2015.02.14. 14:22 – dankógábor

Az Ossian kiadója kíméletlen bosszút állt az Óriáson

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Tudtam én, hogy ebből baj lesz. Nem szabad itt csak úgy viccelődni Magyarország egyik legpatinásabb heavy metal zenekarával. Volt ebben a posztban egy videó, amin az Óriás Ossiant játszik, akusztikusan. Ebben még semmi különös nincsen, mindenkiben él egy metálos, de az Óriás az Ossian debreceni, erősen ittas fellépésének egy dalát, a Márhívót dolgozta fel. A Márhívó 15 éve tartja magát a legviccesebb Youtube videók között, de sajnos ezen sem Paksi Endre Ossian-énekes, sem a rajongók nem tudnak nevetni. A zenekar kiadója, a Hammer Records sem. Bevallom őszintén, én arra számítottam, hogy a Hammer World magazin Havi Metal részében (ez tulajdonképpen egy szerkesztői írás, ami nyitja az újságot) lesz megmondva, hogy mennyire infantilis és tiszteletlen mindenki, aki ezen nevetni tud, és az Óriás hogyan követhette el ezt a merényletet a Szent Ügy ellen. Vagy maximum csinálnak gyorsan egy Ossian-interjút, amiben Paksi elmondhatja a saját véleményét, de nem.

A Hammer Records egyenesen letiltotta a felvételt. A Petőfi Rádió csatornájáról már el is tűnt a videó, de kikötötték, hogy a vasárnap esti adásban sem mehet le a dal. Egyedi Péter Óriás-frontember a Cinknek elmondta, hogy őt az Mr2-től értesítették, hogy le kellett venniük a feldolgozást, illetve, hogy a vasárnapi Akusztik adásból is kimarad a dal.

A vicces az, hogy legjobb tudomásom szerint ezt a Hammer Records nem tehette volna meg. Az Óriás az eredeti felvételt, igaz akusztikusan, de egy az egyben, szöveghűen dolgozta fel. Ha nekem hirtelen kedvem támad egy Madonna-lemezt feldolgozni, azt minden engedély nélkül megtehetem, már ha semmit nem változtatok a dalokon. Még akár ki is adhatom. Lehet azt mondani, hogy a Márhívó az nem az eredeti dal, mert Paksi Endre erősen máshogy énekelte a Pokolnál hangosabb szövegét, de ezt akkor is ő, tehát az eredeti szerző adta elő nyilvánosan Debrecenben. Tehát ezt is bárki feldolgozhatja engedély nélkül, ha nem változtat rajta. (Ez annál is viccesebb lenne, mert ha erre is engedélyt kéne kérni, akkor a Márhívó is be van jegyezve külön szerzeményként.) Arról ne is beszéljünk, hogy a lemezkiadók általában csak a hangfelvétel jogaival rendelkeznek, a szerzőikkel nem. De mondom, ez teljesen mindegy, mert az Óriás, ha valóban egy az egyben dolgozta fel a dalt (ezen lehet persze vitatkozni), semmilyen jogot nem sértett. De Metál Védelmezői így is célt értek, már csak az eredetin lehet nevetni. :(

Megkérdeztük a Hammer Recordsot is, Hartmann Kristóf válaszolt:

Ossian / Pokolnál hangosabb dal átdolgozásra és annak alapján hangfelvétel készítésére az Óriás zenekar valamint a Magyar Rádió Nonprofit Zrt / MR2 - Petőfi Rádió nem kérte meg a szükséges engedélyeket a szerzőktől és jogtulajdonosoktól.

Természetesen ez egy speciális eset de a szabály az szabály. Nem maga a feldolgozás a gond, a zenekarnak van humorérzéke és önkritikája is. A dal amúgy részegen vagy akusztikusan is sláger és a paródia sem lenne gond, ha a felvételt készítő és sugározni szándékozó MR2 - Petőfi Rádió rendszeresen játszana Ossian dalokat is.

De nem teszi, pedig mint állami fenntartású, adóforintokból dolgozó médiumnak, kötelessége lenne közszolgálatiság és a kiegyensúlyozott tájékoztatás. Az eladási listákat vezető rock / metal zenekarok tucatjait hallgatja el, közte a magyar rock / metal zenei élet szinte összes klasszikus előadóját.

Na tessék, mindig mondom, hogy kéne metálműsor a Petőfire. Most akkor az Óriás is feldolgozhatna.

FRISSÍTÉS

A Cink megszerezte a Petőfinek küldött hammeres levelet is:

Az Ossian / Pokolnál hangosabb dal átdolgozásra és annak alapján hangfelvétel készítésére az Óriás zenekar valamint a Magyar Rádió Nonprofit Zrt / MR2 - Petőfi Rádió nem kérte meg a szükséges engedélyeket a szerzőktől és jogtulajdonosoktól.

Kérjük a felvétel haladéktalan eltávolítását a youtube csatornáról és rádiós sugárzásához sem járulunk hozzá, különös tekintettel a február 15-i Akusztik műsorra is.

Ajánljuk figyelemükbe az Ossian zenekar valódi munkásságát amit az elmúlt években mellőzni szíveskedtek, annak ellenére, hogy minden megjelent albumot eljutattunk önöknek, amit a közszolgálatiság és a kiegyensúlyozott tájékozatás jegyében mellőzni méltóztattak.

Jogsértő tevékenységük fenntartása esetén jogi útra tereljük az ügyet és ezúton tájékoztatjuk a felettes szerveiket is.

Ezt a Petőfi ezzel egészítette ki:

A szerkesztőség nem kíván reagálni a levélben megfogalmazott fenyegetésre: aligha vitatható ugyanis szerintük, hogy az Óriás zenekar az Ossian „valódi munkásságából" merített, arra reagált.

Mindazonáltal meglátásuk szerint a „kérés" mögött meghúzódik egy másik szempont, amelyet viszont elfogadnak: nevezetesen az a szerzői igény, hogy a feldolgozás az Ossian dalának művészi szempontból legteljesebbnek tartott változatára reflektáljon, ami a művész által kiadott eredeti stúdiófelvétel.

Közben amúgy valaki megmentette a felvételt. Nézzétek, amíg lehet:


metál hír óriás heavy ossian



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása