2014.10.24. 09:00 – Lángoló

’77-es brit punkból lett Grammy-díjas énekes Budapesten

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Korunk egyik legjelentősebb rockzenésze, Elvis Costello először koncertezik Budapesten, pénteken ad koncertet a Müpában. A brit énekes számára szinte nem is létezik olyan stílus, amiben ne mozogna otthonosan – már amennyiben legalább egy húros hangszer érintett a műfajban: együtt dolgozott Paul McCartneyval, a Beastie Boysszal és a Roots hip-hop együttessel is – utóbbival kiadott nagylemezére azt mondta, ez lesz az utolsó albuma. Európai turnéját a finnországi Tamperében kezdte, volt, hogy háromszor tapsolták vissza a színpadra, október 24-i szólókoncertjén is több mint félezer dalból álló életművéből válogat.

A Declan Patrick MacManus néven ír-angol családba született dalszerző-gitáros karrierje 1977-ben, a brit punkrobbanás kellős közepén indult, a nagyvárosi trubadúrok számára nem túl kedvező széljárásban. Az agyafúrt kampányairól elhíresült független kiadó, a Stiff Records – amely számos beskatulyázhatatlan stílusú művészt indított el a világhírnév felé – mégis szerződtette, immáron Elvis Costellóként, csupán néhány hónappal a névrokon idol, Elvis Presley halála előtt. A brit zenész soha nem restellt meglepetést okozni, ha úgy érezte, művészi koncepciójának megvalósításához ez szükséges, első tengerentúli szereplésekor például a Saturday Night Live-ból tiltották ki fellépése rögtönzött megváltoztatása miatt; majd’ tizenkét évvel később, a műsor negyedszázados jubileumán tapsvihar fogadta ugyanott, amikor a Beastie Boys együttessel előadta a skandallumot kiváltó dalt.

Costello a brit zene „Scrabble-bajnoka” – idézet önmagától –, hiszen a társadalomkritikus, szarkazmussal teli dalszövegeiben megbúvó szójátékait, gazdag szókincsét sokszor méltatták, őt magát élő popenciklopédiaként aposztrofálták. Zenéjének szeretetéhez azonban korántsem kell angolnak vagy műértőnek lenni: ki ne ismerné például a She című Charles Aznavour-ballada általa előadott változatát a Sztárom a párom című film zenéjéből? Pazar szövegvilága mellett elkötelezett zenei felfedező is, stílusát a nyolcvanas évektől kezdve többször formálták olyan műfajok, amelyek felé a legtöbb rockzenész ritkán merészkedik: készített már soul-, jazz-, sőt country-hatásokban bővelkedő lemezt is, a Brodsky Quartet számára komponált dalciklusa pedig komoly kritikai visszhangot kapott. Amellett, hogy működése producerként is jelentős, zenei kollaborációinak se szeri, se száma: Burt Bacharachhal közös dala 1999-ben Grammy-díjat ért, több, közösen szerzett dalát vitte sikerre Paul McCartneyval, legutóbbi, 2013-as lemezén pedig a Roots együttessel az alternatív hip hop felé tett kiruccanást – ez utóbbi anyag saját bevallása szerint az utolsó stúdióalbuma lesz.

Évtizedes hiányt pótol Costello fellépése, hiszen korunk egyik legjelentősebb hatású angol rockzenésze és dalszerzője először ad koncertet Magyarországon, ráadásul különleges alkalomból, a 60. születésnapi turnéján érkezik Budapestre. Szólókoncertje felidézése annak az időszaknak, amikor nem mindennapi karrierje elkezdődött, hiszen Costello „mindössze” gitárjaival, zenekar nélkül lép színpadra. A kiváló akusztikájú auditóriumban a több mint félezer dalból álló életmű legismertebb darabjai szólalnak meg, a lehető legszemélyesebb módon előadva, a korai slágerektől egészen a 2014 júniusában írt The Last Year Of My Youthig, amely dal címe – Fiatalságom utolsó éve – egyben a turné szlogenjévé is lett.


pop rock hír elvis costello



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása