2013.08.15. 14:05 – Sajó Dávid

Mindig lesznek olyanok, akik szembehúgyoznak a széllel - Flogging Molly-interjú Dave King frontemberrel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

A Flogging Molly a Dropkick Murphys mellett az ír kocsmapunk emblematikus zenekara. A kissé kótyagos Dave King frontemberrel beszélgettünk a szigetes koncertje előtt arról, hogy milyen most a csődbe jutott Detroitban élni, volt-e rivalizálás a Dropckick Murphys-zel és hogyan lett a kaliforniai gördeszkások egyik kedvenc zenekara a Flogging Molly. (Interjúfotók: Üveges Zsolt)

Ha jól tudom visszaköltöztél Dublinba. Visszatért a zenekar a gyökereihez?
Inkább csak én, ugyanis szinte mindenki máshol lakik. Ezért is akkora szenvedés nekünk összerakni egy nagylemezt. Ketten lakunk párhuzamosan Írországban és Detroitban, ketten Coloradóban, aztán van, aki Ohióban, Kaliforniában és New Yorkban. Képzelheted milyen nehéz ezt a bagázst egy helyre terelni

Téged mennyire érint az, hogy Detroit városa csődbe ment?
A legutóbbi lemezünket ott vettük fel és a dalszövegek nagyon sok ponton érintik a városok problémáit. Szerintem a csőd még jót is tehet a városnak, ugyanis a legtöbb ember nem tudja, hogy a felszín alatt milyen klassz dolgok történnek ott. Amikor Bridgettel Detroitba költöztünk olyan környéken laktunk, ahol rengeteg épület be volt deszkázva. Most nincsenek, mert rengeteg fiatal költözik ide a rendkívül alacsony ingatlanárak miatt. Ráadásul nagyon sok zenész és művész van köztük, remek emberek lakják most Detroitot. A probléma a korrupt politikusokkal van, akik szó szerint lerabolták a várost.

Mennyire ástad bele magad a város rendkívül izgalmas zenei múltjába, amikor odaköltöztél?
Fantasztikus zenei kultúrája van a városnak és hazudnék, ha azt mondanám, nem volt rám erős hatással. Nemrég például a Wailersszel koncerteztünk ott és fantasztikus volt. De hasonló a helyzet Dublinban is. Ezekben a városokban a punk mindig jelen volt és jelen lesz. Mindig lesznek olyanok, akik szembehúgyoznak a széllel. Egy fél pillanat, csak 10 perce ébredtem és kicsit még kómás vagyok.

(Kibont egy dobozos Drehert, koccint velem és egy húzásra kiissza a felét.)

Ez magyar sör ugye? A dobosunk nagyszülei is magyarok, nemrég hazajött felkeresni őket. Szóval visszatérve a városokra. Mi tényleg ilyen vándorcigányok vagyunk, ugyanis a zenekar nagyrésze Los Angelesben találkozott először. Ott hallottam először Bridgetet játszani és mivel illegális bevándorló voltam Amerikában, ezért nem mehettem haza Írországba. A honvágy és a környék idegensége óriási inspirációt jelentett nekünk és innen jött azaz erős punk hatás, ami annyira jellemző ránk. A Flogging Molly zenéjét általában kelta punk vonalhoz szokták csatolni, pedig erősen érezhető rajta a kaliforniai punk hatása.

Mennyire lógtatok ki közegből, amikor zenélni kezdtetek Los Angelesben?
Az elején érezhető volt, amikor egy kis klubban zenéltünk minden héten. Aztán szép lassan megismertek minket, végül a Warped turnénak köszönhetően már nem idegenkedett tőlünk senki. Imádtam látni az amerikai kölykök arcát, amikor népi hangszerekkel léptünk fel a színpadra, de tök punkzenét nyomtunk velük. Itthon, és világszerte is rengeteg kelta punk együttes van.

Mennyire lehet ezt hitelesen játszani úgy, hogy nem is rendelkezel ír felmenőkkel?
Ezt nem tisztem eldönteni. Nekem az ír népzene és a punkrock nagyon sok mindenben hasonlít. Mindkettő kiáll valamiért vagy éppen valami ellen. A Dubliners kezdte el az egészet és ez akkor annyira forradalminak, annyira lázadónak tűnt, hogy máig beleborzongok, ha az első koncertemre gondolok.

Az utóbbi években valamiféle trend fedezhető fel abban, hogy rengeteg angolszász rockzenekar fedezi fel magának a tradicionális népi hangszereket.
Ilyenek mindig is voltak, csak nem kaptak annyira nagy figyelmet, mint mondjuk a Mumford & Sons. Marha jó látni az ilyen együtteseket, mint ők, mert végre képesek tovább gondolni a klasszikus rockzenei felállást, ami csak gitárból, basszusgitárból meg dobolásból áll. Az pedig különösen izgalmas, hogy ezeket az öreg, régi hangszereket képesek aktualizálni és ügyesen beépíteni a mai popkultúrába. Amikor mi csináltuk még ezt kicsit vágytunk rá, hogy arra ösztönözzük az embereket, hogy nyugodtan vegyenek bendzsót vagy hegedűt a kezükbe, ne korlátozzák magukat három-négy hangszerre. Valamilyen szinten ezt is kicsit punknak tartom.

Volt valamiféle rivalizálás a keleti parti Dropkick Murphys és a nyugati partról indult Flogging Molly között?
Nem vagyunk rapperek, soha sem volt köztünk se ellentét, se rivalizálás. A Dropkicks nagyon büszke lehet arra, amit Boston városáért tettek a bombatámadás után. Egy rakás koncertet adtak, jótékonysági árveréseket szerveztek és tényleg mindent tőlük telhetőt megtettek, hogy az otthonuknak számító városon, és azoknak lakóin segíthessenek.

DSC 9458
Flogging Molly a Szigeten (Fotók: Bődey János)

Gondolom a plafonról is whisky folyik, amikor egy helyen koncerteztek.
Nem, azért ezt nem mondanám. Nagy buli az egész, de inkább csak beszélgetünk a családról és barátokról, miközben legurul pár sör. Ez azért is van, mert alig játszunk együtt. Amikor turnészezon van és eljutunk Bostonba, akkor ők általában Amerika vagy világ másik végén vannak. Egyszerűen csak örülünk annak, hogy mi, a Dropkicks vagy a Pogues felléphet a Szigeten és az embereket ez is érdekli DJ Random Dávid fellépése mellett.

Nem volt nektek furcsa annak idején, hogy a kaliforniai gördeszkás kultúra is magába fogadta a zenéteket.
A Warped turné miatt viszonylag hamar hozzászoktunk, hogy írsapkás gyerekeket láttunk bakancsban deszkázni Los Angelesben. Ráadásul Matt Hensley, a zenekar harmonikása világbajnok gördeszkás volt és tíz évig a Guiness rekordok könyvében is szerepelt. Sokáig az ő nevéhez fűződött a világ legmagasabb ollie-ja. Szóval ez a másik indok, hogy a Flogging Molly és a gördeszkázás máig kéz a kézben jár.


interjú sziget dave king punkrock flogging molly kelta punk



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása