2012.10.18. 10:36 – Lángoló Gitárok

Kozso szerint Lady Gaga tőle lopott

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Egy már 1992-ben megírt Ámokfutók-dallam adja Lady Gaga Paparazzi című slágerének alapját. Maga a képen is látható Kozso mondta el ezt a döbbenetes hírt a Hír24 portálnak nyilatkozva. A producer ezt a hasonlóságot észre sem vette volna, de mivel hűséges, szerető és nem utolsó sorban mindenre figyelő rajongói vannak, így nem sokat kellett győzködni arról, hogy egy koncerten többször játszott Ámokfutók-dalt lopott el Lady Gaga a későbbi slágeréhez. Kozsó egy régi demókazettát hallgatva döbbent rá végleg, hogy a Gaga-dal első felének fő dallamvezetése valóban egy az egyben az ő általa írt számból van. A Hír24-nek elmondta, hogy nem létezik olyan, hogy "egy zeneszerző másnap reggel ugyanazzal az álommal kel fel, mint egy másik." Szerinte Lady Gaga szerzői az interneten kutatva hallhatták az ő dalát, vagy akkor, amikor  éppen Európában jártak, merthogy Kozso állítja, ilyen is sűrűn előfordult. Persze büszke arra, hogy egy világsztár használja az ötletét, de annyira súlyosan plágiumgyanús az eset, hogy Kozso amerikai menedzsmentje már fel is vette a kapcsolatot az illetékesekkel. Ahogy a Hír24 írja, dollármilliókat szimatolnak az ügy körül, ha pedig nem születik megállapodás, akkor perre mennek.

Sikerült utolérnünk Kozsot, aki a Lángoló Gitároknak is megerősítette, hogy szerinte Lady Gaga három évvel ezelőtti Paparazzi című slágerének egy része valóban kísértetiesen hasonlít egy általa írt dalhoz, amiről ráadásul rendes stúdiófelvétel is van a birtokában. Sajnos akárhogy szerettük volna, az említett dal egyelőre nem kerül bemutatásra, mivel amerikai managementjének egyeztetései még csak most kezdődtek. Ráadásul a „muzsikáról" nem csak stúdiófelvétel, de próbatermi és koncerten rögzített verzió is létezik. Arra a kérdésre, hogy miért csak most történtek lépések egy három évvel ezelőtti Lady Gaga-számmal kapcsolatban, a zenész azt nyilatkozta, hogy nem követi az énekesnő pályáját, de maximálisan elismeri őt, mint előadóművészt, viszont ha az interneten nem terjednek kompromittáló felvételek a plágiumról, ő minden bizonnyal észre sem veszi a hasonlóságot a két szerzemény között. Kozso szerint egyértelműen egyező hangsorok vannak az ő általa írt dallammenet és a Paparazzié között. Az egyeztetésekről egyelőre semmilyen konkrétummal nem tudott szolgálni, de az amerikai menedzsmentje folyamatosan tájékoztatja a helyzetről.

Kozso szerint ez nem az első eset, hogy másolják a dalait, hasonlóra talált már példát Magyarországon és Romániában is, ahol a saját vagy a Shygys, Bestiák esetleg éppen más előadóknak írt szerzeményeit koppintották. Jelenleg, mivel már nincs magyar kiadóval kötött szerződése, nem kötelezi annak egyetlen pontja sem egy békejobb nyújtására, így ezekben az esetekben is megteszi a jogi lépéseket. „ Mivel a 21. évemet taposom ebben a szakmában, már akkor multiplatinalemezes előadó voltam, amikor Lady Gaga még nem is létezett. Ő egy egész Fölgolyón, míg én idehaza és a környező országokban tevékenykedtem a zeneiparban. – nyilatkozta Kozso. „Tisztában vagyok azzal, hogy világszinten ő mekkora sztárnak számít, de azért Magyarországon és Közép-Európában én is leraktam már valamit, és eladtam több mint kétmillió lemezt. Emiatt is gondoltuk, hogy ha már ilyen lehetőség adódott, azt ki kell használni" Arra a kérdésre, hogy esetleg nem csak hírverésről van-e itt szó, a zenész azt reagálta: „Itthon mindig vannak rosszakaróim, voltak is, mint ahogy minden sikeres embernek, de minél többen támadnak, annál több erőt kapok a küzdelemhez. A sárdobálóknak meg legalább a reggeli kifli mellé van min csámcsogniuk. Ja, és egy ilyen hír sem a bulik számán, sem a dalok letöltésén nem változtat." – mondta Kozso, és még hozzátette, hogy majd az illetékesek eldöntik, hogy az általa álmodott nótára mennyire hasonlít a Paparazzi, de ő nem fogja hagyni, hogy valaki csak úgy átgázoljon a szerzői jogain. Más sem hagyná.

A felvétel nyilvánosságra hozásával kapcsolatban elmondta, hogy hivatalosan is meg fogják jelentetni a dalt, ezért ő maga kérte a sajtó képviselőit, hogy semmi konkrétumot ne írjanak róla, még a címét se, mivel nem csak az miatt az ügy miatt szeretné, ha kiadnák.

Szóval amíg kijön a bizonyítéknak is használható régi/új Kozsó-dal, álljon itt az a szerzemény, ami a producer szerint az ő hathatós segítségével lett világsláger.


pop hír plágium lady gaga kozsó ámokfutók



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása