2014.06.12. 13:00 – Magyar Ádám

Van azért jó is – az idei vébé legjobb dalai

Felvezető a brazíliai focivébéhez, 2/2

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

2014_fifa_world_cup_brazil_wallpaper_Logo_Clean_White.jpg

Miután az első felvezető cikkünkben összeszedtük az eddigi focivébék legjobb számait, ezúttal a 2014-es brazíliai világbajnokság dalaiból válogattunk. Ez az évjárat nem olyan erős, mint a négy évvel ezelőtti, és sajnos az élén egy kifejezetten gagyi dal van, de azért lehet találni jó számokat is az idei vébéhez kötődők között. Íme néhány izgalmas szám, és pár sablonosabb latin zene, amik ha másra nem is, a vébéhangulat megteremtésére mindenképp jók lesznek.

A legjobb, ha az elején túlesünk a vébé első számú hivatalos dalán. A We Are One (Ole Ola) egy tipikus Pitbull-szám olyan értelemben, hogy bűn rossz. De nem csak ezért az, a szövegként tálalt egymás után pakolt szavak, és a gagyi, buta, sablonos zene is annyira pitbullos, hogy ha Adele énekelné, akkor is felismernénk, hogy ki csinálta. Azt hiszem, tekinthetünk úgy erre a számra, mint az 1998-ban beindult tendenciának (azaz a popslágerek vébéhimnusszá választásának) a szomorú végkifejletére. A szervezőknek itt már nyilván az volt a fontosabb, hogy megszerezzék az egyik legnépszerűbb előadót, és nem az, hogy az milyen számot fog írni, és annak mennyi köze lesz a brazil zenei kultúrához, vagy éppen a focihoz. Valahogy mintha a kölcsönös üzleti érdek felülírt volna mindent egyéb szempontot. Jó lenne, ha négy év múlva visszaszorulna ez a szemlélet, de ezt legkevésbé talán pont az orosz rendezéstől lehet várni.

A Dar Um Jeito (We Will Find a Way) szintén a vébé hivatalos himnuszának számít, és ez már egy tipikus vidám, energikus tornadal. A közhelyes „együtt minden sikerülhet” üzenet is stimmel, és még a hangszerelés is illeszkedik a vébédalok hagyományaihoz. Ráadásul van benne Santana-gitárszóló, meg portugál verzé, a mexikói legendán kívül pedig még Wyclef Jean és Avicii is közreműködik a dalban.

Shakirának megint van vébés dala (immár harmadszor), ami ezúttal nem hivatalos, sokan mégis azt szeretnék, hogy az legyen. Hiába jelent meg egy héttel később (május 22-én), mint Pitbull remekműve, a La La La-t már húszmillióval többször nézték meg a YouTubeon. A dalnak több köze van a focihoz és a vébéhez, mint Pitbullénak, amire ráerősít az is, hogy a klipben szerepel egy csomó focista. De jó számnak azért ezt sem mondanám.

Ismét van Coca Cola-dal is a vébére. Ráadásul sok különböző nyelvű változat készült belőle, köztük magyar is, Tóth Gabival, és azzal a David Correyval, aki az angol verziót is énekli. A legjobban a portugál nyelvű változat sikerült, amit Gaby Amarantos brazil énekesnő ad elő. A szám kellően vidám, és hozza azt a gondtalan hangulatot, amit szeretünk a jó vébédalokban.

Azért megmutatjuk a hazai verziót is, bár valahogy magyarul ezek a közhelyes számok mindig olyan bénán hangzanak, és Tóth Gabi sem illik nagyon a dalhoz.

Ricky Martinról nem sokat lehetett hallani az utóbbi időben, de most ő is írt egy számot a vébére, ami a hivatalos album második kislemeze lett a We Are One után. Biztos arra gondolt, hogy ha már 1998-ban ez annyira bejött neki, hátha most újra a legnépszerűbb előadók közé kerülhet. Nem hiszem, hogy ez így lesz.

Jellemző, hogy talán a legjobb idei vébédal egy 1969-es doo-wop sláger latinosított változata. Az Isley Brothers még Grammyt is nyert It’s Your Thing című szerzeményével, aminek ez az áthangszerelt verziója is nagyon jól szól.

A Monty Python-társulat az Always Look on the Bright Side of Life-ot aktualizálta a vébére. Az új változat szerint akkor is az élet napos oldalát kell nézni, ha a csapatunk kiesik a tornáról.

Lily Allen az angol válogatottért szorít pár napja megjelent új dalával.

A BBC Stevie Wonder 1977-es Another Starját használja majd a vébével kapcsolatos műsoraiban.

A mostani vébén még a kabalaállatnak is van hivatalos dala, ez a latinos Tatu Bom de Bola.

Az egyik leghíresebb brazil zenész, a bossa novás Segio Mendes is készített egy tipikus focis dalt a vébére, One Nation címmel. Elég összetett a dal, a közepén egy ünnepélyes kiállás van, a végén meg rapbetétet hallhatunk. Egyszer érdemes meghallgatni.

Végül pedig itt van egy üdítő és gondtalan, tengerparti hangulatú dal, a Lepo Lepo.

Akinek mindez nem elég a focihangulat megalapozásához, a YouTube-on talál még jópár számot, ami kötődik a vébéhez. Nemsokára pedig azt is meglátjuk, hogy a foci vagy a zene lesz jobb az idei világbajnokságon.


latin foci hír shakira pitbull



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása