2014.12.19. 11:29 – Lángoló

Különleges produkciók után itt a Spacetaxi első nagylemeze

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

taxi.jpg

A Spacetaxi egy legendás 1984-es Commodore 64-es játék és egy budapesti garázszenekar neve. A kettőnek annyi köze van egymáshoz, hogy mindkettővel szívesen játszik Somogyi "Ceru" Krisztián, aki a kezdetektől gitározik a zenekarban. A Keleti Blokk alkotótáborból indult együttesben több tagcserét követően alakult ki a jelenlegi felállás, Veres Ida énekes Ceru gitáros, Gelsei Gergő basszusgitáros, Rödönyi Gergő billentyűs és Báthori Gábor dobos. A korai időszakában Cake-feldolgozásokat játszó zenekar Spacetaxi néven 2009 január 2-án próbált először, egyre jobban a saját dalokra koncentrálva.

2011-ben a zenekar második lett a Neo FM tehetségkutatóján, aminek köszönhetően felléptek több balatoni fesztiválon, valamint a Szeptemberfeszten, illetve a Fishing on Orfűn. Az első EP Dancing Robots címmel jelent meg három saját dallal 2013 januárban. Még ebben az évben a hagyományos koncertek mellett színpadra állítottak egy saját műsort, melyben zenéjüket az 1950-es, 60-as évek harmadvonalbeli amerikai sci-fi filmjeiből kiragadott ikonikus jelenetek aláfestőjeként alkalmazták, amíg a vetített filmrészleteket egy szakavatott "scifiológus", Mr. Bloodbunny látta el kommentárral. A produkció a Bem moziban debütált.

Természetesen egyre többször merült fel az önálló album ötlete, majd idén év elejére állt össze egy viszonylag letisztult kép, hogy pontosan milyennek képzelnék el az első nagylemezüket.

Ilyennek:

A lemez címe Microtragedies.

Ceru:

Írtunk új számokat, illetve a Spacetaxi évek alatt összegyűlt sok-sok szerzeményéből válogattuk össze azokat a dalokat amiket érdemes volt végső formába önteni zeneileg és szövegileg egyaránt. Így jött létre a komolytalan tragédiák koncepció amire a lemez címe is utal. Aztán tavasszal kis kommunaként konkrétan beköltöztünk a Kazoo stúdióba ahol öt nap alatt rögzítettük a meglévőket. A folyamatosan együtt töltött napok alatt Jobbágy Bencének, a hangmérnökünknek illetve a lemezen szereplő vendégeinknek is köszönhetően lett a lemeznek egy laza, sokszínű atmoszférája. Szerettük volna ha a dalok kellően "koszosak", nem akartunk egy kilúgozott, kimért hangzást. Szerencsénkre ebben Bence kíváló partner volt, aki hamar felvette (avagy tolerálta) a zenekar bioritmusát és nemcsak a hangzásban segített sokat, hanem a felvételhez is rugalmasan állt hozzá, így akár éjjel kettőkor is nekiállhattunk feljátszani.

Apró hétköznapi megfigyelésekről, pici emberi dolgokról van itt szó, amikbe valahogy mindig beférkőzik valami drámai elem, legyen az akár egy delíriumos lázálom egy kubai forradalmárral (Che), vagy az első amerikai gőzmozdony tesztfutama kétszáz évvel ezelőttről (Tom Thumb), avagy egy csinos eperszem reménytelen szerelme a fölötte bokron fityegő szederbogyó iránt (Berry). Merthogy ilyen is van, tehát illik róla szót ejteni, a Spacetaxi meg pont ehhez ért a legjobban. A számok elég sokféle hangulatot és stílust érintenek, a dalok nem feltétlenül követik a megszokott szerkezeteteket; sokszor egy kellemesen poppos kezdetű dal kíméletlen zúzásba csap át, mint például a Too Many Bubbles vagy a Discovery Channel című szerzeményekben.

A 10 számos albumot a Kazoo stúdióban rögzítették, a keverést Jobbágy Bence, a mastert a bostoni Tom Waltz végezte. A lemezen közreműködik Menyhei Ádám a Kamikaze Scotsmenből, Szert Zsiga szájharmonikán, Nemes Janó szaxofonon, valamint Viczay András dorombon. A lemezborító Murányi Kristóf munkája.

A lemez bemutatója január 10-én lesz a ROHAM Bárban a folk-poppot játszó olasz Boxerin Club és a Stickfigures társaságában.


pop hír spacetaxi



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása