2015.05.07. 09:00 – Gnosis

Izlandi black, kanadai bizarrság és belga vibrálás - hétfői koncertajánló

Svartidauði, Antediluvian, Emptiness

Megújult a Lángoló!

Olvasd cikkeinket az új oldalunkon, ahol az eddigieknél jóval több tartalom vár!

unnamed_1.jpg

Az Izland és a metal szavak közt a kapcsolatot hosszú időn át egyedül a Sólstafir jelentette, és ez nem is volt meglepő, hiszen egy 300 000 lakosú szigetről beszélünk, ennyi főre pedig más országokban sem jut sokkal több kiemelkedő zenekar. Ezért is szokatlan jelenség, hogy az utóbbi pár évben szinte a semmiből kinőtt egy komplett izlandi metalszíntér – mindenesetre a dolog megtörtént, és az is tény, hogy a szcéna középpontjában a most Budapestre látogató Svartidauði áll.



A négytagú zenekar 2002-ben kezdte meg működését, ám fennállásának első tíz éve a gyakorlás-próbaterem-demóf
elvételek szentháromság jegyében telt el. 2012-ben viszont megjelent az együttes Flesh Cathedral című debütalbuma, és nyugodtan mondhatjuk: a hosszas rákészülésnek megfelelő méretű lökéshullámot is generált. A Svartidauðivel egy új dimenzió született a black metalban – vannak persze hatásaik, legyen szó akár a francia és norvég bandák némelyikéről, akár egyes death metal zenekarokról, sőt bizonyos fokig még a posztmetalról is, de mindez nem számít igazán. Amit ők csinálnak, annak ugyanis sikerült felülemelkedni az inspirációk puszta vegyítésén, és ezzel létrejött az izlandi black metal sajátos arculata, melyet masszív, egészen gigászi dalszörnyetegek és vaskos, rétegelt, a változatos témák sokaságát homogén egésszé formáló hangzás jellemeznek. A végeredmény: univerzális pusztító fegyver.



Bár a zenekar 2012 óta csak egy EP-t adott ki, ázsiójuk folyamatosan emelkedik, ami főleg élő aktivitásuknak köszönhető – fesztiválok terén idén például már a Roadburnt és a Brutal Assaultot is kipipálhatják. Magyarországra szintén most jutnak el először, és az An Unpleasant Journey névre keresztelt turné keretében két nem akármilyen társfellépő is elkíséri őket. A kanadai Antediluvian a káosz szolgálatában végzi tevékenységét: durva, de inkább bizarr és absztrakt, mintsem komplex death metalja olyan előadókkal állítható párhuzamba, mint a Portal vagy a Mitochondrion, míg a belga Emptiness helyenként fagyos, helyenként viszont a Toolt is megidéző, vibráló, szellős zenéje a turnétársakéhoz képest akár slágeresnek is tűnhet, de újra és újra becsavarodnak azokba a sötét mélységekbe ők is, ahonnan a másik két banda nyeri az ihletet.




A Subterra Booking és az A Thousand Lost Civilizations szervezésében létrejövő koncertek facebook eseménye itt érhető el.

Időpont: május 11., hétfő

Helyszín: Showbarlang


izland blackmetal deathmetal Emptiness Antediluvian Svartidauði



Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása