2014.08.21. 17:11 – Gnosis

Na most mi is van a rockzenével a Szigeten?

utolsó bőr lehúzása az idei Szigettel kapcsolatban

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Az Indexen megjelent Gerendai Károly-interjúban van egy, a rock/metal tábort telibe találó kérdés és válasz

A Hegyalját idén már meg sem tartották és a Szigeten sincs már egy ideje metálsátor. Hogy lehet, hogy senki nem akarja már kiszolgálni a rockot, metált szerető közönséget, amikor a Sziget honlapján is ilyen zenéket kérnek, sőt követelnek a legtöbben?

Szerencsére vannak azért még jó rockfesztiválok is, de én magam sem éppen dj-ket képzeltem a Szigetre, amikor az első fesztivált megálmodtuk. De azt kell, hogy mondjam, hogy sajnos egyre inkább csak egy hangos kisebbség vagyunk: az idei Sziget két legkevesebb embert vonzó napja a Korn és a Blink 182 fellépésének napja lett, ami azért elég jól mutatja, hogy hiába követelik nagyon sokan tőlünk a kemény zenét, aztán a végén jóval kevesebben jönnek ki ezekért a fellépőkért, a más műfajokhoz képest.

Első olvasatra csak az jön le ebből, hogy hiába minden, bármit is próbálunk, akárhogy csűrjük és csavarjuk, a Szigetre egyszerűen nem való a rock/metal mert hát látod, itt volt a Korn és a Blink 182 és a leggyengébb nézőszámú napokat produkálták nagyszínpadosként. Ezt el is kell fogadnunk, nem feltételezzük, hogy Gerendaiék hazudnának a látogatottságszámot illetően, azt viszont érdemes átgondolni, hogy egy olyan érveléssel támasztja alá mindezt, ami sajnos enyhén kikezdhető.

Milyen két bandát említ itt meg pontosan, mint a rockzene nagyágyúit?

Korn: Vitathatatlan a kilencvenes évekbeli berobbanásuk és felsőligás státuszuk és biztos, hogy bármelyik jövőben készülő metaltörténelemmel foglalkozó irodalomban szerepelni fognak, ám van ezzel egy kis gond: mindez jó 15 éve volt igaz. 2014-ben a Korn már tipikusan haknicsapat (nem a playbackre tátogós, egy nap alatt három helyen fellépő értelemben), az első lemezeik árnyékában vígan eléldegélve még évekig.

Blink-182: Tipikus MTV-karrierű zenekar, akik műfajilag nemhogy nem rock/metalosok, státuszukban pedig a Korn adidasos cipőfűzőjét sem köthetnék meg, legalábbis itt, Európában biztosan nem.

Mi tehát a probléma? Az, hogy Gerendaiék szerint ez a két banda az, ami ma kell a metalszerető embereknek és mivel nem mennek elegen a koncertre, tévesen azt következtetést vonják le mindebből, hogy akkor nem is érdemes ezzel a közönségréteggel foglalkozni. Pedig ugye a Sziget honlapján is ilyen zenekarokat követel a közönség (ez mondjuk nem reprezentatív felmérés, tegyük hozzá).

Mi a még nagyobb probléma? Az hogy egy Metallica, Foo Fighters, Red Hot Chili Peppers vagy a Black Sabbath, de még az Iron Maiden is lehet, hogy sokkal drágább, mégis több ezer érdeklődőt vonzana. Ezek rock/metalegyüttesek ma is, a problémát tekintve legalábbis mindenképp. Velük kellene egyszer jól befürödni, aztán elhinném, hogy nem érdekes a műfaj, bár kétlem, hogy ez megtörténne.

Nem egyszerű a képlet, mert ugyanebből az interjúból kiderül az is, hogy egyre több a külföldi látogató illetve az is tény, hogy alapvetően mindenki a Class és Music FM seggéből bújt ki, már ami az általános zenei közízlést illeti. Semmi bajom a DJ-kel (DJ Bobo örök kedvenc marad) és a kiadók által futtatott indokolatlan hype-pal létező tinibandákkal, de talán ha nem a Korn vagy Blink lenne a rock/metal zsinórmérce, akkor lehet mindenki nyerne az ügyön.

Bár alapvetően koncertekre járni, ha az nem egy maximum száz főt érdeklő obskúrus blackmetal performansz, nem menő.

(A fenti fotó 2011-ben készült a szigetes, akkor ott teltházasnak tűnő Judas Priest-koncerten, mikor volt külön rock/metal nagyszínpad. Készítette: Kékes Szaffi/Index.hu)


vélemény rock metál fesztivál sziget



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása