2012.11.07. 10:00 – Juhász Edina

Béna zenekar voltunk, akik egy garázsban lépnek fel - No Doubt-interjú Tony Kanallel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

No-Doubt-settle-down.jpegTizenegy év szünet után jött ki Push And Shove című új lemezével idén a kaliforniai No Doubt. A 2001 óta eltelt albummentes időben leginkább Gwen Stefani énekesnő szólókarrierjéről lehetett hallani (még Budapesten is forgatott klipet), illetve néha arról, hogy Tony Kanal basszusgitáros is zenélget, producerkedik itt-ott. Még az indiános balhé előtt beszélgettünk Kanallel az MTV EMA-en is fellépő No Doubt terveiről, a zeneipar megváltozásáról, és hogy egyáltalán el tudnak-e menni világ körüli turnéra a gyerekeik miatt.

Miért kellett ennyit várni egy új No Doubt-lemezre?
A Rock Steady lemezt 2001-ben csináltuk, majd 2002-ben turnéztattuk, aztán 2003-ban kiadtuk a Greatest Hits lemezünket, azt is megturnéztattuk 2004-ben, és ez így elég sűrű időszak lett, ezért elhatároztuk, hogy pihenünk egy kicsit. 2008-ban újra elkezdtük a közös munkát, írtuk az új lemezt, és egy kisebb írói válásággal szembesültünk. Azt tapasztaltuk, hogy nem jönnek olyan gyorsan és egyszerűen a dalok, mint ahogy azt hittük. Elmentünk inkább egy turnéra, hogy az majd összehoz minket, hiszen azt csinálhattuk ami mindig is a legboldogabbá tett mindenkit a zenekarban, és amit a legjobban élveztünk, vagyis koncerteztünk. Úgyhogy 2009-ben egy 58 állomásos turnét nyomtunk le Amerikában, és nagyon klassz volt, újra jól működtünk együtt, és rengeteg inspiráció jött ebből a turnéból. Aztán visszatértünk az íráshoz, és már működött is a dolog. Persze így sem voltunk nagyon gyorsak, de ennek az az oka, hogy mindegyikünknek gyerekei vannak, emiatt nagyon nehéz szervezni, és olyan időpontot találni, ami mindenkinek jó. A gyerekek születése előtt a zenekar volt a legfontosabb prioritás, de mostmár mindenkinek a családja a legfontosabb, de azért megcsináltuk. Kicsit hosszas munka volt, több időbe telt mint azt gondoltuk, de azért csak elkészült.

TonyKanal.jpgHa a gyerekek az elsődleges prioritás, akkor nem is terveztek világkörüli turnét?
De, mindenképpen megyünk turnézni. Most TV műsorokban lépünk fel Európában, hétvégén az X-Factorban léptünk fel, aztán Párizsba megyünk, majd az MTV EMA díjátadón szereplünk. Az igazi turné jövőre kezdődik majd, és az amerikai rész az abból a szempontból lesz egyszerűbb nekünk, hogy oda biztos jönnek velünk a gyerekek. Meglátjuk hogyan bírják, és eldöntjük, hogy a világ többi részére is jönnek-e.

Akkor a magyar közönség a TV-n keresztül leghamarabb az MTV EMA díjátadón fog látni titeket. Oda mivel készültök?
A Looking Hot számunkat játsszuk majd el, ami egy nagyon vidám dal, és élőben ez talán még jobban átjön majd. Nagyon szeretem ezt a számot koncerten előadni, mindig mosolyognom kell közben, már alig várom. Nem is emlékszem, de talán mint No Doubt nem léptünk még fel az MTV European Music Awardson, úgyhogy nagyon izgatottak vagyunk, ráadásul jelöltek is vagyunk.

Sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy a koncerteken Gwen Stefani szólókarrierjéből is előkerülnek majd dalok?
Nem hiszem, legalábbis nem ez a terv. Így is nehéz lesz összeállítani a rengeteg No Doubt-dal közül egy ütős setlistet. Mikor nemsokára hazatérünk Európából, adunk néhány, egészen pontosan hét koncertet otthon, Los Angeles-ben, és nagyon nehéz arra is összerakni a dalokat. Nyilván a Tragic Kingdomról lesznek számok, A Return Of Saturnról, a Rock Steadyről, és természetesen az új lemezről is, és akkor még vannak a régi dalaink is, szóval így is nehéz dolgunk van.

Elégedett vagy az új album fogadtatásával?
Nagyon büszke vagyok erre a lemezre, úgy érzem előre léptünk ezekkel a dalokkal, és nekem ez volt a fontos, hogy ne hátra tekintgessünk, hanem kísérletezzünk egy kicsit. Ez egy újabb fejezet a No Doubt történetében, és elégedett vagyok vele. Elovasom a kritikákat, átgondolom, megfontolom, de összességében az a lényeg, hogy engem büszkeséggel töltsön el az, amit letettem az asztalra.

Néhány kritika szerint lágyabb lett a zenétek az évek alatt. Erről mit gondolsz?
Úgy gondolom ez a lemez nagyon progresszív lett, érdemes élőben meghallgatni a dalokat, az majd eloszlat minden kétséget, mert élőben ugyanúgy zúzunk, ahogy mindig is tettük. Nem érzem, hogy puhultunk volna.

Úgy tünik mintha kicsit visszatérnének az új lemezen a ska elemek, amik annak idején is jellemzőek voltak rátok. Aki nem követte nyomon a kezdetektől fogva a zenekar pályafutását annak ez új lehet. Hogyan jellemeznéd ezt a No Doubt-féle ska stílust?
Nagyon sok elem és stílus vegyült mindig is a zenénkben, és bátran nyúltunk már a kezdetektől különböző stíluselemekhez, így a ska műfajhoz is. Sosem tartottuk magunkat egy klassikus értelembe vett ska-pop zenekarnak, de nagyon sok leírásban láttuk magunkról ezt, holott több műfajt is kevertünk. Jó, az igaz hogy a nagyon legelején a ska közegből jöttünk, ezért mindig is érezhetőek lesznek a hatások, de rengeteget kísérletezgettünk mindig is. Egyébként sosem fértünk be az igazi ska közösségbe, mindig is kilógtunk onnan, ami egyáltalán nem baj.

Amúgy most a Push and Shove dalra gondolsz ugye? Abban nagyon klassz ska hatások vannak, többek között Major Lazer, Diplo és Busy Signal miatt is, akik nagyon otthon vannak ezekben a körökben, és a dal készítésében is részt vettek.

Sok előadónak segítettél már producerként, de az új lemezetekre Mike Stent is részt vett a produceri munkákban. Miért kellett a segítség?
Mind a négy zenekari tagnak nagyon erős és határozott véleménye van mindenről, ezért fontos hogy a szobában legyen egy bíró is, és ő volt Mike Stent. Már dolgoztunk vele, megbízunk benne, közel áll hozzánk, és tud minket kezelni.

A legutóbbi stúdiólemezetek óta a zeneipar nagyon megváltozott, ti mit érzékeltek ebből?
Hogy egy teljesen más világba kerültünk. A végeredmény persze ugyanaz maradt, adjunk ki egy lemezt, amire mindenki büszke lehet, és mi is szívesen hallgatjuk. De hogy ez hogyan jut el az emberekhez, na az egy teljesen új történet. Ez az egész social media dolog elképesztő. Személy szerint nekem az volt megdöbbentő, hogy a rajongóidat azonnal tudod mozgósítani, rögtön tudsz üzenni, és nem akárkin keresztül, hanem én magam üzenhetek nekik. Tegnap is, mielőtt elindultunk szórakozni csináltunk egy képet, azonnal megosztottuk, és még oda sem értünk a helyre, de a rajongók már tudták, hogy bulizni mentünk.

Te használod külön is valamelyik felületet, vagy a zenekarnak van közös?
Twittert használunk, a zenekarnak is van, meg nekünk is külön-külön. Én elég rendszeresen használom, leginkább fotókat osztok meg egyébként.

Hiányoznak a mindennapjaid, amit a sikeretek előtt éltél?
Az átütő siker előtt kilenc évig próbálkoztunk a zenélgetéssel, és egy dalunkat sem játszotta semmilyen rádió. Ugyanígy együtt lógtunk, csak akkor a béna zenekar voltunk, akik egy garázsban lépnek fel, aztán lettünk az ismert zenekar, akik körbeutazták a világot, most meg vagyunk a zenekar, akik együtt nevelik a gyerekeket. Mindezt megélni ugyanazokkal az emberekkel nagyon furcsa, és nagyon vicces dolog.


interjú pop ska no doubt



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása