2015.04.22. 08:53 – Lángoló

Arannyal kikövezett hosszú út - Kamchatka-interjú

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

Ahogy már többször írtuk, a Kamchatka csütörtök este fellép Budapesten, ami amolyan előzetes lemezbemutató is lesz, ugyanis májusban érkezik az új album. Ennek örömére a Mohai Tamásra hajazó Thomas Juneor Andersson énekes-gitárossal beszélgettünk az új anyagról, a nemrég csatlakozott, Opeth-ből és Spiritual Beggarsból ismert Per Wiberggel való közös munkáról, lovakról és aranyról. A svéd power trió április 23-án, a Dürer Kertben lesz látható és hallható.

Milyen zene szólt ma a turnébuszban?

Gregg Allman 2011-es Low Country Blues albumát hallgattam, ami nagyon bejött. Azt hiszem, én vagyok az egyetlen a csapatban, aki a legtöbbször blueszenét hallgat. Per Wiberg a legutóbbi Fire! Orchestra-, Napalm Death- és Nick Cave-lemezeket hallgatta mostanában. Azt nem tudom pontosan, hogy Toby miket pörget mostanság, de ha tippelnem kéne, akkor Napalm Death-re voksolnék.

A zenétek a blues rock, stoner rock, pszichedelikus rock keveréke, és még megannyi forrásotok van. Hogyan jellemeznéd a zenekar hangzásának fejlődését?

Az igaz, hogy sok különböző hatás ér minket és különböző zenei hátterekkel rendelkezünk, de ez mindig is így volt a Kamchatka életében. Akkor is, amíg Roger még tag volt, akkor is, amikor 2012-ben Linus Carlsson volt velünk, és most Per Wiberggel is 2013 óta. Fontos számunkra a sokszínűség, amely fontos eszköz abban, hogy ne zárjuk magunkat keretek közé, de soha nem képzeltem el előre, milyen hangzású lesz az albumunk, amikor felvettük őket. Mi csak megírjuk és eljátsszuk a zenéket, és ez így működik az első lemeztől kezdve egészen a soron következő Long Road Made Of Goldig.

A dalok közös munka eredményei vagy van a zenekarban egy fő dalszerző?

Az első négy lemeznél Roger Öjersson és én osztoztunk a zene- és szövegíráson, majd egyedül írtam az előző The Search Goes On-t, most a Long Road Made Of Gold-ot közösen jegyezzük Per Wiberggel, míg a producerelést a zenekar végezte.

Az új albumotok májusban jelenik meg. Tekinthetjük ezt az áprilisi turnét lemezbemutató körútnak? Vagy hány új számot fogtok játszani a magyar közönségnek?

Inkább úgy tekintünk erre az áprilisi etapra, mint a The Search Goes On turné utolsó állomásaira, ahol már egy kis kóstolót adunk a Long Road Made Of Gold turnéból is, és naná, lesz néhány új anyag is a menüben.

Az új album a Long Road Made Of Gold címet viseli, és a borítón lovakon ültök western környezetben.

Per Wiberg nem csupán a basszusgitárosunk, de ő áll az összes Kamchatka-borító mögött is a 2005-ös debütáló albumunk óta. Ő szeretett volna lovas képet az új albumborító grafikájához, szóval így tettünk, és hát láthatjátok az eredményt. Az összes lemezünkhöz kapcsolódó artwork azoknak a közös felfedezéseknek a vizuális vetülete, amiket eddig közösen megtettünk. Egy folyamatos zenei és belső utazás ez, amely a tökéletesség felé vezető, arannyal kikövezett hosszú útként jelent meg szimbolikusan, ahol az arany a zenét jelképezi. Egyébként az első hangszer, ami megszólal az albumon, a bendzsó.

Az ötödik és hatodik albumotok megjelenése között nem telt el sok idő. Milyen volt a rögzítési időszak?

Én csak folytattam a zeneírást a The Search Goes On megjelenése után, Pernek pedig volt egy csomó jó ötlete szokás szerint, szóval folytattuk és elkezdtük a számokat felvenni a turnék között a saját stúdiónkban Tobias Strandvikkel (dob) a keverőpult mögött, és amikor mindent rögzítettünk, elküldtük az anyagot Russ Russelnek az Egyesült Királyságba, hogy meg tudja keverni és masterelni a dalokat. Szóval igen, az egész csak úgy megtörtént.

Interjú: Kalocsai Krisztina


interjú rock kamchatka



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása