2012.11.03. 14:00 – Sajó Dávid

Dobj egy csókot, ha ott jársz a Keletiben! - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!


LGklipszemle2_1.jpgAz ünnepekre dupla klipmegosztással készültünk, ezért szombaton csak a magyar, vasárnap pedig csak a külföldi videókkal foglalkozunk. A borús ősz láthatóan rányomta a bélyegét egy-két klip hangulatára, ilyen például az Angertea és EZ Basic új videója vagy a Bermuda szabadtéri szomorkodása. A Meztelen Diplomaták gyorsan el is utaztak Ciprusra forgatni, ahogy a Slap in the Bass is inkább a Balaton Soundot választotta kikapcsolódásként, ellenben a Levitatióval, akik már egy valamivel komolyabb témát választottak a klipjükhöz, Végezetül kapunk két hiphopos versfeldolgozást is, jófélét Halott Pénztől és szánalmasat Dopemantől illetve két alternatív valóságot is, egyikben Fekete Dávid hungaro-amerikai kalandjait követhetjük végig, másikban pedig a Wattamen egészen elképesztő fétis-produkcióját a földalatti tömegközlekedéssel kapcsolatban.

Angertea - Demons Surfaced

A Lángoló Gitárokon volt hallható először az Angertea legújabb nagylemeze, és most itt van róla egy új videó is, amit egy régi moziban forgatott a zenekar Nagymágocson. Ezen a helyszínen látható az együttes, ahogy zenélnek, és a - valljuk be - nem túlságosan mozgalmas videót különböző effektekkel és színezéssel dobták fel, hogy a zenén kívül egy ideig a képek is lekössenek minket, bár előbbi élvezeti faktora azért jóval nagyobb.

EZ Basic - Sometimes I Can't

Szintén nálunk premierezett idén az EZ Basic legutóbbi EP-je, amiről a Sometimes I Can't című dalhoz készült új videó. A klipben túl sok dolog nem történik, mindössze az együttes zenél egy lila színű  háttér előtt, miközben a képet néha különböző geometriai formákkal dobják fel. Nem egy látványos videó, de a dal hangulatához tökéletesen illeszkedik.

Bermuda - Minden valódi

Az ősz eljövetele és a tél közelsége úgy látszik kicsit visszavesz a zenekarok kreativitásáról, ha klipekről van szó, legalábbis a Bermuda sem tört nagyon össze magát harmadik videójában. A kissé érzelmesre sikerült dalhoz kimentek a stábbal a szabadba olyan időben, amikor talán még a tisztességes postás is alszik, és adtak a frontember kezébe egy régi gitárt, hogy akkor most csinálj valami, utána majd összevágjuk. Félreértés ne essen, ahogy az EZ Basic, úgy a Bermuda dala is nagyszerűen párosul az adott dallal, csak az ilyesfajta szabadtéri szenvedés fölösleges majdnem négy percig.

Meztelen Diplomaták - Donna Káren

Megszokhattuk már, hogy ha egy magyar zenekar a tengerpart közelében jár, akkor abból általában napszemüvegben tátogós és széles mosollyal pálmafák alatt koktélozós klip lesz a vége. A Meztelen Diplomaták szerencsére elkerülték ezt borzalmas formulát, és ciprusi utazásukról forgattak egy majdnem road movie-t. Igazából ez is elsülhetett volna rosszul, de az együttes nem próbált meg fölöslegesen vicces lenni és rendes kamerát is vittek magukkal, aminek felvételeit aztán nem Windows Movie Makerrel vágták meg. Ebben a rideg őszi időben a kétpercnyi nyári Ciprus még kifejezetten jól is esik.

Levitatio - Toy

A Levitatio zenekar klipjét az amerikai 101. légi szállítású hadosztály ihlette, akik a második világháborúban többek között a normandiai partraszállásban is részt vettek. A klip egy a nácik által foglyul ejtett katonát állít a középpontba, akit fel-le ráncigálnak, majd a földre térdepeltetnek. A videó kivitelezése egész ügyes lett, kár hogy a térdeplésen kívül nem igazán sikerült ütős képeket összehozni az egyébként remek alapötletből.

Slap in the Bass - Indian Legends

A veszprémi Slap in the Bass klipje nagyszerű példa arra, milyen amikor nem sikerül a dal színvonalához megfelelő videót készíteni. Persze érezhető rajta, hogy túl nagy keret nem volt a forgatásra, és egyébként is van egy amolyan szertelen feelingje az alkotásnak, ahogy a két producer Veszprémből egy lopott BMW-vel utazik le fellépni a Balaton Soundra. Jópofa ötlet, a fesztiválos képek közül van egy-két igazán jól sikerült darab, csak véleményünk szerint egy kicsit pörgősebb vágással, és kevesebb előre megtervezett jelenettel egy sokkal tökösebb klip lehetett volna belőle.

Halott Pénz - Feltámad a tenger

Kicsit most genyók leszünk, de a Halott Pénznél amerikaibb rapper művésznevet talán senki nem talál ki magának a következő öt évben, ha csak nem terjednek el vírusszerűen a hazai hiphop színtérben a Lil Józsik meg a Young Fillérek. Persze hősünk esetében a Halott Pénz inkább ironikus, mintsem valamiféle gengszter hitvallás, legalábbis a Petőfi-vers köré épült dalhoz készített klipben nem találunk semmi irritáló álbűnözői manírt, hála a jó égnek. Fekete-fehér képek, itt-ott szétcsúszó alakok, tükrözés és fényjáték jellemzi az alkotást, amely tökéletesen kielégíti a néző érdeklődését három és fél percig.

Dopeman - Szopni fogsz!

Ha már mutattunk előbb egy egész jó versfeldolgozást rapben, akkor álljon ennek a tökéletes ellentéte, ki mástól, mint őfelsége XVI. Pityinger Ladislaótól. Dopemannek sikerült a Himnusz után József Attila Tiszta szívvel című versét is a falhoz szorítania, kloroformmal elkábítania és síkosító nélkül feldugnia neki a mikrofont. Értjük ám, hogy évente muszáj valami igazán POLGÁRPUKKASZTÓ-t csinálni a tisztelt képviselőjelöltnek, de akkor legalább annyit tegyen meg nekünk, hogy azt az átkozott fejhallgatót tolja már fel a fejére rendesen, mert úgy néz ki, mint egy másnapos Geordi La Forge a Star Trekből, aki nem találja a homlokán hagyott vízort. A klip ugyanaz, mint a Bazmeg volt, tüntetésen felvett halandzsázó keménykedés közhelyes népnevelési célzattal.

Fekete Dávid - Most képzeld el

Most képzeld el, kedves olvasó, hogy nem is Magyarországon élsz, hanem Amerikában, az ígéret földjén, ahol a focicsapatod kitett téged az út szélére egy félresikerült field goal miatt. Ezért te stoppolásra kényszerülsz, de nem is lennél az álmok földjén, ha nem egy rakás trendi fiatal venne fel téged egy Volkswagen-mikrobusszal. Te ennek annyira megörülsz, hogy lazán kimászol a kocsi szélére énekelne anélkül, hogy bármiféle reakciót váltanál ki attól azoktól a vadidegenektől, akik csak segíteni akartak rajtad nehogy éhen halj az út szélén. Az idilli jenki road trip életérzésre a közös táborozás teszi fel a koronát, ahonnan már tényleg csak a mályvacukor-sütögetés és a gagyi horrorsztorik mesélése hiányzik. A rengeteg kaland és izgalom után ennek a társaságnak is elege lesz belőled, szóval kiraknak ugyanoda, ahol korábban felvettek, és rád sóznak egy csajt is, mert spórolni kell a benzinnel.

Wattamen - Metrómulatós

Sokat gondolkoztunk azon, hogy megkíméljük-e az emberiséget a következő videótól, de az igazat megvallva mi is kicsit jobban éreznénk magunkat, ha lenne kivel együtt sírnunk esténként a Wattamen videójára gondolva. Elképzelésünk sincs miért, hogyan, és milyen célból készült ez az egész, de ha én ezt külföldiként nézném, mint egy magyar turisztikai propagandafilmet, akkor az első adandó alkalommal beállnék az al-Kaidába, hogy a földdel tegyem egyenlővé az egész Kárpát-medencét. Az első pillanattól kezdve csak úgy kapkodjuk a fejünket az olyan gyöngyszemeket látva, mint a jegyellenőrzésen néptánccal átbliccelő utas, a metróalagútban tektonik táncot járó faipari szakközépiskolások, a refrénben megszólaló szignál vagy az egészen brutális mondanivalóval rendelkező verse részek, ahol az énekesnőnek csúfolt hölgy megállókkal és szerelvényekkel akar smárolni. Ha ez az egész a BKV megrendelésére készült, akkor Vitézy Dávid helyében az első adandó alkalommal lebombáznám a négyes metró eddig elkészült részeit, és ahogyan a fagyizó gördeszkások, úgy mindenki tiltva lenne, aki ennek a megmagyarázhatatlan szörnyszülöttnek a létrejöttében segédkezett. A négyes metró tényleg el van átkozva, ideje hívni egy ördögűzőt.


dopeman bermuda angertea ez basic fekete dávid klipmegosztás meztelen diplomaták slap in the bass halott pénz wattamen levitatio



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása