2013.03.23. 16:40 – Lángoló Gitárok

Vihar a homokórában - Dalmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Nomad.jpgPremier még nem volt a Dalmegosztás rovatunkban, úgyhogy most itt az ideje ennek is. A képünkön is látható, visszatérő Nomad zenekar ugyanis felvett két új dalt, úgyhogy ezt most a Lángoló Gitárok olvasói hallhatják először. És ha már ilyen rockosan kezdtük, akkor folytassuk is keményen, ugyanis véleményt mondunk a Megazetor új EP-jéről is. Utána már nem metálkodunk, hanem elmondjuk, hogy a Zombie Girlfriend-es Szabó Benedek Kapuzárási piknik című lemeze milyen klassz lett, illetve véleményezünk még olyanokat, mint a Petenders, a Plutó (hamarosan lemezpremier!), a Fine Cut Bodies és AMB. Alább van mindez.

Nomad - Engedd, hogy még egyszer/Ajtó a mennybe

A Nomad elődje a kilencvenes évek kultikus thrash metal zenekara a Bedlam volt. A Nomad már évek óta zenélget ilyen-olyan felállással, de mivel énekesük, Fodi egy ideje Japánban él, most egy új énekessel és Nagy Levente Neck Sprain-basszusgitárossal indultak újra. Az énekes Juhász Marci lett, aki a Csillag Születikből lehet ismerős, és akivel halványan a népzene is megérkezett a zenekarba. A zene amúgy markáns riffekkel megszólaló, dallamos rockzene,  legjellegzetesebb eleme pedig Jánosi „Cicó" Szabolcs gitáros stílusa. Magyarországon keveseknek van ilyen harmóniaérzéke, és ennyire laza, csuklóból eljátszott témái. A zenekar nagyon feszes, nagyon egyben van, ráadásul a számok is prímák. Állítólag készül még két dal, kíváncsian várjuk, de addig is itt van az újraformálódott Nomad friss számainak premierje. (-dj-)

Megazetor - Sandstorm in an Hourglass EP

Felbukkanásakor a Megazetor leginkább a vicces nevével hódított, aztán meg azzal, hogy ennek ellenére elég komolyan vették a zenélést. Hirtelen nem is tudok mondani olyan magyar zenekart, akik itthon a Death-féle progresszív death metal vonalon alkotnának, ráadásul úgy, hogy semmiféle szégyellnivalónk nincs miattuk. A Megazetorral igazából csak egy baj volt mindig is, méghozzá hogy túl egyértelműek a hatásaik, bár ez mára kissé árnyaltabb lett a kezdeti időkhöz képest. Death ugyan még mindig van (meg néhol kis Nile, kis Morbid Angel és persze Cynic), de erőteljesen feljött ezek mellé a Mastodon is, és ezt most nem azért mondom, mert a Sandstorm in an Hourglasson van egy feldolgozás az amerikaiaktól, hanem mert a Second című dal akár egy kiadatlan Mastodon-szerzemény is lehetne. Ennek ellenére igen kellemes lett ez az öt új dal (plusz koncertfelvételek és remixek), amik között ráadásul még olyan téma is akad, ami képes beleülni a fülbe, ez pedig azt hiszem elég nagy dicséret egy alapvetően death metal zenekar számára. (dg)

Szabó Benedek - Kapuzárási piknik

Szabó Benedek a Zombie Girlfriend után most magyarul, szólóban jelentetett meg egy teljes nagylemezt, amelyet akár a hálószobapop műfajába is sorolhatnánk, pedig egy klasszikus gitáros-dalszerzői albumról van szó. Amíg zeneileg a Kapuzárási piknik egy ügyesen összetákolt barkácshangzással operál, addig a szövegek olyan témákat feszegetnek, amik eddig nagyon hiányoztak a hazai könnyűzenéből. Ebből kifolyólag a Hó Mártonnal való összehasonlítás helyénvalónak tűnik, csak Szabó Benedek jóval bátrabban nyúl a húszas évei közepét taposó generáció problémáihoz. Emiatt az első pillanattól sikerült azonosulni a lemezzel, számtalan olyan gondolat hangzik el benne, amely egy átlagos beszélgetésen is felmerül egy hétvégi sörözés alkalmával a haverokkal. A Kapuzárási piknikre akár azt is mondhatjuk, hogy a felnőtté válásra még mindig alkalmatlan, rendszerváltás környékén született korosztály önvallomása a pesti létről, a szeretkezés és a baszás kapcsolatáról és az életvezetési kilátástalanságról, amely annyira érinti ezt a generációt. Ráadásul az egész album ingyenesen letölthető. (sd)

Petenders - Bullhorn EP

21. századi blues/rock színtéren jelenleg nincs a Petenders-hez fogható banda Magyarországon, és ezt nem csak az EP hangzásában (vintage hangszerek, analóg felvételi és mastering eljárás) lehet tetten érni, hanem mind profizmusban, mind zenei megoldásokban (sic). - kaptuk az emailt a Petenders zenekartól. Egyébként valóban nagyon erős a vintage érzés a Bullhorn EP-t hallgatva, azonban ezen kívül más nem igazán tudnánk kiemelni. Hagyjuk is azt, hogy mennyire döcög az énekes angolja, egyszerűen arról van szó, hogy lehet ez a zene itthon valóban egyedinek mondható, de az utóbbi évek blues rock revivaljének köszönhetően ez a négy dal egyszerűen semmi újat nem tud mutatni. Na, nem mintha a revivalek erről lennének híresek, csak a Petenders zenéje semmi pluszt nem ad ahhoz az alapokhoz, amit évtizedekkel ezelőtt már a műfaj nagyjai lefektettek. Egyedül a Snake Boots Shuffle Hammond-orgonás szólózgatása ragad meg bennünk, de az énekes ezt is elrontja, mert szimplán nincs megfelelő orgánuma ehhez. Pedig azt egyáltalán nem mondanánk, hogy rossz lenne a Bullhorn EP, tényleg jól szól és érezhető a hangzáson a régimódi keveréstechnika, azonban ennek maximum kiegészítő elemként kéne szerepelnie egy hasonló hanganyagnál, nem pedig kulcsfontosságú információnak. Egy kicsit több vagányság és legalább tízszer annyi bátorság és talán egy okos producer kellene ahhoz, hogy ebből legközelebb egy kifejezetten tökös felvétel szülessen, mert ez így egyelőre nem sokat vizet zavar. (sd)

Pluto - Mese a csillagokról

A Pluto nemsokára új nagylemezzel jelentkezik, amiről most itt az első dal. A Mese a csillagokkal dögös redneck psychobillyvel kezdődik, amibe később bekapcsolódik a western szájharmónika, de a szöveges részeknél sokat tompul ez a hatás. Ez pedig nagy kár, mert sajnos az ének inkább a magyar alternatív rock hagyományait idézi, ahogy a szöveg beszállásával egyszerűbbre váltó gitártéma. Ettől még egy egészen pofás szerzemény a Mese a csillagokról, de azért kicsit sajnáljuk, hogy a dal elején kreált döglesztő hangulatnak nem sikerült kicsit nagyobb teret engedni. (sd)

Fine Cut Bodies - Sherman's Travel

Kevin nem először készít hangmintacsomagot, de most még külön egy külön generatív vizuált is programozott hozzá. A gonosz, sötét, morcos hangokból álló pakktól mi pár percre egy intergalaktikus űrhajócsata részének éreztük magunkat, szóval erősen ajánljuk minden producerpalántának, főleg mert ingyenesen letölthető. (sd)

AMB - Rain

AMB pár napja töltött fel a Soundcloudjára egy dalt Rain címmel, ami a mostani időjárási viszonyokat nézve feltétlenül aktuálisnak számít. A feltöltés leírása szerint a dal megírását AMB másnapossága, a hirtelen lezúduló eső és egy magában dúdolgatott dallamocska ihlette. Ezért fogta magát, felvett pár esőcsepphangot, készített belőle egy lenyűgözően megnyugtató dalt és még egy abszolút minimalista videót is kapott a szám. Mindezt azért, hogy ti ezt ingyen letölthessétek. (sd)


audio pluto megazetor nomad fine cut bodies amb dalmegosztás petenders



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása