2015.01.07. 09:32 – _Hóember_

Hóember a sivatagban – Öt kiskritika magyar raplemezekről

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

vicc.jpg

Lehet jó kritikát is írni, de ahhoz jó lemez is kell. Szerencsére most itt van pár, amit érdemes beszerezni, köztük Funktasztikus új cumója, vagy Gazsi és Robotdeck közös őrülete. Az igazán szenzitívek azonban saját érdekükben ne olvassák tovább, mert folytatódik a lepellerántás.

Funktasztikus – Tartsd lent!

Funktasztikus már jó ideje úgy építgeti karrierjét, hogy aki nem ismeri előéletét, valószínűleg nagyon elcsodálkozik rajta, hogy valaha is köze volt Mr. Bustához. Az említett Gyerekzsúr Keresztapával ellentétben ugyanis Funk már harmadszor tett le az asztalra egy olyan lemezt, hogy azzal leiskolázza a műfaj bármelyik magyar művelőjét. Ennek nem csupán a technikás flow és az eszetlen sebességű hadarás az oka, hanem úgy cakkpakk az egész image. Matyóföld büszkesége ugyanis nem egyszerűen társadalomkritikus, hanem idézetekkel és hangmintákkal kifogástalanul felrajzolja a posztkommunista Magyarország keresztmetszetét. A (rém)mesebeli Fanyarország ábrázolása pedig hűen példázza a kisemberek gondolkodását, BAZ megye keserű sorsát, és a még mindig körülöttünk lebegő kádári örökség atmoszféráját. A Tartsd lent! című lemez tizenkilenc tételéből majdnem mind bivalyerős szerzemény. A közreműködők – akik között ott van Gangxsta Zolee, Big Daddy Laca, Siskafinuccsi és az amerikai Afu-Ra is – tulajdonképpen egytől egyig elhagyhatóak lehettek volna, mivel Funk fél vállán is lazán elviszi z albumot. A hatvanas évek varieté világának megidézése, a témák okos körbejárása és a technikás rímzáporok mind alátámasztják, hogy jelenleg Funktasztikus Magyarország legjobb rappere. A borsodi MC az éles kritikák mellé becsempész egy kis humort is, na meg ezerféleképen utal a korai 90-es évek hiphopjára a Cypress Hill hangmintától a Funkdoobiest debüt albumát idéző borítóig. A kedélyeket borzolására két beef szám is helyet kapott az albumon, amelyekben Funk olyan előadóknak szól be, mint Fluor, Eckü, Majka, vagy a Punnany Massif. A tabudöntögetés pedig ott kezdődik, amikor pár keresetlen szó erejéig Akkezdet is képbe kerül. A kifejezetten emberire sikeredett Egyszer minden elszáll, mint a füst pedig felteszi a koronát az albumra. Összességében a Tartsd lent! 2014 legjobb magyar rap lemeze, amely csak a kései megjelenés miatt nem fért fel az évösszegző toplistámra. (Értékelés: 5/5) 

Mr. Missh – 60 Nap

Volt már olyan érzésed, hogy egy teve nyalogatja a füledet? Ha még nem, akkor feltétlenül hallgasd meg Mr. Missh 60 Nap című lemezét! Az Essemm flow-ját pofátlanul lenyúló rapper olyan albumot rakott össze, hogy még Gájer Bálint is Method Mannek tűnik mellette. Az egy kaptafa alapok egyesítik Postás Józsi sokrétűségét DJ Bobo tökösségével. Ráadásul valamilyen rejtélyes okból kifolyólag mindről 50 Cent ronggyá játszott slágere, a 21 Questions ugrik be, amelyből már az eredeti is spontán fülvérzést okoz. Szövegi téren pedig van itt minden, mi szem-szájnak ingere: szerelem, romantika, szerelem, bugyi nedvesítés, szerelem, előttem az út, szerelem… ja, és vannak még szerelmes dalok is! Nehéz elhinni, hogy lehet még fájdalmasabbat alkotni, de a közreműködők megmutatják, hogy mindig van lejjebb. Burai Krisztián, Igni és Horváth Tamás refrénjei remekül szemléleteik, milyen az, amikor az embernek se ízlése, se önkritikája. Mr. Missh szövegileg szintén ott van a szeren. Tulajdonképpen Oravecz Nóra nagyon sokat tanulhatna még ettől a fiútól. Természetesen nem kell mindenkinek hardcore rappet csinálnia, és mélyen szántó szövegek nélkül is remek lemezeket lehet készíteni (lásd: Makaronin), de amit Mr. Missh művel, azt még a méltán népszerű Bubble Gum együttes is letagadná. (Értékelés: 1,5/5) 

Gazsi Rap Show & Robotdeck – H2O

Végre valaki felébredt, körbenézett, és rájött, hogy nem csak a boom bap a világ. A festőművész mikrofonista, Gazsi Rap Show és a ZöldRobotMajomból ismert Robotdeck közös lemeze nem véletlenül kapta a H2O címet – az összes instrumentál mintha a víz alatt szólna. Az alapokért felelős Robotdeck magabiztosan pakolja az újabb és újabb rétegeket a dobokra, míg elfolyó, cloud rappes, kísérleti elektronikától sem mentes cumót kapunk. Gazsi pedig olyan, mint a festményei: játékos, bizarr, vidám, abszurd. A keménység ezen a lemezen ott kezdődik, hogy a nyitó szám Odüsszeuszról szól, aki mint tudjuk a legkeményebb csávó volt az Iliászban. A dalok egytől egyig derűsek, kicsavartak, és nagyon eredetiek. Gazsi flow-ja rengeteget fejlődött, bár az is lehet, hogy csak a vízalapú alapok hozzák ki belőle az eddig nem hallott tehetséget. A hiphopot művészi szempontból megközelítő alkalmi páros egyik legnagyobb erénye, hogy nem veszik magukat véresen komolyan, így görcsölés nélkül tudnak olyan zenét alkotni, ami egyszerre előremutató és szórakoztató. Reméljük, lesz következő rész. (Értékelés: 4,5/5)

NB - Kísérletek

Több zenei versenyen is első helyen végzett a szentendrei NB, akinek Kísérletek című bemutatkozó lemeze pontosan az, amit a címe ígér. A 23 szerzemény között van ironizáló poén rap, szélsebesen elhadart öntudatos verzék, instrumentálok, remixek, sőt még külföldi közreműködők is. A produkció azokban a dalokban veszi a legjobb irányt, amikor a dob egyszer csak begyorsul, és ettől az egész kap valami brit ízt. NB egy ígéretes producer/MC, aki ha rátalál saját stílusára, biztos érdemes lesz ráfülelni. Bár a kevesebb több lett volna, az albumon hallható útkeresés közben fel-felvillan egy-egy valóban erős dal, mint például a Ha annyi forintosom lenne. Mindemellett az ifjú titánról egyelőre annyi jön le, hogy ő egy ifjú titán, aki szeret rappelni, és semmi több. Remélhetőleg az évek majd meghozzák azt a tapasztalatot, amivel kinő a „jó szándékú srác” szerepköréből, hogy egy markáns mondanivalóval rendelkező MC-vé váljon. A lehetőségek adottak. A kísérlet sikerült. (Értékelés: 3,5/5) 

DJ Fegz – Vicc Beatz Mixtape 3

Rég vártunk annyira magyar lemezre, mint a Vicc Beatz új, hármas számot viselő mixtape-jére. Szerencsére a végeredmény beigazolta, hogy van, amiért érdemes álmatlanul forgolódni éjszakákon át. Ketioz és tesói ugyanis olyat pirítanak ezen a lemezen, hogy leesik az ember álla. A 24 dalban képviselteti magát a hazai hiphop színe-java, olyan vendégekkel, mint az Zelk Zoltán-díjra esélyes Siskafinuccsi, vagy a géppuskaszájú Mikee Mykanic. Az alapok egytől egyig hasítanak, és nyoma sincs a mai rapben hallható szégyenletes megoldásoknak. A srácok flow-ja nagyon a helyén van, és olyan vicces szövegeket tolnak, hogy Biggie Smalls belehalt a röhögésbe, amikor meghallotta az album promóját. (R.I.P. Biggie, te vagy a legjobb, mindig is te voltál.) A mixtape elejétől végig hatalmas. A Paraszt című szerzemény különösen jól sikerült, és cizellált rímeivel, furfangos szójátékaival festi meg a real hiphopra áhítozó közönség álmait, vágyait, és komplex életfilozófiáját. Az album húzószáma a Nemezis című szerzemény, amelynek alapját AZA követte el, és egy bátor, zongorás hangmintával mintegy megújítja a stílust. Szóval tényleg megérte várni erre. (Értékelés: 100/100)


hiphop ezt hallgasd



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása