2014.05.13. 13:05 – Hirdetés

Deti Picasso és Death Hawks az A38 Hajón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

detipicasso.jpgA Deti Picasso - Moszkva első számú örmény rockzenekara - lassacskán már budapestinek mondható. A Picasso Gyermekeinek két alapító tagja, Gaya és Karen Arutyunyan három éve ideiglenesen leállította örmény etnorock zenekarát, hogy duóban folytassa Wattican Punk Ballet néven, ám most eljött a pillanat a visszatérésre. Az állandóan megújuló és változó Deti Picasso most első körben egy akusztikus műsorral tér vissza, ahol a teljesen új, örmény népzenei gyökerekből építkező szerzemények mellett egy pár régi klasszikus szám is elhangzik. Gayát és Karent a hárfás Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron kísérik.

Ha Djivan Gasparyan az örmények melankolikus természetét tükrözi, a System Of a Down pedig az ellenkezőjét, akkor a moszkvai örményekből álló Deti Picasso eme két érzésvilág ötvözetét nyújtja. A Deti Picasso már többször járt Magyarországon, tagjai igen jó viszonyt ápolnak a Másfél zenészeivel és Grencsó Istvánnal, ennek eredményeként közös fellépésekre sőt, közös számok írására került sor. Talán ennek is köszönhető, hogy itthon valóságos kultusz alakult ki a Szigeten és az A38 Hajón is többször fellépő örmény-orosz zenekar körül. Három éve budapesti székhellyel megalapították a Wattican Punk Ballet freak rock duójukat, mellyel lassacskán egész Európát feltérképezték. Május 14-én a Deti Picasso kicsit szokatlan formában, kevésbé pörgős, de annál misztikusabb produkcióval lép a Hajó színpadára. Az orosz származású hárfaművész Anasztázia Razvaljajeva és a dobos Porteleki Áron közreműködésével akusztikusan szólalnak meg a Deti Picasso klasszikusnak mondható dalai, de már a formálódó új anyagba is betekintést kaphatunk. 

Deti Picasso Lite (akusztikus koncert), Kézdy Luca

2014. május 14., szerda 19.30, A38 Hajó 

Jegyár elővételben: 1000 Ft., koncert napján: 1500 Ft

 

Időtlen megszólalás egy kurrens bandától – a finn krautrock legújabb tehetsége Budapesten! Az elmúlt két évben Észak-Európában mindenki kénytelen volt megismerni a Death Hawks nevét, most pedig Közép-Kelet-Európa meghódítása következik, hiszen a tamperei zenekar idén májusban indul első olyan Európa-turnéjára, amely már bennünket is elér. Az A38 Hajó kiállítóterében megrendezésre kerülő koncert pedig nem csupán azért lesz kihagyhatatlan élmény a bluesos, valamint folklór elemektől sem mentes krautrock szerelmeseinek, mert a kontinens egyik leginkább reményteli zenekaráról van szó, hanem azért is, mert rég volt példa arra, hogy egy fiatal zenekar ilyen tiszteletteljes és hatásos módon idézze meg a hetvenes évek delíriumos ködét.

Persze ha a fentieket összeolvassuk, úgy tűnhet, hogy nem sok újdonsággal szolgál a Death Hawks, ám a dalok mélyén igen hamar megmutatja a zenekar a foga fehérjét. A korábban a Graveyarddal és a Kadavarral is turnézó, valamint az összes meghatározó finn és dán fesztiválon fellépő banda – akik a méltán patinás Eurosonicon is képviselték tavaly hazájukat – jammelős, ám épp emiatt folyamatosan változó hangzása teljesen beszippantó sámáni ritmusokra, vibráló gitártémákra, szaxofonos közjátékokra és a pszichedelikus rock lebegtetésére épít. Ebben a kábult összjátékban pedig épp az arányok folyamatos változása az, ami megadja a kellő lüktetést az áthangolódáshoz: a Death Hawks zenéje megteremti a saját atmoszféráját, és mindezt olyan játékos könnyedségből teszi, hogy lényegében tényleg hipnotizálják hallgatóságukat, és így csábítják azt vissza a hetvenes évek buja fülledtségébe.

Death Hawks (FI)

2014. május 13., kedd 19.30, A38 Hajó

Jegyár elővételben: 1000 Ft., koncert napján: 1500 Ft


a38 másfél eurosonic deti picasso death hakws



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása