2014.12.11. 15:30 – Hirdetés

Lydia Lunch & Big Sexy Noise az A38 Hajón

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

lydia-lunch-h.jpgLydia Lunch, a New York-i no wave színtér nagyasszonya pályafutása során tavaly lépett fel Magyarországon először. Akkor Retrovirus című friss lemezét mutatta be egy elemi erejű koncerten, most pedig visszatér az A38 Hajóra, hogy másik nagy összegző lemezét, a Big Sexy Noise-ot játssza el az azonos nevű zenekarral. 

A38 kanapékoncert! A jegyüket november 15-ig az A38 Hajó honlapján megvásárlók az A38 kanapékoncertek keretében november 16-tól a koncertet megelőző napig – tehát december 16-ig – megnézhetik a Lydia Lunch Retrovirus tavalyi A38-as fellépéséről készült 50 perces koncert- és riportfilmet. A linket kizárólag a november 15-ig online jegyet vásárlók kapják meg.

A Big Sexy Noise két tagjának (James Johnston, Ian White) főzenekara, a Gallon Drunk tavasszal vendégeskedett az A38 Hajón. A zenekarral készült koncertfelvétel október 16-án látható az M2 csatornán. Lydia Lunch Kim Gordon mellett a nyolcvanas-kilencvenes évek New York-i posztpunk-nowave hullámának legfontosabb, központi alakja volt, a központi kifejezést szó szerint értve, irodalmi, zenei, közéleti és mit szépítsük, szexuális értelemben is. "Konfrontalista művész", ahogy a tavalyi A38-as fellépéséről készült tévéfilmben fogalmazott. Zseniálisan megírt, ugyanakkor rendkívül szókimondó önéletrajzaiból egészen gazdag és elképesztően szabados életút bontakozik ki: egy Lydia Lunch-koncert a lehető legpontosabb lenyomata a New York-i punkrock underground történetének. Énekesnőként, színésznőként, spoken word előadóként, iró-költőként és – nem utolsósorban meglehetősen szabados hangvételű önéletrajza alapján  nőként a korszak legfontosabb személyiségeinek egyike volt. Lényegében a korszak minden jelentős művészét ismerte, és dolgozott együtt velük: Thurston Moore-tól Henry Rollinson át William Burroughsig és Hubert Selby Jr-ig, vagy az Einstürzende Neubauten tagjaiig.

Az eredetileg Lydia Anne Koch-ra keresztelt lány tizenhat évesen került New Yorkba, és azonnal bekerült a helyi művészkommunákba – a Lunch, azaz Ebéd név is itt és ekkor ragadt rá, mert gyakran kényszerült arra, hogy meglovasítsa lakótársainak ennivalóját. Évekkel később, befutott művészként ezt úgy viszonozta, hogy hatalmas vacsorákat rendezett művésztársainak – ezekből egy kötetre valót pár éve szakácskönyvként is kiadott.

Egészen fiatalon alapította meg Teenage Jesus and the Jerks nevű zenekarát, ami rövid működése ellenére a no wave színtér alapvető fontosságú, iránymutató együttese lett – bármilyen no wave válogatás elképzelhetetlen lenne legalább egy TJATJ-szám nélkül. Lunch később filmszerepeket vállalt, aztán a spoken word felé fordult. 

Nehéz felsorolni a fantasztikus karrier legfontosabb állomásait: annyi biztos, hogy Lydia Lunch művész- és zenésztérsai között ott van Thurston Moore, Kim Gordon, Nick Cave és a Birthday Party, Omar Rodriguez-Lopez, az Einstürzende Neubauten, Marc Almond...megannyi fantasztikus név.

A 2010-es évektől kezdve Lydia Lunch egyre inkább érett, nagyszabású, összegző lemezeket jelentetett meg: ilyen volt a Big Sexy Noise nevű zenekarával kiadott azonos című lemez, amin varázslatos kavargásban vonult fel mindaz a zenei hatás, ami Lunch-ot pályafutása során érte: art-rock, posztpunk, koszos funk, varieté, spoken word és rap, Brecht és Lou Reed. A tavalyi Retrovirus-koncert után idén Lydia a Big Sexy Noise élén érkezik, hogy hasonlóan katartikus koncertet adjon.

Lydia Lunch & Big Sexy Noise (USA/UK), derTANZ (H)

2014. december 17., szerda 19:30

A38 Hajó Koncertterem – Petőfi híd budai hídfő

Belépő: 3000 Ft, elővételben: 2500 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján

(www.a38.hu), illetve személyesen az A38 Hajón.


koncert program a38 lydia luch der Tanz



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása