2014.01.01. 14:21 – Sajó Dávid

Idén egy kicsit jobb volt mindenkinek - 2013 legjobb magyar videói

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

hjarta.jpgEgészen furcsa látni, hogy amíg nemzetközi szinten idén az interaktív videókon kívül semmi igazán meglepő nem történt, addig itthon mintha felpezsdült volna a zenés videók piaca. Tavaly alig tudtunk összekaparni 20-25 valamire való magyar videoklipet, idén több mint 50 (!) olyan zenés kisfilmet írtunk össze itthonról, amik közül ki kellett valahogy választanunk a legjobb huszat. Rendezői szinten tavaly Horváth Viktor volt a nyerő két videóval is, most viszont átvette a helyét Koblicska Örs Péter, akinek szintén két rendezése került a legjobb húszba. Na, de kié lett 2013 legjobbja? Vajon megint a Mary Popkids nyer vagy valaki egészen más?

20. Bobafett - Bobataxi

Bobafettnél jobban talán még senki sem mutatta meg Amszterdammak azt az oldalát, amiről minden füves tinédzser álmodozik érettségi után. A holland főváros éjszakai élete egy magyar riksás szemszögéből.

Rendező: Bobafett?

19. Imre Kiss - Stolen Moment

A Stolen Moment akár egy kisköltségvetésű magyar sci-fi előzetese is lehetne. Sejtelmes zene, brutális gyilkosságok a híradóban és két szomorú lány, akik egy összefirkált foglaltházban borzonganak a híreken.

Rendező: Koleszár Adél, Szombat Éva

18. Vad Fruttik - Másodpercek és decibelek

Életünkben nem képzeltük volna, hogy a Vad Fruttik képes lehet ennyire nyers electropunkra, de a Másodpercek és decibelek nem csak az idei év egyik legjobb videója, hanem az egyik legjobb magyar száma is.

Rendező: ?

17. Revue feat. Polar Dear - You Can Handle It

Valahogy így nézhet ki egy New York-i művészbuli Budapesten, csak drága loft lakás vagy háztetős sütögetés helyett egy Dunára néző épületben koktélparadicsomoznak az összegyűltek.

Rendező: Koblicska Örs Péter

16. Blind Myself - Szelektív hulladék

Videós szemszögből idén nem volt váratlanabb párosítás a Blind Myself Fásy Ádámot is felvonultató klipjénél. Talpig fehér zakóban metált üvöltözni a Nóta TV logó alatt akkora győzelem, amiről sokan csak álmodozhatnak egész karrierjük alatt.

Rendező: Zeneexpressz?

15. Busa Pista - Nem hall, nem lát

Amikor a Youtube-ra hetente kerülnek fel különböző magyar rapperek telepi klipjei az ország különböző pontjairól, akkor kell igazán értékelni Busa termékelhelyezéssel rendesen ellátott videóját. Szépen fényképezett és vágott imidzs videó Budapestről, és annak lakóiról.

Rendező: Jakab Péter

14. S O N Y A - Kitchenfloor

Talán az egyik legszebben fényképezett kisfilm a huszas listán. Valahogy így kell monumentális zenés videót forgatni lövöldözés, robbanás és kaszkadőrök nélkül.

Rendező: Damokos Attila

13. Naked Truckerz - Jump

Ki gondolta volna, hogy a csehszlovák táncdalfesztiválok, a yoyózás és a rockabilly ennyire illenek egymáshoz? Mi biztosan nem, de a Naked Truckerz varázslatosan szocialista hangulatú kisfilmjének ez mégis sikerült.

Rendező: Rónai Domonkos

12. Thomas Mark - Jean-Paul

Az ember simán elhinné, hogy a Thomas Mark videoklipnek álcázott oktatóvideója a fallabdázásról tényleg valamikor a '80-as évek környékén készülhetett. A VHS-szalagra forgatott kisfilm már-már annyira autentikus, hogy még Tom Selleck is ránta kettőt a szemöldökén elismerésképpen.

Rendező: Kostil Luka

11. Run Over Dogs - Our Love

Mindig kalapot kell emelni az egysnittes próbálkozások előtt, a Run Over Dogs esetében ez duplán igaz, hiszen több mint négy percig nincs vágás a kész anyagban. A kisfilm egyébként a szerelem szakaszait mutatja be, stilszerűen mindegyiket egy-egy emelettel feljebb.

Rendező: Freund Ádám

10. Uffalo Steez - Wassup

Ha a legjobb ötletet külön díjaznánk, biztosan az Uffalo Steez klipje kapná, ami azt az igen frusztráló jelenséget dolgozza fel, amikor nem tudja az ember hogyan illik üdvözölni a másikat. Pacsival? Kézfogással? Vagy csak öleljem meg? A végeredmény minden esetben pár pillanat feszengés.

Rendező: Horváth Viktor

9. Irie Maffia - Badest

Minket szörnyekkel és szuperhősökkel kilóra meg lehet venni, ezért is került ide az Irie Maffia animációs klipje. Ötletesen kitalált karakterek hibátlanul megrajzolva, bár csak több hasonló próbálkozás lenne Magyarországon.

Rendező: Mendrei Miklós

8. Szabó Benedek - Huszonöt

Azt már a filmipar is felfedezte magának, hogyan buliznak a mostani tinédzserek, ellenben a húsz év fölöttiekről mintha mindenki megfeledkezett volna. Ezt a piaci rést pótolja ki Szabó Benedek videója, amiben ugyan nincs nyakig érő hedonizmus, van helyette sok nagyon szép lassított kép.

Rendező: Péli Sári, Klág Dávid

7. Zagar - Space Medusa

Szép is lett volna, ha a sikeres közösségi finanszírozási kampány után nem valami kiemelkedőt alkot Zagar a Space Medusa című dalhoz. Keresztre feszített űrhajóst pedig talán most láthatott a világ először.

Rendező: Kostil Danila

6. Our Youth - Oak Tree

Kevés videóban csalódtunk annyira pozitívan idén, mint az Our Youth kisfilmje. A műfajhoz képest végre nem valami próbatermi felvételben vagy koncertvideóban gondolkozott az együttes, hanem egy dalszöveghez illeszkedő történetben. A tökéletes helyszínválasztásért is jár a külön dícséret.

Rendező: Koblicska Örs Péter

5. Kerekes Band - Captain Space Wolf

Az eddigi klipek közül a Kerekes Bandnek sikerült kimaxolnia a szovjet képi világot az űrhajós animácójukkal. Az egész videó olyan, mintha régi kommunista képeslapok kelnének életre benne, mi pedig ezekből szeretnénk egy külön gifgyűjteményt magunknak a polcra vagy legalább a laptopunk asztalára.

Rendező: Magyar Ádám, Magyar Dániel, Jakus Gábor

4. Egyenlők - Egyenlőn világosság

Siskáék klipje egyértelműen az év magyar rapvideója. A téma ugyan bőven lerágott csont, ennek ellenére a tatabányai nyomortelepen forgott felvételek iszonyatosan erős hatással vannak az emberre. Ez pedig főleg a vágói, operatőri és rendezői munkát is magára vállaló SP érdeme.

Rendező: Éder Krisztián SP

3. The (Hated) Tomorrow - Anyáddal

Talán soha nem készült ilyen grandiózus zenei videó itthon, mint amivel a The Hated Tomorrow próbálkozott idén. Az Anyáddal egy mini-akciófilm, vagy inkább egy nagyon mozgalmas mini-heist movie. Persze a zenekar tagjai nem tűnnek túl hitelesnek fegyverrel a kezükben és a zene nagyon hamar elviselhetetlenné válik, de ez a videoklip mindenképpen megérdemli, hogy 2013 legjobbjai között tartsuk számon.

Rendező: Derzsy András

2. Mary Popkids - Nightdrive

Nagyon sokáig tanakodtunk azon, hogy vajon mennyire fair másodjára is a Mary Popkidsnek adni az év legjobb magyar klipjéért járó képzeletbeli díjunkat. Ugyanis a Nightdrive sokáig egyetlen kihívója az előbb említett The Hated Tomorrow-videó volt, kettőjük között pedig az döntött, hogy a klassz kisfilm mellett a Nightdrive egy igazi rádiósláger. Úgy tűnt tehát, hogy az elképesztően profin összerakott Nightdrive lesz idén a csúcs, aztán a semmiből feltűnt a végső győztes. Így viszont dönteni kellett, melyik a jobb autós klip, végül csak nagyon kevéssel maradt alul a Mary Popkids. De a Nightdrive így az utóbbi évtized egyik legjobb magyar videoklipje. És talán a srácok sem haragszanak meg, ha idén "csak" a második hely jutott nekik.

Rendező: Emil Goodman, Menzkie

1. Le Hjärta - Tellement Un Star

Na, szóval melyik az a zenekar, aki képes volt maga mögé utasítani egy komplett akciófilmet és az év legmenőbb road movie-ját? A Le Hjärta első klipje, amit a World In Motion Project keretén belül forgattak. "...simán lehetne a magyar Félelem és reszketés, ha Tarr Béla rendezte volna két marék pszilocibin gomba hatása alatt." - írtuk ezt egy hónapja a Tellement Un Starról. És való igaz, mert ameddig a Nightdrive inkább egy naív rácsodálkozás a hallucinálva vezetésre, addig a Tellement Un Star ennek pont az ellentéte. A főszereplőn végig követhetjük, hogyan veszti el teljesen az önuralmát maga felett - miközben a háttérben frucsa mód zavaró hatást keltő posztpunk szól - és hajt szép lassan a végzetébe. Vagy nem is oda?

Rendező: Gyetvai Zsuzsa


klip klipmegosztás mary popkids le hjarta



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása