2013.05.19. 14:51 – Sajó Dávid

Messze még a hónap vége - klipmegosztás

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Iggy-And-The-Stooges-Ready-To-Die_1.jpgIsmét itt a klipmegosztás, benne öt friss magyar zenei videóval. Az Irie Maffiás Sena a veszprémi Slap in the Bass producer párossal forgatott közösen, a Belga és az Amorf Lovagok pedig ugyanazzal azzal a rendezővel dolgoztak animációs-stop motion kisfilmjeiken. Bemutatkozik a londoni magyarokból verbuválódott Sold For Evil egy pofás kis klippel illetve a Noxot szólókarrierre cserélő Szilviának is van új videója, bár túl sok nem marad meg belőle.


belga szilvia sena klipmegosztás slap in the bass amorf lovagok sold for evil



2013.05.19. 13:45 – Hirdetés

A nagy kaszás elpusztítana mindenkit, de lekési a világ végét – nyerj jegyet Ligeti György Le grand macabre című anti-operájának bemutatójára a Müpába

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

gyorgy-ligeti-04.jpgLigeti György, akinek művei számos kultikus mozifilm – többek között a 2001: Űrodüsszeia, a Ragyogás, a Tágra zárt szemek és a Charlie és a csokigyár – zenéjén keresztül is ismertek, idén lenne kilencven éves. A múlt század második fele legjelentősebb magyar zeneszerzőjének egyik főművét, a Grand macabre (magyarra fordítva A nagy kaszás) című operát május 22-én mutatja be a Művészetek Palotája – tizenöt év után első alkalommal Budapesten. A neves hazai és osztrák társulatok közreműködésével megvalósuló előadásra most a 2 darab páros belépőjegy egyikét nyerhetik meg, akik helyesen válaszolnak a kérdésünkre.

Ligeti operája abszurd anti-dráma, sőt a szerző meghatározása szerint „anti-anti-opera”, amely az 1978-as ősbemutatója óta eltelt időszak alatt mit sem vesztett aktualitásából: ma is épp úgy felráz és magával ragad. A fikció lazán követi Michel de Ghelderode 1934-ben íródott, La Balade du grand macabre című színművét, amely szerint a halál (operabéli nevén Nekrotzar, nem mellesleg egy hasonló nevű grazi black metal együttes névadója) az „ígyésígyedik században” megérkezik Breughellandba, és kisvártatva bejelenti, hogy a világvége éjfélre várható. Sietve közli, hogy az emberiség leigázásához lóra van szüksége, és a spicces kedvű borkóstoló, Piet vom Faß fogja betölteni ezt a szerepet. A halál így Piet hátán lovagolva állít be az udvari asztrológushoz, aki éppen női fehérneműben kelleti magát. Feltűnik Mescalina, akinek nemi vágya kielégíthetetlen, ezért kisvártatva megölik, majd a fiatal Go-Go herceg, akit cívódó és korrupt miniszterei próbálnak befolyásolni döntéseiben, akik azonban rögtön lelépnek, amint baljós hangulatot szimatolnak. Nekrotzar és kísérete ez után a hercegi palotából kívánja levezényelni a világ végét. Nagy lakomát csapnak, de a halál angyala úgy berúg, hogy elmulasztja a nagy eseményt: ilyen állapotban nem lehet kipusztítani az emberiséget, pedig a polgárok már a mennyben hitték magukat.


opera játék ligeti györgy



2013.05.19. 12:08 – Lángoló Gitárok

Még 24 órán át lehet licitálni a Fishing on Orfű nagyszínpadára

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Még egy napja van annak, aki szeretné, hogy a Fishing on Orfű nagyszínpadát róla nevezzék el. Mint ahogy beszámoltunk róla, a fesztivál szervezői jótékonysági árverést hirdettek, a győztes molinót is kap a színpad mellé, a befolyt összeget pedig a pécsi Misina Természet- és Állatvédő Egyesület kapja meg. A licit jelenleg 150 000 forinton áll, és habár az aukció időtartama hosszabb időre szól, a szervezők holnap, azaz május 20-án délben kénytelenek lezárni azt, hogy a győztes szerepelhessen a fesztivál programfüzetében és egyéb felületein. Itt lehet bekapcsolódni az árverés hajrájába.


fesztivál hír fishing on orfű



2013.05.19. 11:57 – Hirdetés

A punk a nyolcvanas években - második rész

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

punk2.jpgPár napja 1980-tól 1984-ig vettük végig nagy vonalakban a punkzene fejlődését, most pedig itt a kétrészes sorozat befejezése 1989-ig. A glam rock és társai által uralt évtizedben a hardcore elképesztő térnyerése számos zenekart tett tönkre, miközben a megalakultak az első olyan zenekarok, amik később már komoly kereskedelmi sikereket értek el. Folytatjuk az előző írásban megkezdett szokásunkat is, miszerint évekre bontva raktunk össze dalválogatásokat az aktuális esztendő legfontosabb albumairól.


punk



2013.05.18. 11:49 – Lángoló Gitárok

Egy vidéki bölcsész kalandjai - ByeAlex és a valóság

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

(Fotó: Ragnar Singsaas)

Magyarország csütörtök este megnyugodhatott. ByeAlex bejutott az idén Malmőben megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Azt, hogy ez az egész esemény jó vagy sem, érdekes vagy érdektelen, mindenki döntse el maga, ez a poszt most nem erről szól. Amellett viszont nem lehet elmenni szó nélkül, hogy Márta Alex hosszú ideje az egyik legfurcsább jelenség a magyar popzenei életben.


pop byealex



2013.05.18. 11:21 – Lángoló Gitárok

Kanye West és a Gyöngyhajú lány

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

kanye_64299d5c.JPGA zeneipar ugye válságban van, ezt mindenki tudja. Kanye West is, aki most csatlakozott azokhoz, akik a lehető legnagyobb felhajtást csapják egy-egy új daluk, albumuk mellé. A rapper péntek este, New Yorkban, egy házfalra vetítette ki magát, illetve mutatta be ezzel együtt a New Slaves című dalát, ami az első kislemez a közelgő albumról. Ez eddig oké, kellenek az ilyen dolgok, az viszont elég nagy megdöbbenést okozhat minden magyarnak, illetve akár a Scorpions-rajongóknak is, hogy az alább is látható videón az Omega Gyöngyhajú lány című klasszikusa szólal meg 2:40-nél. Kanye West ezzel ráadásul akaratán kívül is felköszöntötte a hetvenedik születésnapját pont aznap ünneplő Kóbor János Omega-énekest, ami azért elég menő dolog. (Mindezt a Cink fedezte fel amúgy, köszi érte.)


hiphop hír omega rap kanye west gyöngyhajú lány



2013.05.17. 16:56 – Lángoló Gitárok

Szeretnénk, ha a közönség mellett mi is otthon éreznénk magunkat - Rudimental-interjú Piers Aggett producerrel

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

rudimental (1).jpgElkezdődött a Pannónia Fesztivál, ahol az egyik legjobban várt fellépés a brit Rudimental elektronikus zenei formáció koncertje. A Feel The Love című dallal a londoni olimpia legnépszerűbb dalát elkészítő zenekarból Piers Aggett producerrel beszélgettünk a Rudimental számára legfontosabb hatással bíró előadókról, a rengeteg közreműködő kiválasztásának rendszeréről illetve arról, mire készüljön majd tőlük a közönség a Pannónia Fesztiválon.


interjú elektronikus drum and bass pannónia fesztivál rudimental



2013.05.17. 15:16 – Lángoló Gitárok

Tricky, Testament és Freestylers is lesz a Zöld Pardonban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

tricky.jpgTizenötödik születésnapját ünnepli idén a budapesti Zöld Pardon, ahol ebben az évben is több külföldi fellépő és magyar zenekar ad majd koncertet. Rövid időn belül két meghatározó thrash metal formáció is fellép, június végén a Testament, majd alig egy héttel később a Suicidal Tendencies. A kemény zenének itt még nincs vége, hiszen augusztusban jön az electro-industrial Front Line Assembly, hogy aztán másnap szintén az elektronikus rockzenében utazó Awolnation játsszon. Május végén fellép még Datsik, aki az újvonalas kőkemény dubstep egyik legerősebb neve és DJ Shadow is lesz egy különleges szettel illetve jön majd a Freestylers is. Az egyik legizgalmasabbnak Tricky szeptemberi koncertje ígérkezik, amin a Massive Attack alapítója új lemezét mutatja be, de a jamaikai dancehall egyik legmeghatározóbb figurájának, Capletonnak a fellépését is érdemes lesz megnézni. A Zöld Pardon idei új ötlete, hogy a bulizók a jövő hétvégétől kényelmesen, akár emeletes busszal is utazhatnak a szórakozóhely és a Deák tér között a koncert előtt és után egészen éjfélig.


hír zöld pardon tricky freestylers testament



2013.05.17. 12:30 – Lángoló Gitárok

A Franz Ferdinand bejelentette negyedik albumát

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

franz_1.jpgRight Thoughts, Right Words, Right Action néven jön augusztus 26-án a Franz Ferdinand következő, sorrendben negyedik nagylemeze. A skót zenekar legújabb korongja a 2009-ben megjelent, elég vegyes értékeléseket begyűjtő Tonightot követi, és ha olyan változatos lesz, mint a felvételi munkafolyamat helyszíneinek listája, akkor már bőven jól járunk. Az album megalkotásának állomásai közé ugyanis Alex Kapranos frontember Skóciában található saját stúdiója mellett például Londont, Stockholmot és Oslót is beiktatták. A Franz Ferdinand két hónapja már egy kisebb skót bulin nem kevesebb, mint hét új számot elő is adott, melyek közül az egyik a lemez trailervideójával együtt a hajtás mögött meghallgatható.


indie rock franz ferdinand hír



süti beállítások módosítása