2012.12.24. 10:15 – KirschAndrás

Ave Santa! – Black metal karácsony

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

jesus-birth.jpgA karácsonynak is megvannak az árnyoldalai, ami nem feltétlenül merül ki abban, hogy három napig a Kincs, ami nincs megy a tévében. Legalábbis egészen minimálisra tehető azon vehemens fiatalok száma, akik pont ezen alkotás hatására akarták keletre űzni a kereszténységet. A norvég black metal neves képviselőinek némely szerzeményeit azonban valódi karácsonyi traumák ihlették, még ha ez nem is igazán publikus információ. Mi azonban ünnepi szellemben sem átalljuk lerántani a leplet néhány notórius klasszikusról, és a mögöttük meghúzódó személyes drámáról.

Burzum: Det som en gang var

„Count Grishnackh, most már igazán abbahagyhatnád a ródlizást, és bejöhetnél karácsonyfát díszíteni. Köszönj el szépen Nocturno Cultotól és iszkiri befelé!" – kiabálta a kis Varg Vikernes mamája, ám ő már akkoriban is felettébb keményfejű és szófogadatlan volt. Egy perc nem telt belé, és már siklott is le a domboldalon, egyenesen neki a helyi plébános vádlijának. A felbőszült pap meghúzta a fülét, majd az esti betlehemes játékban helyette végül Euronymousra bízta Boldizsár szerepét. Varg nagyon sokáig képtelen volt megemészteni mindezt, a sztori további részét pedig már ismerjük. Sérelmeit a Det som en gang var (Megtagadom a ministrálást) című dalban összegezte.

Emperor: The Burning Shadows Of Silence

Samoth már tíz évesen is arról álmodozott, hogy egy tűzoltózenekar dobosa lesz. Egy nap a karácsonyi nagymisére menet döbbenten vette észre, hogy a helyi fatemplomban tűz ütött ki – mint kiderült, egy rakoncátlan csillagszóró jóvoltából. Gyorsan hazaszaladt, hogy rátermettségét bizonyítandó, legalább egy üveg vízzel részt vehessen az oltásban. Igen ám, csak hogy a műhelyből felkapott flakonban denaturált szesz volt. Ezt követően nemcsak, hogy gyermekkori álma dőlt össze, de rendszeres megaláztatások céltáblája is lett. Viselkedése egyre több aggodalomra adott okot, mikor végül hótaposóját fordított kereszt alakban tűzdelte tele rajzszegekkel, az iskolapszichológus is lemondott róla.

Mayhem: Necrolust

A „betlehemi kisded" szóösszetételből a mai napig számos félreértés adódik. Norvég underground körökben ugyanis a kifejezés alatt ugyanis jobbára a kis Deadet értik, akinek lelki defektjei ugyancsak a karácsonyra vezethetők vissza. A lázadó lelkű ifjú ugyanis már kisiskolás korában is felettébb rosszul tolerálta, hogy konzervatív nagyanyja hóemberes szvetterben járatja éjféli misére. „Legalább egy kurva Possessed-logót horgoljál rá, nagymuter!" – hajtogatta Dead, ám kérése süket fülekre talált. Egyik karácsonyon a fiúcska iszonyú haragra gerjedt, majd bosszúból megfojtotta az idős hölgy zebrapintyét, és hónapokig egy Tescós szatyorban hordozta a tetemet. Erről szól a dal:


metál karácsony black



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása