2014.04.16. 06:57 – Prieger Zs.

Nácikunszt, sztálinbarokk, Laibach

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

51103.jpg

Nincs vita, a poptörénet legzavarbaejtőbb, legszórakoztatóbb zenekara. Zenekara? Bocsánat, mégsem. Inkább zenés akciószínház, a popzene totalitárius kutatómérnök-osztálya, ahol a dolgozók egyformán idéznek Hitlertől, Göbbelstől, Marcel Duchamptól, Mick Jaggertől, Freddy Mercurytól vagy az egykori NDK vezetőitől. Kiröhögik az undergroundot, mindig is a mainstreamhez akartak tartozni. "Nem ragaszkodunk megszállottan ahhoz, hogy megértsenek bennünket, hiszen magunkat sem értjük" - nyilatkozták pár éve éppen Budapesten. A félreértések bajnokai április 16-án az A38-on mutatják be legújabb albumukat, a Spectre-tet. Ennek apropóján villantjuk fel az egyenruha- és provokációmániás, önmagát retro-avantgardnak aposztrofáló csapat legjobb és legfontosabb pillanatait.

Nem ma kezdték, 1980-ban alakultak Trbvljében, a titoista Jugoszlávia mini Sztálinvárosában. A Ljubljana német nevéről önmagát elnevező csapat a Neue Slowenische Kunst művészeti gyűjtőszervezet zenei szekciójává vált, erőteljes, ipari gesztusokkal, a Throbbing Gristle-SPK-Test Dept-vonallal párhuzamosan, brutális hangkollázsokkal indultak. Első album, első dal, első pofon: Cari Amici Soldati, 1985.

Vonzódásuk a diktatórikus formákhoz és annak a popkultúrára gyakorolt hatásához a zenekar egyik fő jellemzője, első box-setjük, mely a Walter Ulbricht Schallffoliennél jelent meg Hamburgban, a véres kezéről és béna napszemüvegéről nevezetes lengyel állami-és pártvezetőről és hírhedt katonáról, Jaruzelskiről is írtak egy csinos, kakofonikus dalt.

Botrány botrány hátán, az első európai koncertek, lemezfelvételek, "Európa elfoglalása" turné, melynek során Budapestre is eljutottak. aztán az első nagy siker, az Opus Dei, melyen többek között az osztrákgagyi Opus zenekar Life is Life című dalából indusztriális erő-himnuszt kreálnak, miközben egyik országból azért rúgják ki őket, mert "nácik", máshonnan meg azért , mert "komcsik", és mindezt persze rettenetesen élvezik. "Annyira vagyunk fasiszták, amennyire Hitler festőművész volt" - ennyit fűznek a történésekhez.

Az Opus Dei valóban isteni mű, tele hatalmas poénokkal, a Queen One Vision című számának németnyelvű átdolgozása szólhatna egy SA-felvonuláson is, a Mercury-szöveg pedig tele van "Blut und Boden" és faj-jellegű kitételekkel, amit ki is aknáznak rendesen. "Egy faj, egy erős akarat, jawohl!". Telitalálat. Laibach-turnékról szóló dokumentumfilmekben megszólaló koncertlátogató kopaszok bizonyítják, hogy mennyire beszopták egyesek, hogy a Laibach tényleg náci. 

Feldolgozzák a Let It Be című Beatles-albumot, persze csak egy számot felejtenek le róla, a címadót. Annyira nem sírtuk tele annak idején a zsebkendőnket tőle, de azért az Across The Universe feldolgozása elég menőre sikeredett.

Egy könnyedén felejthető Machbeth-színpadi zene után egy teljes albumon szórakoznak a Roling Stones Szimpátia az ördöggel című számával, aminek a történelemben munkálkodó Örök Genyó munkásságát bemutató szövegét mintha Mick Jagger eredetileg is a Laibachnak szánta volna. Zseniális. 

Van-e popellenesebb gesztus annál, minthogy Tőke címmel csinálsz albumot? Nem nagyon. Kiváló technoid alkotást sikerült összehozniuk, hideg mint a jég, zenei Metropolis, amelyre Albert Speer és Ernst Röhm tábornok táncolnak összebújva. Közben a Rammstein egy az egyben ellopja a Laibach-imázst, logóstul, zenéstül, énekhagostul. a Laibach meg imígyen kommentálja az eseményeket: "Örülünk, hogy inspirálólag hatottunk rájuk. A Laibach Rammstein felnőtteknek, a Rammstein Laibach a gyerekeknek". 

A Status Quo In The Army Now című száma már nagyon régen Laibach-megerőszakolásért kiáltott, a katonai szervezetet körberöhögő- és elemző NATO című albumon található ez az antimilitarista giccsparádé. 

Egy kiváló himnusz-feldolgozás-album és az Achtunggal és az Anti-Semitism című örökbecsű dalokkal tüntető WAT című lemez, illetve a Laibachkunstderfuge Bach-lemez után itt a legfrissebb, még ropogós Laibach-alkotás, amelyet rögtön meg is turnéztatnak. Ezzel érkeznek Budapestre is. Az album nem hat úgy érzékeinkre, mint az első botránykövek, de például a Whistleblowers albumkezdő dal és klipje tényleg magávalragadó. Például lehet rá nagyot menetelni szerda este az A38-on!


pop rock electro laibach



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása