zenekarvezetővel.

Az akusztikus lemezetek révén bekerültetek a Petőfi Rádió Akusztik című műsorába. Azóta a rádió rendszeresen játszik a műsorból dalokat. Gondoltad volna, hogy valaha országos rádióadón fog szólni Ektomorf?
Nem, különösen azt nem, hogy akusztikus Ektomorf. Nagyon örülök neki, hogy így jött össze. Hallottam, hogy van ez műsor, beszéltem velük, és ők nagyon örültek az ötletnek, hogy megcsináljuk ezt az akusztikus bulit, ami egyébként kurva jól sikerült. Ha valamikor tíz évvel ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy én akusztikus Ektomorf-dalt fogok játszani egy rádióban, azt biztosan kiröhögtem volna.

Az akusztikus lemez tett magabiztosabbá a dallamos ének terén, vagy eleve tervezted, hogy több ilyen részt teszel az új számokba?
Semmi nem volt tervezve, ahogy az akusztikus lemez sem. Ez csak jött magától. Valamennyire igaz, hogy az akusztikus lemez hatására jöttek a dallamosabb dolgok az új lemezre. Adta magát. Mondjuk amikor a War Is My Way első verzióját megírtam, abban már volt dallamos ének, pedig az bőven az akusztikus lemez előtt született. Nem lett egyébként túl sok. Annyit tettem bele, amivel még jól éreztem magam. Akik körülöttem vannak, biztatgattak, úgyhogy miért ne?

A lemez címe a Black Flag. Gondolom nem a legendás hardcore zenekarra utal, vagy igen?
Nem. A fekete zászló ugye a gyász jele, de én úgy értettem a címet, hogy a fehér a megadást jelenti, a fekete pedig ennek az ellentéte. Hogy nem adjuk fel. Tizenakárhány éve csinálom, csináljuk a zenekart. Sok minden gördült az utunkba, de mindent le tudtunk győzni. Megyünk tovább.

ektomorf_blackflag.jpg

Szerinted mi az új lemez legnagyobb erőssége?
Szerintem az, hogy megint más, mint a többi. Tudom, hogy vannak olyanok akik azt mondják, hogy minden Ektomorf-lemez egyforma, de szerintem aki ezt mondja, az nem szereti az Ektomorfot. Én is olyan vagyok, hogy ha meghallgatok egy zenekart, amit nem szeretek, azt fogom mondani, hogy minden szám egyforma. Szerintem ez a lemez más, mint a többi. Ahogy mondod, ott vannak pl. a dallamos énektémák. Szerintem az előző lemezek erősségei lettek itt egyesítve. Ami még új, hogy ez egy nagyon sötét, agresszív album, mind szövegileg, mind zeneileg. A többi is hasonló, de ez sokkal sötétebb. Szerintem a melódiáktól, a harmóniáktól még inkább erősebb, és sötétebb lett a Black Flag. Ez egy kibaszott erős album. A kiadó is és én is úgy látom, hogy az Outcast lemez óta most a legjobbak a visszajelzések.

Az új lemezen is Tue Madsennel dolgoztál, sokadszor már, viszont Magyarországon vettétek fel. Úgy gondolod, hogy itthon a technika rendelkezésre áll, de a jó szakember nem?
Sokáig itt dolgoztunk Magyarországon. Meg voltam mindennel elégedve. Teljes mértékben respektálom azokat, akik itthon dolgoznak producerként, viszont amikor kimentünk 2003-ban Dániába, akkor egy igazi zenei, lelki társat találtam meg Tue Madsenben. Azóta dolgozhattam volna másokkal is. Felajánlották pl. azt a srácot, aki az In Flames lemezeit csinálja, meg mondtak másokat is, de én azért szeretek Tue-val lemezt felvenni, mert úgy hallja a zenét, mint én, és nagyon együtt tudunk dolgozni, ami nagyon-nagyon ritka. Tue olyan, mint egy ötödik tag a zenekarban. Szinte mindenben hallgatok rá. Egyébként azért vettük fel itt, nálam, mert megépítettem a saját stúdiómat. Tudod, a mai világban már nem kell nagy stúdió egy jó felvételhez. Egy kibaszott szobában is tudsz lemezt felvenni. Van itt egy kurva nagy próbaterem is. Tue lejött hozzám, három hétig itt volt, de persze Dániában keverte meg, mert itt nem volt meg pár dolog, ami nála. Mondjuk az ő stúdiója is otthon van, a szobájában. Az úszómedencéjében épített ki egy dobfelvevő helyet, mert ott kurva jól szól a dob. A következő lemezt szerintem nála vesszük fel, mert egyébként is csinált valami újítást. Tue-val szerintem örökre együtt fogok dolgozni, mert vele annyira jó az összhang, hogy nincs értelme mással belevágni.

Az új klipes szám, az Unscarred nagyon fogós, mondhatni slágeres. Gondolod meg tudtok fogni még több embert magatokkal egy ilyen dallal, ha nem is ez volt vele a célotok?
Ha valaki megkedveli a dal miatt az Ektomorfot, annak kurvára örülök, de én azért írtam, mert éppen akkor ezek a melódiák jöttek ki belőlem. Aztán mindenki mondta, hogy a klipes dalnak ennek kell lennie. Ez egy kibaszott erős szám, van benne ős-thrash, de modern is, és van benne egy jó dallam, ami bennragad a fejedben. Ha csatlakoznak az Ektomorf rajongótáborához új emberek az kurva jó, de én igazából azoknak szeretnék megfelelni, aki már szeretnek minket. Ők azok, akik eljönnek a koncertre, ők azok, akik életben tartják a zenekart. Nem a kiadók, nem a média, hanem a kibaszott fanatikus rajongók, akik szeretnek minket. Hála az égnek nekik nagyon tetszik a dal, és az album is.

A zenekar helyzetét hogy látod a zeneiparban?
Abszolút pozitívan. A mostani lesz az ötödik, vagy hatodik turnénk, és ez lesz a legnagyobb. Huszonhárom koncert, három héten keresztül. Az Ektomorf zenéje nem olyan, mint a Volbeat, akik tízezreket vonzanak a koncertre. Ez mindig is rétegzene marad. Ha megnézed az olyan zenekaroknak, mint a Machine Head, nekik sincs óriási nézettsége. Ez egy durva zene. A kilencvenes években még el tudtak adni lemezeket, de ma már nem. Még én is letöltök filmeket, lemezeket, bevallom. Nem veszem meg csak azt, ami nagyon kell. Nem panaszkodom egyébként, a zenekar megy, van érdeklődés, lesz turnénk. Most alakulnak az amerikai kapcsolatok, és talán jövőre összejön egy turné kint. Persze nem nagy helyeken, de legalább eljutunk oda is. Sokan hívnak minket más helyekről is, pl. Dél-Amerikából. Európában szerintem erős a zenekar. Olyan klubokban koncertezünk, ahol a példaképeink, de azt a nightlinert kapjuk most, amit előtte a Soulfly használt.

Szoktad figyelni a mai zenekarokat?
Szoktam, de szerintem tragédia, ami most van. A metalcore, a deathcore nekem nagyon nem jön be. Nem akarom bántani őket, meg biztos ők is ugyanezt gondolják rólunk, de szerintem az egy rakás szar, amit egyes metalcore zenekarok csinálnak. Szerintem ez nem metálzene, csak egy trend. Nem jönnek be az új zenék. Sőt, még a régiek új lemezei sem nagyon jönnek be, inkább a régieket hallgatom.

A zenekar tagsága többször változott, most például visszajött ez előző gitárosotok. Mondhatni ez a te zenekarod, te vagy az állandó tag. Felmerül a kérdés, hogy nehéz ember vagy?
Miért, te nehéznek gondolsz?

Nem tudom megmondani, én nem ismerlek.
A változások nem miattam történtek. Egyes emberek hisznek valamiben egy ideig, de lesz nekik egy barátnőjük, egy feleségük, aki nem bírja azt elviselni, hogy ide-oda kell menni. Aki komolyan csinál egy zenekart, és nem csak annyira, hogy elmegy hétvégén, és bebaszva koncertezik, az nagyon keményen él. Nagy áldozatokat kell hozni. Ez nem egy egyszerű dolog. Legalulról elindulni nagyon hehéz, Magyarországról pedig különösen. A zenekari tagcseréknek mindig nagyon komoly okai voltak. Az öcsém esetében is, a volt dobosunk esetében is. Mindenki azért ment el, mert nem voltak ide valók. A zenekarral nagy teher is jár. Vagy nem bírták ezt a nyomást, vagy valakik erős nyomatékot raktak rájuk, hogy ne bírják, ha érted mire gondolok. Nekem ez az életem, ha valakinek nem, az nem ide való. Minek erőltessünk valamit, ami nem megy? Ez ugyanolyan, mint egy kapcsolat egy fiú meg egy lány között.

Már három éve újra Magyarországon élsz. Korábban voltak gondjaid az itthoni élettel, sőt, koncertezni sem akartál Magyarországon. Most hogy érzed magad?
Itt lakom Mezőkövácsházán, teljesen jól élek. Ahogy mondtam, itt van a stúdió, a próbaterem. Elvagyok. Ugye Hamburgban éltem a barátnőmmel, amíg vele vége nem lett, és vissza nem ment Brazíliába. Azután már nem volt értelme kint maradnom. Nagyon sok haverom van kint, de miatta éltem ott. Most pedig kurva jól érzem magam. Zeneileg szintén nincs gond, kibaszott jók a koncertek. A két állomást, ami lesz a turnén, azt én kértem, hogy legyen. Az utolsó A38 bulink hatalmas elbaszás volt, így az újat én kontaktoltam le. Szeretnénk rendbe tenni, amit akkor az egyik szervező srác elbaszott. A debreceni buli is kurva jó lesz. Nagyon szeretek itthon játszani. A Hegyalja is nagyon jó volt Danko Jonesszal. Bejött az öltözőbe, mondta, hogy nem tudja a szöveget, mondtam, hogy nincs gáz, én is el szoktam néha felejteni. Az egy kicsit szar az itthoni dolgokkal, hogy a legnagyobb fika éppen innen jön. Sehonnan máshonnan nem kapunk ilyet. Nem értem miért. Nem akarok senkit bántani, de érted, kirepül egy magyar zenekar Londonba a magyar közönségnek játszani, azt hatalmas médiafigyelem kiséri, az Ektomorf meg az ötödik Európa-turnéját csinálja, és erről senki nem beszél, pedig szerintem ez tényleg nagy dolog. Az ESP most hozza ki a signature gitáromat, olyan helyeken játszunk, ahol a példaképeink, és senki semmit nem ismer el ebből. Ha beszélnek is rólunk, akkor a fika jön, hogy miért nekünk sikerült. Én meg azt kérdezem, hogy nem lehet, hogy mert jó, amit csinálunk?

A fika miért van szerinted?
Egy szó, irigység. Máshol, ha látják, hogy ha valami működik, akkor arra büszkék, segítik. Nálunk nem így van. Mindenhol elmondom, hogy az Ektomorf magyar. Az itteni emberek felfújtnak, meg túlfújtnak titulálják a zenekart, de miért? A Wackenen meg a With Full Force fesztiválon játszani pl. nem kis dolog, és mi ott voltunk és ott is leszünk. Amúgy ezt nem veszem magamra. Néha összejövünk, és olvassuk pl. ami a Lángolón is megy a kommentek között, és csak röhögünk, hogy mennyire szánalmasak tudnak lenni. Az én angolomat basztatják, hogy akcentusom van. Persze hogy az van. Hogy kéne beszélem, mint egy amerikai? Melyik magyarnak nincs akcentusa? Bármikor bárkivel leülök angolul beszélni, interjút is adok. A németnek, a hollandnak is van akcentusa, mégsem foglalkozik vele senki. Hol máshol emelnék ki, hogy nekem akcentusom van, mint itthon? De kár ezzel foglalkozni, mert azok, akiket igazán érdeklünk, azok eljönnek a koncertre, és ezt nagyon respektáljuk. Ezért lesz jó az A38-on és Debrecenben is játszani. Ezt várom, a többi nem fontos.


interjú metál thrash ektomorf



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása