2014.10.23. 16:25 – raffera

Megint szétmegy az Orbital

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

orbital.jpg

Elég fekete év ez eddig az elektronikus zenének, halálesetek és nagy elválások követték egymást, szinte minden hónapra jutott valami, ami miatt a fejünket fogtuk. És máris itt a következő: 25 év után újra feloszlik a brit testvérpár, Paul és Phil Hartnoll közös projektje, az Orbital. Azért újra, mert 2004-ben egyszer ez már megtörtént, viszont öt év múlva, 2009-ben ismét összeálltak. Na erre most semmi esély nem lesz, Hartnollék a hivatalos oldalukon közölték, hogy ez most véglegesnek tűnik.

Az Orbital projektet 1989-ben indították be, első kislemezük a Chime volt, és akkora siker lett, hogy Pete Tong úgy gondolta, érdemes egy évvel később, a saját labelén újra kiadni.

1991-ben aztán a debütáló album is befutott, ez volt az azonos című Orbital, amire szokás Green Album-ként is hivatkozni. Ezt a 2004-es szétválásig még további hét nagylemez követte, olyan korszakos darabokkal, mint a Halcyon + On + On, a The Box vagy a Belfast.

A szünetben Paul saját nevén folytatta a zenekészítést, Phil pedig alapított egy új duót, mindkét projekt megért egy-egy albumot is. 2008-ban aztán jött a nagy bejelentés: a Chime 20. születésnapjának alkalmából újra összeáll az Orbital, ebből a következő évben végül egy egész turné kerekedett. 2012-ben adták ki utolsó előtti nagylemezüket, a Wonky-t, ezt meg már csak a borzalmas Pusher-remake filmzenéje követte hat hónappal később. A kettő között meg még a londoni paralimpia megnyitóját is bevállalták, fellépésükben Stephen Hawking is közreműködött.

Paul a különválás után szólóprojektbe vág bele 8:18 néven, és valamikor 2015 elején már albummal is jön elvileg, míg Phil inkább a DJ-karrierjére akar koncentrálni, tehát azért legalább a zene mellett maradnak.


hír electro orbital



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása