2015.01.26. 10:01 – Lángoló Gitárok

A Glass House projekt Magyarországon

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

glasshouse.jpg

Három kiemelkedő magyar zenész csatlakozott a tavaly tavasszal New Yorkban létrehozott Glass House formációhoz, amelyet az ottani Balassi Intézet hívott életre a Holokauszt áldozatainak emlékéve alkalmából. 2015. január 29-én a Budapest Music Centerben, bő fél év után játszik újra együtt a lassan világhírűvé váló cimbalomvirtuóz Lukács Miklós, világzenei kiválóságunk, Szirtes Edina Mókus és a jazzt, az etnót, valamint a minden kísérleti területet látható természetességgel belakni képes Ágoston Béla.

A Glass House neve itthon lehet, hogy ismeretlenül cseng, ám a tagok jól ismertek: az együttes vezetője a Grammy-díjas Frank London, aki már sokszor koncertezett Magyarországon. Aram Bajakiant Lou Reed és Diane Krall rajongói egyaránt ismerhetik: a Velvet Underground alapítójának turnégitárosa a jazzdívával is sokszor koncertezett. Az argentin Pablo Aslan az etnojazz kiemelkedő bőgőstehetsége, Yoni Halévy nagyszerű izraeli jazzdobos, Jake Shulman Ment pedig tősgyökeres brooklyni hegedűs, aki a magyar, a román, a roma és a kelet-európai zsidó zene megszállottja, gyűjtőként Erdélytől a Duna-deltáig bejárta közös zenei örökségünk legfontosabb régióit.

Frank London vezetésével és Vadász Zita, a Balassi Intézet New York-i kurátorának közreműködésével az együttes az MTA Zenetudományi Intézetétől, Bob Cohentől, Kiss Ferenctől és más szakértőktől kapott útmutatás alapján állította össze programját, amelynek célja a tág értelemben vett magyar zsidó zenei örökség felidézése. Az együttes nemzeti  és egyben univerzális tanulságot is hordozó – tragédiánkra, a Holokausztra való emlékezés és emlékeztetés szándékával alakult. A közreműködő művészek estje kimondatlanul is a mi lett volna, ha? lehetőségére kérdez rá, hisz leginkább a továbbélésben megakadályozott hagyományokat mutatja be. A koncert olyan illúzió, amelynek részesévé válva a közönség kötelességének érzi a visszatérést a valóságba és a múlttal való szembenézést; a művészektől kapott élmény pedig lehetne élő hagyomány hazánkban, ha a Holokauszt magyar és német elkövetői nem rongálják meg helyrehozhatatlanul a magyar zsidó kultúrát, és nem törnek e kultúra, kultúrák sokféle hordozójának életére. 

Sem az örökség, sem a múltfeldolgozás komplexitását nem tagadja a program: az anyag sokrétűsége, gazdagsága, a zenészek kísérletező kedve és tehetsége együttesen teszi lehetővé, hogy megtanuljuk még jobban szeretni a nemzetközi line-up révén egyetemes értékességében megmutatkozó magyar zsidó örökséget.

 

2015.január 29. - 19.30., The Glass House Project - Frank London és zenésztársai

Budapest Music Center, 1093 Budapest, Mátyás utca 8.

Jegyinformáció: http://www.jegy.hu/program/the-glass-house-project-frank-london-es-zenesztarsai-56818


jazz koncert program glass house bmc szirtes edina mókus lukács miklós frank london



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása