2013.12.13. 13:05 – Hirdetés

A Mano Negra Kolumbiában

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

manonegra-silenos-borito-web.jpgManu Chao szeptemberben már negyedszerre koncertezett nálunk, ami azt bizonyítja, van egy stabil bázis, amely nyitott az önfeledt hangulatra, az újlatin derűs bulizásra. Ugyanakkor egyre többen vannak a koncerteken, akik számára újdonság, hogy a szólókarrier egy legendának számító együttes felbomlásakor indult be. A Mano Negra a 80-as, 90-es évek fordulójának utolérhetetlen európai zenekara volt, melyet Manu és testvére, Antoine alapított, s amely a zenélésen túl mindig valami magasabb célokat is kitűzött maga elé - és talán éppen ez okozta a vesztüket.

Az egyik legfantasztikusabb kalandjuk során csatlakoztak egy kolumbiai expedícióhoz, és egy ócskavasból épített vonattal vágtak keresztül a gerillák uralta országon, hogy a legelhagyatottabb településeken, többek között Gabriel García Márquez szülőfalujában, Aracatacában léphessenek fel. 

Ez az 1993-as év, és konkrétan ez a turné jelentette a törést az együttesben. A Mano Negra ketté szakadt, többen hazatértek, Manu meg persze csökönyösen ott maradt a legvégéig. Az úton krónikásként részt vett a két Chao fiú édesapja, Ramón Chao, aki mellesleg neves francia újságíró, az újlatin kultúra elismert népszerűsítője (Le Monde Diplomatique, Le Monde).

Íróként első sikerét Georges Brassens életrajzával aratta, a későbbiek közül pedig az Alejo Carpentierrel készített interjúkötet és a Juan Carlos Onettiről írott esszékötete számított sikeresnek. Szóval a papa, ez a jó körökben mozgó író ember, A jég és a tűz vonata című könyvében örökítette meg az eseményeket.

A dolog már az ő szempontjából sem egyszerű. Először is konformista ötvenesként végigcsövezni Kolumbiát már eleve ötcsillagos teljesítmény. Ha meg hozzávesszük, hogy ahhoz kellett asszisztálnia, hogy a két fia addig szépen összesimuló életpályája éppen az ő szeme előtt válik ketté, akkor magánszemélyként van ebben a szituációban elég sok megírni való.

És mindehhez Kolumbia szolgáltatja a hátteret a maga nettó életveszélyével: dzsungel, tákolmány-vonat, gerillák, na meg a védelmet jelentő katonaság…

A könyv naplószerűen követi végig az eseményeket, így nem az utólag megszerkesztett, mesterkélt élményt kapjuk meg, hanem a nyers valóságot. Először a szerző szembesül az elemi kényelmetlenségekkel (tusolás elfelejtve egy darabig), kicsit bemutatja az országot (gyilkosságok és erőszak mindenfelé), aztán a semleges krónikás ott találja magát a küldetéstudattal indult, de a meghasonlás felé tartó közösség közepén.

Egyébként a Silenos Könyvkiadó jelenleg épp akciózza könyvei egy részét az Iguánában. Most potom 1200 Ft-ért lehet megvásárolni a Muse-ról, a Green Dayről, a Cure-ról és a Vágtázó Halottkémekről megjelent köteteit.

További információ és rendelés: www.silenos.hu


manu chao hír mano negra



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása